начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

казус по покупко-продажба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

казус по покупко-продажба

Мнениеот kiara_richi » 10 Апр 2010, 12:43

Може ли някой да ми помогне? Ситуацията е следната:
На 11 Март 2009 г. закупувам двустаен апартамент - сделката минава направо с нотариален акт, без предварителен договор. Но през Май 2009 получавам известие от Районен Софийски съд, че издирват предходните собственици и ги съдят относно предварителен договор за покупко продажба, който е сключен преди мен. Въпросът ми е - могат ли да ми вземат апартамента по чл. 19 от ЗЗД?
kiara_richi
Нов потребител

Re: казус по покупко-продажба

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Апр 2010, 13:53

Зависи от датата на вписването на актовете - на нотариалният акт и на исковата молба по делото в Районният съд.

Но и това не е фатално, защото има поне три пласта от взаимоотношения. Предишни собственици и Вие, предишни собственици и договорилите се предварително, последните и Вие.

Ако имате достъп до имота, това е все пак някакъв елемент на успех.

При тези оживени търговии с имотите, никой вече не може да Ви гарантира сигурност на 100 %.

Но, ако имате здрави нерви, можете да успеете да спечелите от ситуацията, като изискате обезщетение от вредите и т.н. Терминът на юридически е "евикция", но "евикцията" е доста енергоемка процедура, но пък е неизбежна в такива случаи и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kiara_richi » 13 Апр 2010, 12:44

нотариалният акт е вписан приди исковата молба по делото в Районният съд, а и аз си живея в апартамента още след изповядане на сделката; просто исках да разбера дали могат да ми отнемат собствеността - някой да дойде и да ме изгони от апартамента - имат ли това право?
kiara_richi
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Апр 2010, 12:53

Щом вашият нот.акт е вписан преди исковата молба може да сте спокоен, решението по делото не може да Ви се противопостави , а и това означава , че искът по чл.19 ал.3 ще е неоснователен , но това друга тема.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба