Здравейте!! Бих искал да разбера дали това е вярно.Защото Шуменската Окръжна прокуратура не го признава,или не го знае.
Ако причинената смърт е съставомерния резултат на престъпното деяние, убитият не е пострадал, а жертва на престъпление. В този случай пострадали са онези близки нему физически лица, които по закон могат да претендират обезщетение за свързаните със смъртта морални болки и страдания. Съгласно Постановление № 4 от 1961 г., допълнено с Постановление № 5 от 1969 г. на Върховния съд, този кръг включва възходящите, низходящите и съпруга на починалия, както и отглежданият, респ. отглеждащият, при отношения на фактическо осиновяване, а така също и
(лицето, съжителствало на съпружески начала с починалия без формално сключен брак.) конкретно за това в скобите
- Дата и час: 10 Яну 2025, 18:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
пострадал
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: пострадал
лицето, съжителствало на съпружески начала с починалия без формално сключен брак
П № 5 ( и №2/84 вр. П 4 ) дават отговор на въпроса, но връзката трябва да бъде трайна и продължителна.
Какъв ви е точно проблема?
- Гост.
- Старши потребител
С приятелката ми беше на 36г. живях ме заедно почти 2г. което може да се докаже.Тя почина от рак на дебелото черво,при операция в болницата,като до последно преди да я оперират не се знаеше,че има тумор.Двама известни лекари включитилно и личния лекар я лекуваха за гастрит много време.След нейната смърт написах жалба до прокуратурата в Шумен,от името на нейните родители.Но след известно време те се отказаха,защото са обикновени,прости хора,даже глупави,за разлика от нея беше с две висши,магистър психолог.Аз обжалвах до Апелативната прокуратура Варна отказа да се образува ДП,там уважиха жалбата и отмениха постановлението на ШОП.След като се образува ДП мен ме разпитаха като свидетел.Аз бях до последнопо с нея когато я заведох в спешното отделение на МБАЛ Шумен ,и вкараха в операционното отделение,където и почина без да излезе от упойка и без да разбере от какво е боледувала.ДП естествено ШОП го прекрати прекрати.Родителите не обжалваха пред съда.Въпреки моите настоявания на мен не ми разрешиха да се запозная с материалите от дознанието,което по мое лично мнение не е проведено както трябва и има много пропуски/процесуални/.Имам известен опит въпреки,че не съм юрист,само школата в Семьсново,13г.бях ОР в криминална и съм правил стотици предварителни проверки,които много малко се различават от ДП.Сега ще обжалвам пак до АП Варна по чл.243.ал.9 от нпк и ако отменят постановлението за прекратяване,искам да знам дали наистина ще признаят,че съм пострадал чл.74 от нпк.Мисля също така да поискам ДП да бъде проведено от друга ОП,защото явно шуменската или няма интерес,или защитава нечии интереси.Това е на кратко, и продължава от 17.11.2008г.Но нямам намерение да се отказвам,ще стигна до края.
- sapiens-z
- Нов потребител
Здравейте!Интересуваме каква е формата за подаване на сигнал по чл.243.ал.9 от НПК.Благодаря Ви!
- sapiens-z
- Нов потребител
Разпоредбата на чл.243, ал.9 от НПК не изисква никаква специална форма. Необходимо е да опишете оплакванията си, въз основа на които считате, че постановлението за прекратяване е неправилно и незаконосъобразно и да го подадете до горестоящата прокуратура. Няма никакво значение как ще "кръстите" написаното- сигнал или жалба. Също така подаването му не е обвързано със спазването на някакъв срок.
- neznayko
- Младши потребител
Горестоящия прокурор не е длъжен да се произнесе по искането ти за отмяна, тъй като контрола по ал.9 е служебен.Може и да го отмени, може и да не се произнесе въобще.
- 1968
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|