начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

ТИ-БИ-АЙ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ТИ-БИ-АЙ

Мнениеот king_diamond » 18 Сеп 2010, 10:16

Здравейте! Случаят е следният: Преди 3-4 год. лицето Х купува на изплащане телефон,който е взет на името на лицето У тъй като то е имало трудов договор. Малко след изплащане на телефона, лицето У,което се води титуляр получава писмо,че е спряно да се внасят пари по погасяване на кредита. Лицето Х отива с всички фактури и проблемът е решен!!! Но!!! След повече от 3 години,лицето У получава уведомение,че заплатата му е запорирана от съдия изпълнител,защото дължи пари на ТИ-БИ-АЙ заради въпросния телефон. Въпросът е,защо през тези години никой не го е потърсил,при все,че е излизал зад граница и никой не му е казал,че е длъжник и как след като лицето е получило уверение,че всичко е наред от същите кредитори преди повече от 3 г.,изведнъж се решават,че искат още пари? Фактурите логично са изхвърлени след толкова време,може ли да се докаже по някакъв начин,че вноските са направени овреме и лицето У не е длъжник на ТИ-БИ-АЙ? Благодаря предварително!
king_diamond
Младши потребител

Re: ТИ-БИ-АЙ

Мнениеот georgiev_sfbg » 18 Сеп 2010, 10:35

king_diamond написа:Здравейте! Случаят е следният: Преди 3-4 год. лицето Х купува на изплащане телефон,който е взет на името на лицето У тъй като то е имало трудов договор. Малко след изплащане на телефона, лицето У,което се води титуляр получава писмо,че е спряно да се внасят пари по погасяване на кредита. Лицето Х отива с всички фактури и проблемът е решен!!! Но!!! След повече от 3 години,лицето У получава уведомение,че заплатата му е запорирана от съдия изпълнител,защото дължи пари на ТИ-БИ-АЙ заради въпросния телефон. Въпросът е,защо през тези години никой не го е потърсил,при все,че е излизал зад граница и никой не му е казал,че е длъжник и как след като лицето е получило уверение,че всичко е наред от същите кредитори преди повече от 3 г.,изведнъж се решават,че искат още пари? Фактурите логично са изхвърлени след толкова време,може ли да се докаже по някакъв начин,че вноските са направени овреме и лицето У не е длъжник на ТИ-БИ-АЙ? Благодаря предварително!

Лицето "У" има ли (и имал ли е) регистрация по временен и/или постоянен адрес - на адреса, където живее (и е живял) в действителност?!

...Лицето "У", получавал ли е на адреса, където живее и е регистриран, призовки, съобщения, уведомления и др. по случая, и ако не е бил намиран на адреса (тъй като не е отварял или е бил много зает), дали се е поинтересувал, кой и за какво го търси?!

...И не на последно място, този адрес, известен ли е на "Ти Би Ай Кредит" ЕАД?!

:idea: :arrow: Казано на кратко - на този етап, е твърде късно, да се направи каквото и да било!

:idea: :arrow: За лична информация, може да се поинтересувате - в СИС и съотв. Районен съд, как са се развивали събитията, съотв. от момента на подаване на Искова молба пред Районен съд (от страна на "Ти Би Ай Кредит" ЕАД) - до днешна дата.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот king_diamond » 18 Сеп 2010, 13:57

Адреса е бил известен,понеже е снет от личната карта на титуляра на кредита и няма как да не е получил известие при условие,че такова е било пратено. При първото известие,двте лица, Х и У са отишли с фактурите за банковите преводи в офиса на ТИ-БИ-АЙ и от там са получили устно уверение,че предвид наличието на настоящите фактури,проблемът е решен. Лицето титуляр на кредита след това е напускало пределите на страната и при проучването му,не е била направена констатация,че е длъжник. Нито пък е било уведомено ,че срещу него тече някакво производство...
king_diamond
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Сеп 2010, 19:45

:roll: Докторе! При цялото ми уважение към професията ви, смятам, че следва отново да се обърнете към колегата, която ви съдейства с предходен проблем. Трябва да се отиде до СИ и да се прочете това дело- там се крият много от отговорите на всичките ви питания за сега.
Защо не е спиран по пропусквателните ни пунктове на границата- защото дълга не е бил за сума над 5000.00лв.( освен ако не сте закупил златен телефон, не знам) и няма наложена ПАМ.
Как ще докажете плащане след като не пазите фактурите( предполагам имате предвид някакви разписки за внесени суми) ще е съществен проблем за колегата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот king_diamond » 18 Сеп 2010, 21:35

:) Вижте проблемът не е мой :) Просто ми стана интересно,след като споделиха този проблем пред мен,преди няколко дни.Стана ми чудно дали наистина всеки може да ни цака както си пожелае,щом сме опрели веднъж до услугите му..! Предполагам,проблемът ще се реши без намесата на адвокат,след като и двете лица платят още веднъж въпросния телефон,понеже няма как да докажат,че вече е платен... Въпросът беше продиктуван от собственото ми любопитство :) Чувствам се дълбоко полъскан,че ме помните :oops:
king_diamond
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Сеп 2010, 22:23

Въпреки написаното от вас предложете на вашите познати да помислят по въпроса за адвокатска намеса, така щото ако наистина има запор върху трудовото възнаграждение няма да платят само сумата по потребителския кредит, равняваща се на стойността на телефона. Самият запор предполага образувано изпълнително дело, което е израз на завършило съдебно производство. По двете дела са сторени разноски- платена е държавна такса, платени са и вероятно адвокатски хонорари... а и през всичките тези години сумата по главницата се е олихвявала в размер определен по договорът за потребителски кредит.

За точното изпълнение на някои парични задължения следва да се пазят бумагите поне 5 години или да се изпълнява по начин правещ лесно доказуемо плащането от кредотиполучателя. Нямам представа последното като как е уговорено по конкретния договор, нито как и защо се е развила тази ситуация, но ако не се "разплете чорапа" дългът ще продължава да тегне, като бреме.
Всъщност, при коректно водене на счетоводните дела от кредитодателя този факт би могъл да се установи.
Общо взето ако наистина приятелите ви твърдят, че са погасили точно чрез плащане този си дълг каузата не е загубена.

п.п. Ортопедите са на особена почит в моето семейство. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 18 Сеп 2010, 22:37

Заповядайте в канората на ЧСИ и оттам ще Ви насочим към юристите на кредитора ТБИ.
За ТБИ Лизинг или ТБИкредит става дума /защото са различни/?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 18 Сеп 2010, 22:53

Това ми напомня на момента преди години, в който си платих към НАП неплатени вноски от 2000г, като вноските бяха към 80лв, а лихвите към 160лв, но както и да е. Това го направих и аз преди около 3-4 години, нищо, че си бях с неспряни права, просто реших да се издължа на държавата. Вчера си проверих на сайта на НАП здравноосигурителния статус и дупките си седят. Понякога така се получава.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Сеп 2010, 01:24

Това по принцип се случва навсякъде, и трудно ще се докаже ,че вината е в служител ,но пък е възможно напуска човека ,събрал е за деня вноските сложил си ги е в джоба ,то и по банките става така, :D такива случай има и там и кой е виновен, самият кредитопозвател ,че е длъжен до гроб да си пази бележките за плащанията
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот king_diamond » 19 Сеп 2010, 10:56

Благодаря на Poli_g за съвета,ще им предложа да потърсят адвокат,макар искрено да се съмнявам,че кредиторат ще признае грешка,ако е допуснал такава... Наистина обаче не прави чест на подобни институции да допускат такива "грешки". После се чудим защо мнението за страната ни е такова... Запалихте любопитството ми,по отношение на почитта към ортопрдията,да не би някой в семейството Ви да е колега? :)
п.с. Става дума за ТБИ-кредит.
king_diamond
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Сеп 2010, 12:06

до-king_diamond Тук не става дума за самата институция ,а за някой немърлив служител който е забравил на направи нещо и ако се окажат още такива по веригата нещата се ловят много по късно.И това е лошото ,че институцията ще се защити ,а никой от държавните институции няма да и потърси сметка за назначени некачествени служители.Дано си спомняте лафа ,те ни лъжат ,че ни плащат ,ние ги лъжем ,че работим, а сега е друг ,срещу некачествено заплащане ,още по некачествена работа.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот king_diamond » 19 Сеп 2010, 13:55

Да тук Ви разбирам напълно,но просто не виждам начин,по който е възможно да се докаже дори грешка на служител...Мисля,че и двамата са ходили в офиса на ТБИ,от където са им казали,че от октомври месец,незнам коя точно година,парите не са внасяни,което принципно е невъзможно по простата причина,че те вече са семейство и нямат полза да се лъжат един друг...Остава суровата истина,че трябва да си платят всичко,в едно с лихвите поради причината,че някои,някога не е догледал нещо... :) Това имах предвид,когато казах,че се гради негативна слава на страната ни от хора,които представляват институцията...Никой няма да каже "Иван е объркал еди си какво" ,а започва да се говори "еди коя си банка,болница,магазин...правят еди какви си далавери" понеже лицето допуснало грешката е техен служител...Това е суровата истина... :)
king_diamond
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Сеп 2010, 14:35

до-king_diamond Е има една поговорка ,гарвана на гарвана око не вади, :D но не разбрах едно само ,след като лицето е отишло с документите в ТБИ и всичко е било ок, защо след 3-4г се налага такова нещо. :D И само да не е направило грешката при излизане оттам да ги е изхвърлило в някое кошче за боклук собственост на ТБИ
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот king_diamond » 19 Сеп 2010, 15:06

Toчно това ми е чудно и на мен...Незнам къде са изхвърлили разписките,но именно,че са получили уверение,макар и устно,преди време,че всичко е оправено след представяне на разписките,а сега единия има запор на заплатата буди съмненията ми и недоверието ми към подобни кредитори...
king_diamond
Младши потребител

Мнениеот fbr65 » 19 Сеп 2010, 15:49

В подобен случай изпаднах, като ми спряха тока поради неплатена сметка за един месец с двугодишна давност. Тъй като и аз не пазех фактури, но си плащам сметките чрез разплащателна сметка, занесох извлечение от банката, за извършеното плащане с точна дата, час и номер на сметката на която е направен превода. От ЕОН заявиха, че това за тях не е доказателство, че е платена сметката, а трябвало да представя документа който е издаден от компанията, а именно фактурата. Не ми се занимаваше, тъй като сумата беше незначителна, платих си и прекъсването, а вече си пазя фактурите.
fbr65
Потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Сеп 2010, 01:52

до-king_diamond Мойто мнение е,че вече е време самият законодател да вземе мерки срещу подобни посегателства, мисля ,че не е редно някой да те тормози след 3-4-5г за някакви си 10-15лв които сам е пропуснал и да ти трупа лихви ,затова мисля ,че трябва да се промени давността .6 месеца след като не е успял да си вземе дължимото да пие една студена вода
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот king_diamond » 20 Сеп 2010, 11:18

Подобни примери е имало,има и ще има за съжаление в милата ни родина... Днес по някое време трябва да дойде момичето при мен и ще се поинтересувам какво се е случило,макар да предполагам какъв е изхода :)
king_diamond
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Сеп 2010, 15:16

до-king_diamond За съжаление, аз заради това много пъти се шегувам и казвам ,слушайте песента на Великият Емил Димитров ,Моя страна ,Моя България, защото не сме Държава наистина а само една Страна
toni_sf
Активен потребител

Назад към Наказателно право