начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

промяна на чл. 218в НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

промяна на чл. 218в НК

Мнениеот van_ot_raya » 13 Май 2010, 10:56

Не разбирам нищо от наказателно право, но се сблъсках случайно с нещо, което определено не схванах. Моля за малко разяснения.
Та значи: промяната в чл. 218в в НК. Т.1 ни казва, че непредпазливите деяния на увреждане и повреждане на чужда вещ - частно имущество, се преследват по тъжба на пострадал. Доколкото съм чел теория, според НПК, пострадал е само физическо лице и само такова може да възбужда нак. производство в предвидените в особената част на НК случаи - чрез тъжба. Какво се случва, когато унищоженото имущество е собственост на юридическо лице? Без много разсъждения, на пръв поглед, това май означава, че унищожаване на вещ на ЮЛ по непредпазливост въобще не е престъпление. Щом не можеш да възбудиш производство чрез тъжба, а след промяната в текста, производството от "общо" е станало "частно". Малко абсурдно ми се вижда или аз бъркам нещо.

Върнете се в началото
van_ot_raya
Нов потребител

Re: промяна на чл. 218в НК

Мнениеот svettoslav » 13 Май 2010, 19:10

НК не дава дефиниция за "пострадал".Значи ли това,че чл.218в НК има предвид само физическо лице,доколкото НПК определя пострадалия именно като такова?
Нямам опит,но ако не е имало спор досега по такъв въпрос,то това сигурно е било защото тези(ЧХ) престъпления всъщност имат за обект именно накърняване права на физическо лице.Няма проблем тук.Но сега възниква въпрос.
"Пострадалият" този по НПК ли е или това е онзи субект,който е претърпял имотната вреда?
Аз съм за второто.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 13 Май 2010, 22:45

svettoslav написа:НК не дава дефиниция за "пострадал".Значи ли това,че чл.218в НК има предвид само физическо лице,доколкото НПК определя пострадалия именно като такова?
Нямам опит,но ако не е имало спор досега по такъв въпрос,то това сигурно е било защото тези(ЧХ) престъпления всъщност имат за обект именно накърняване права на физическо лице.Няма проблем тук.Но сега възниква въпрос.
"Пострадалият" този по НПК ли е или това е онзи субект,който е претърпял имотната вреда?
Аз съм за второто.

Ами аз преди година и половина си направих труда да прочета монографията на проф. Долапчиев "Гражданскиятъ искъ въ Наказателния сждъ" от преди 90 години :P и там най-големия български юрист въобще, смята, че право гражданския иск имат, както физически, така и юридически лица и съм напълно склонен да му вярвам /все пак този човек и измислил теорията за обективния характер на противоправността, и то в Берлин, тъй като, до тогава, една школа, подкрепяна в България от Венелин Ганев, подкрепя субективното схващане, което е абсурдно/.

Да се върнем още във времето - преди 150 години и там нагоре до Рим :D Гражданския иск и Наказателния иск са били смесени в един същ (смесен) иск, който е имал за предмет както наказание, така и обезвреда. Така например в Рим повечето от престъпленията били Crimina privata и увреденият е имал в защита една обща actio poenalis - заплащането на една парична сума се смятоло както за обезвреда, така и за наказание. По късно, май преди 200 години, тая тенденция се разкъсала на actiones penales (наказателен иск) и actio legis (граждански иск). По това време се създава и правилото, че Наказателните искове създават комулативна отговрност за ответниците, а гражданскиите искове - солидарна ! В теорията е бил доста дискусионен и въпросът дали двата иска трябва да се разглеждат в един смесен процес, воден от Наказателния съд или два отделни процеса водени от съответните съдълища, но това е друга тема - само ще отбележим, че и двата иска имат една и съща юрдическа основа - престъплението !

"Гражданският иск и Наказателния иск имат една и съща причина - едно виновно неправомерно деяние, което е едновременно наказателна и гражданска неправда, т.е. едно углавно престъпление, което, накърнявайки дадена правна норма, в същото време причинява вреди и на едно частно лице".

"Правото на иск за обезвреда има всеки увреден, т.е. тоя, който е претърпял от престъплението някаква вреда - било физическо, било юридическо лице".

Дори самият ЗУС от преди 80 години е смятал тамън същото, без, разбира се, професорът да съобразява мнението си с това, което пише в закона. Та винаги съм казвал, че правото преди 1944 /или там когато идват сатрапите/ е зверски интелигентно право /то си лъха на логика и интелект/ което няма нищо общо с днешното. :)

Тука разни професорчета ще ми говорят, че видиш ли Русия имала страшно Наказателно право :lol: И онзи там какъв беше тоя по Криминология ще ме изпитва на държавния изпит по Наказателно право :shock: :shock: :shock: Ало, Криминологията е измислена наука от банда лекари-психиатри с мотив така да променят Наказтелното право по свой вкус. /виж. как у "Наказателноправни школи", Антрпологическата или още Криминално-етиологичната или Положителната школа/. Ох, как се смях като разбрах какво са искали да правят тия психопати :D . Та класиците така хубаво са ги изгонили от правото / норамтивното/ въобще, та чак психиатрите си създали наука Криминология /ненормативна наука/.

Та, ако има криминолози в комисията - аз на Държавен изпит няма да се явявам. :)
advokat__nikolov

Мнениеот svettoslav » 13 Май 2010, 22:58

http://www.vbox7.com/play:&al=1&vid=3579888
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право