- Дата и час: 15 Дек 2024, 23:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Има ли смисъл да ставаш адвокат?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
92 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Ина ки смисъл да ставаш адвокат?
Да бъдеш адвокате призвание, а не само професия.
Като пораснеш - може и да те вземем!:-)))
Като пораснеш - може и да те вземем!:-)))
- таралан Кольо
Re: Ина ки смисъл да ставаш адвокат?
Да тръгнеш направо като адвокат, е доста рисковано !
Както някой каза по-горе, добре е първо да пораснеш, пък после адокатствай ... на воля.......
Както някой каза по-горе, добре е първо да пораснеш, пък после адокатствай ... на воля.......
- Случаен
Re: Има ли смисъл да ставаш адвокат?
Здравейте колеги юристи, с интерес чета мненията Ви във форума. В края на миналата година се дипломирах и сега съм стажант-юрист,карам 6 месечния стаж преди изпита за юридическа правоспособност. Често си задавам въпроса: "А сега на къде?" и честно да Ви призная, понякога ме обзема песимизъм по отношение на отговора му. Дайте кураж и напъдствия на прохождащи като мен в това необятно море, наречено "Право"!!
- tanq.ruseva
- Нов потребител
Лично мое мнение е, че времето на едностайната кантора с едно компютърче и чакане на табелка отмина отдавна. Крайно време е българина да се научи да работи в екип. Адвокатската професия може да е призвание, но първо е бизнес и като всеки такъв изисква инвестиция, маркетинг, таргет група клиенти,съсредоточаване върху определен вид услуга и т.н. Аз съм млад колега но от доходите си не се оплаквам, стигал съм и 5к+ за месец. Връзките сам си ги правя. Като ще ставате адвокат не си мислете, че се печели само от ходене по дела. Огледайте се малко вижте пазара от какви услуги има нужда и му ги дайте. Работете постоянно върху себе си само с правна литература не става - книги за самоусъвършенстване има колкото искате в момента. За език на тялото, за комуникация, общуване, приложна психология, бизнес, успех и т.н. Знанията от университета са само една добра основа, върху която да градите. Дипломирането е само първата крачка. Започнете работа някъде, за да натрупате опит, познанства и самочувстие и ако адвокатската работа е това, което най-силно желаете му се отдайте след някоя друга година.
Правото не е само - адвокат, прокурор, съдия, юристконсулт. Аз гледам на него като една добра основа, която ми дава предимство да се занимавам с това, което винаги съм искал - собствен бизнес( голям бизнес )
Правото не е само - адвокат, прокурор, съдия, юристконсулт. Аз гледам на него като една добра основа, която ми дава предимство да се занимавам с това, което винаги съм искал - собствен бизнес( голям бизнес )
- nksuccess
- Потребител
nksuccess написа:Лично мое мнение е, че времето на едностайната кантора с едно компютърче и чакане на табелка отмина отдавна. Крайно време е българина да се научи да работи в екип. Адвокатската професия може да е призвание, но първо е бизнес и като всеки такъв изисква инвестиция, маркетинг, таргет група клиенти,съсредоточаване върху определен вид услуга и т.н..... Като ще ставате адвокат не си мислете, че се печели само от ходене по дела. Огледайте се малко вижте пазара от какви услуги има нужда и му ги дайте. Работете постоянно върху себе си само с правна литература не става - книги за самоусъвършенстване има колкото искате в момента. За език на тялото, за комуникация, общуване, приложна психология, бизнес, успех и т.н. Знанията от университета са само една добра основа, върху която да градите. Дипломирането е само първата крачка. Започнете работа някъде, за да натрупате опит, познанства и самочувстие и ако адвокатската работа е това, което най-силно желаете му се отдайте след някоя друга година.
Извинете,ако сте адвокат наистина в България ли практикувате или на някоя друга планета ?
- sarbijanac
- Активен потребител
И аз мисля, че времето на едностайната кантора отмина. Ако наистина ви се работи като , потърсете работа първо в адвокатско дружество, в началото парите наистина са по "български", но ще натрупате опит, а и много хора ще ви научат. Пък и нас вече се наблюдава/ макар и да не е уредено в ЗА / едно нормално развитие - адвокатски сътрудник, младши адвокат, после адвокат на работа по договор с адв.дружество с перспещтива за съдружник. Да се забивате в мизерна кантора и да чакате Михаля - не си струва, само ще се психясате от това, че стоите без работа, а разходите си вървят.
Съществува и варианта с работа в държавната администрация, след това ако се впишете като адвокат, доста време ще работите само в сферата на бившия си работодател. Митниците са добър вариант, но за да сме реалисти - най лесно е в НАП.
Съществува и варианта с работа в държавната администрация, след това ако се впишете като адвокат, доста време ще работите само в сферата на бившия си работодател. Митниците са добър вариант, но за да сме реалисти - най лесно е в НАП.
- dimist
- Потребител
България, да. И дори не в София.
- nksuccess
- Потребител
dimist написа:И аз мисля, че времето на едностайната кантора отмина. Ако наистина ви се работи като , потърсете работа първо в адвокатско дружество, в началото парите наистина са по "български", но ще натрупате опит, а и много хора ще ви научат. Пък и нас вече се наблюдава/ макар и да не е уредено в ЗА / едно нормално развитие - адвокатски сътрудник, младши адвокат, после адвокат на работа по договор с адв.дружество с перспектива за съдружник. Да се забивате в мизерна кантора и да чакате Михаля - не си струва, само ще се психясате от това, че стоите без работа, а разходите си вървят.
Уважавам становището Ви,но същото е актуално и приложимо за София и останалите по-големи градове на страната.
В малките градчета на далечната провинция си караме и ще си караме и за в бъдеще на "едностайна" /е,може и на двустайна / кантора.Макар и "мизерни" все пак не са ни оставили "гладни" и "психясали"
- sarbijanac
- Активен потребител
Адвокатската работа носи удоволствие, тъй като е царска по ранг - адвоката дирижира и насочва нещата, в много случаи.
Заплащането е според ищаха - ако си вегетарианец - ще дъвчеш марули, ако си пържолианец - хубави жени. и др.
Има дела, които те хранят, има дела които ти храниш и т.н.
Много личности са адвокати - Фидел Кастро, Ленин (на ниво Казански окръг) и др. Хубаво е да ходиш в зала и да пледираш за невинност или за уважаване на иска или обратното.
Заплащането е според ищаха - ако си вегетарианец - ще дъвчеш марули, ако си пържолианец - хубави жени. и др.
Много личности са адвокати - Фидел Кастро, Ленин (на ниво Казански окръг) и др. Хубаво е да ходиш в зала и да пледираш за невинност или за уважаване на иска или обратното.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Адвокатската работа носи удоволствие, ....
Заплащането е според ищаха....
Хубаво е да ходиш в зала и да пледираш за невинност или за уважаване на иска или обратното.
До тук с хубавото.
Изисква жертви- системно работа до късно, понякога цели нощи в безсъние, четене ( забравете детинската несериозност на студентските години) и писане- нищо и никакъв факт може да ви обърка предварително начертаната линия. Насрещната страна( без значение качеството и в процеса) не спи. Съдебният състав по презумпция знае повече.
Вашите знания следва да са поне равностойни ( влизате в битка, за да спечелите . Е, да, ще има и такива където ще губите- пълно щастие няма!). Ако в борбата нещата са сведени до знания- танцът е красив ( макар понякога и да не знаете стъпките), но ще се сблъскате и с други фактори от обективната действителност. Няма да е приятно и танцовите стъпки ще се ужасно разстроени.
Кражба! - от личното ви време, понякога системно пренебрегване на семейство( ако го имате, това е единственото за което ще ви боли), хоби, почивка- все за сметка на работата.
Тотално разместване на приоритети, но ако е наличен баланс - вс. е ок.
Да притежавате здрави нерви, защото често ще се налага да сте повече дипломатичен "психолог", от колкото юрист- срещите с доверители не само уморяват ( ), а изцеждат....
Трябва да игнорирате, по възможност, съвестта си. Не успеете ли, понякога дните ви ще бъдат ад, заради липсата на синхрон с личното ви "аз".
Знания, дисциплина, приоритети, дипломатичност, компромиси, Пирови победи...
Но ако всичкото това изчезва и светът се затваря за вас, когато си четете диспозитива на СР, мисля не сте сбъркали - това е Вашата професия.
Успех, каквото и да изберете.
- Гост.
- Старши потребител
Извинявам се за въпроса, но с какви оценки завършихте?
- sisi19
- Потребител
sisi19 написа:Извинявам се за въпроса, но с какви оценки завършихте?
Това обстоятелство няма никакво значение за професията адвокат.Всичко си зависи единствено и само от теб.За адвокатурата не са необходими каквито и да е връзки.Полагаш си изпита-който също е без оценяване по шестобална система,заплащаш встъпителната такса и после....както се наредиш.
Никой няма да ти иска и гледа диплома за завършено образование.В твой интерес е да се подготвяш по делата и допълнително да разширяваш правните си познания.
- sarbijanac
- Активен потребител
sarbijanac написа:sisi19 написа:Извинявам се за въпроса, но с какви оценки завършихте?
Това обстоятелство няма никакво значение за професията адвокат.Всичко си зависи единствено и само от теб.За адвокатурата не са необходими каквито и да е връзки.Полагаш си изпита-който също е без оценяване по шестобална система,заплащаш встъпителната такса и после....както се наредиш.
Никой няма да ти иска и гледа диплома за завършено образование.В твой интерес е да се подготвяш по делата и допълнително да разширяваш правните си познания.
Не съм съгласна. Ако ги е наредил тройките от горе до долу, то тогава какви знания може да има??? За мен никакви. И недай боже да се попадне точно на такъв кедето не знае и елементаерни неща от закона?? И като се изправи пред съдията да започне да говори глупости да се основава на членове дето ама хич нямат връзка с предмета на делото.
- sisi19
- Потребител
И как ще издържи изпита за адвокат, ако "не знае елементарни неща от закона"?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
hidden написа:И как ще издържи изпита за адвокат, ако "не знае елементарни неща от закона"?
Начини многоооо.
- sisi19
- Потребител
sisi19 написа:hidden написа:И как ще издържи изпита за адвокат, ако "не знае елементарни неща от закона"?
Начини многоооо.
И какво му пречи да приложи същите "начини", дори и да има слаби оценки от следването?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden написа:sisi19 написа:hidden написа:И как ще издържи изпита за адвокат, ако "не знае елементарни неща от закона"?
Начини многоооо.
И какво му пречи да приложи същите "начини", дори и да има слаби оценки от следването?
Ако може да ги приложи.
- sisi19
- Потребител
Ако не може да ги приложи, тогава пък няма да издържи изпита
Или има знания и минава изпита и тогава оценките от следването нямат значение, или няма знания и прилага други "начини" и тогава оценките от следването пак нямат значение
Или има знания и минава изпита и тогава оценките от следването нямат значение, или няма знания и прилага други "начини" и тогава оценките от следването пак нямат значение
-
Ха, ха... Пази Боже, пази Боже, да попаднеш на "хирург" където не знае как да държи "ножа"......
- sisi19
- Потребител
Пак да повторя-относно подготовката на адвоката,това е въпрос,който си зависи изцяло и само от него самия.
След започване на дейност ще е необходимо да се чете повече съдебна практика ,до учениците ще прибягвате много рядко.
Предполагам,не очаквате още от първия ден да преливате от знания и умения.Всяко дело си е специфичен казус,нуждаещ се от индивидуален подход.
А в началото ще Ви вълнуват повече въпросите за устройване на кантората,за първите клиенти,за очакваните хонорари и т.н.Така,че всичко с времето си.
След започване на дейност ще е необходимо да се чете повече съдебна практика ,до учениците ще прибягвате много рядко.
Предполагам,не очаквате още от първия ден да преливате от знания и умения.Всяко дело си е специфичен казус,нуждаещ се от индивидуален подход.
А в началото ще Ви вълнуват повече въпросите за устройване на кантората,за първите клиенти,за очакваните хонорари и т.н.Така,че всичко с времето си.
- sarbijanac
- Активен потребител
92 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|