Петдесетница - рожден ден на Христовата църква
Отбелязва се всяка година на петдесетия ден след Великден (винаги в неделя). Свързан е по смисъл с честването на Свети Дух. Бог Отец - носител на безкрайното начало, Бог Син - спасител на света, и Бог Дух Свети - живоносен източник, са трите лица на единия и единствен Бог, които имат равно божествено достойнство. Петдесетница е един от най-значимите православни празници - рожден ден на Христовата църква. На този ден Господ и Исус Христос основа църквата Си на земята чрез пращането на Светия дух.
Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Ерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванадесетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Исус Христос. Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели. Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи.
Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.
Църквата отбелязва Свети дух
Празникът е свързан по смисъл с честването на Петдесетница - Ден на Света Троица (отбелязва се в понеделник).
На този ден църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син и Бог-Дух Свети, които имат равно божествено достойнство. Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Неговият образ е гълъбът.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 10:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
23-ти и 24-ти май-ПЕТДЕСЕТНИЦА и СВЕТИ ДУХ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: 23-ти и 24-ти май-ПЕТДЕСЕТНИЦА и СВЕТИ ДУХ
МОЛИТВА КЪМ СВЕТИЯ ДУХ
Ти, Който сипваш от Своя свят елей в звездите и от безумни пожари правиш кандила пред Небесната Слава, сипи от Себе Си, моля Те, и в моята душа, и от пожара на моите страсти направи кандило пред небесата.
Ти, Който ходиш безшумно по цветните поляни и пръскаш цветето с Твоята благодат, за да прозира през него не кръвта на земята, а Божията хубост, напръскай и моята душа с Твоята благодат, за да не се каже за нея: подула се е от земна кръв – но: украсена с Божията хубост.
Ти, Който разбъркваш всяко пепелище и сееш живот, посей живот и в пепелта на тялото ми, за да живея и славя делата Ти.
Ти, Който укротяваш огън и вихрушка и от бесовете правиш слуги на Вишния, укроти и моята гордост и ме направи слуга на Вишния.
Ти, Който милуваш горските зверове, помилвай и мен, озверен от невежество.
Ти, Който оплождаш всяко живо семе; Който витаеш във всяка утроба; Който седиш в птичето яйце и майсториш ново чудо на живота, оплоди, моля Те, и невидимото семенце на доброто у мен и бди над него, докато не порасне.
Душе Страшни и Всемогъщи, който с присъствието Си правиш от разбойническите вертепи олтар на Небето и от страшната вселена - храм Божи, слез и у мен, моля Те, и направи от тази шепа пепел това, което Ти можеш и умееш.
Из "Езерни молитви" (София, ИК "Омофор", 2003 г.)
Ти, Който сипваш от Своя свят елей в звездите и от безумни пожари правиш кандила пред Небесната Слава, сипи от Себе Си, моля Те, и в моята душа, и от пожара на моите страсти направи кандило пред небесата.
Ти, Който ходиш безшумно по цветните поляни и пръскаш цветето с Твоята благодат, за да прозира през него не кръвта на земята, а Божията хубост, напръскай и моята душа с Твоята благодат, за да не се каже за нея: подула се е от земна кръв – но: украсена с Божията хубост.
Ти, Който разбъркваш всяко пепелище и сееш живот, посей живот и в пепелта на тялото ми, за да живея и славя делата Ти.
Ти, Който укротяваш огън и вихрушка и от бесовете правиш слуги на Вишния, укроти и моята гордост и ме направи слуга на Вишния.
Ти, Който милуваш горските зверове, помилвай и мен, озверен от невежество.
Ти, Който оплождаш всяко живо семе; Който витаеш във всяка утроба; Който седиш в птичето яйце и майсториш ново чудо на живота, оплоди, моля Те, и невидимото семенце на доброто у мен и бди над него, докато не порасне.
Душе Страшни и Всемогъщи, който с присъствието Си правиш от разбойническите вертепи олтар на Небето и от страшната вселена - храм Божи, слез и у мен, моля Те, и направи от тази шепа пепел това, което Ти можеш и умееш.
Из "Езерни молитви" (София, ИК "Омофор", 2003 г.)
- usra_ovcova
- Потребител
- usra_ovcova
- Потребител
- usra_ovcova
- Потребител
Сантиментален поглед в миналото
п.п. Няма, не помня, 24 на който да не е валяло в София, когато все още имаше манифестации.
п.п. Няма, не помня, 24 на който да не е валяло в София, когато все още имаше манифестации.
- Гост.
- Старши потребител
Аз помня и сняг,но не помня годината.
Бяхме по цвички на ул."Съборна" и чакахме да минем пред официалната трибуна .
За пръв път /май,не съм гледала назад/ Свети Дух е почивен ден !
Ще трябва да кажа на Б.Б. да го направи официален празник като Разпети петък...
дано пък чуе...
Бяхме по цвички на ул."Съборна" и чакахме да минем пред официалната трибуна .
За пръв път /май,не съм гледала назад/ Свети Дух е почивен ден !
Ще трябва да кажа на Б.Б. да го направи официален празник като Разпети петък...
дано пък чуе...
- usra_ovcova
- Потребител
Re: ... 24-ти май ... и СВЕТИ ДУХ
Гимназисти отбелязаха 24 май с езически ритуал
С езически ритуал и символично жертвоприношение учениците от Техническото училище за електронни съобщения в София отбелязаха 24 май – деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Директорът на професионалното училище обясни, че именно нетрадиционният подход при празнуването е начин, по който уроците по история и българска духовност достигат по лесно до сърцата на учениците.
... "Зърното и виното децата го подготвиха" - обясни Анатол Френски, директор на ТУЕС. ...
видео
24 май 2010
http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/27562
Честит празник и от мен
- kostadin_yordanov
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|