начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

задочна присъда ???

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

задочна присъда ???

Мнениеот didadanca » 17 Ное 2010, 17:45

когато има задочна присъда , възможно ли е да има и задочно прекъсване на изпълнението на наказанието ?
didadanca
Нов потребител

Re: задочна присъда ???

Мнениеот lexiss » 17 Ное 2010, 17:48

didadanca написа:когато има задочна присъда , възможно ли е да има и задочно прекъсване на изпълнението на наказанието ?

???????????? я да се включат вещите по въпроса, че нещо не схванах питането?!
lexiss
Младши потребител

Мнениеот didadanca » 17 Ное 2010, 17:51

........когато има задочно осъдено лице и изпълнява наказанието си лишаване от свобода , имали възможност задочно да се прекъсне изпълнението на наказанието??? ...не съм юрист , извинявам се ... :(
didadanca
Нов потребител

Мнениеот antonio_di_pietro » 17 Ное 2010, 20:11

хайде да помислим. за да се прекъсне изпълнението на едно наказание, какво е необходимо да съществува като предпоставка? необходимо е изпълнението да е започнало, защото е невъзможно да прекъснеш едно изпълнение което все още не е започнало. така че отговорът е не
antonio_di_pietro
Младши потребител

Мнениеот didadanca » 17 Ное 2010, 20:14

..така.. изпълнението е започнало , това е :(
didadanca
Нов потребител

Мнениеот didadanca » 17 Ное 2010, 20:15

[quote="didadanca"]........ изпълнява наказанието си лишаване от свобода ,
didadanca
Нов потребител

Мнениеот antonio_di_pietro » 17 Ное 2010, 20:20

е това е друго. разбира се че може. не виждам какво ви притеснява. правилата за прекъсване на изпълнението на НЛС се прилагат без значение дали осъждането е ебило задочно. нали знаете обаче че прекъсването е допустимо само при определни предпоставки
antonio_di_pietro
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Ное 2010, 20:21

Не може да се прекъсне изпълнението на наказанието нито задочно , нито незадочно.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 17 Ное 2010, 20:22

Да опитам аз да обясня. Ако логиката ми е правилна :wink:
Значи лицето по време на наказателното производство успява по някакъв начин да напусне страната през 2005г. Същата година е осъдено задочно, присъдата е 5г. ЛС. Не щеш ли, след 5г. (т.е. тази година) същото лице се завръща и установява, че има задочна присъда.
Та може би въпросът на питащата е щом е бил задочно осъден, дали има вероятност и задочно това изпълнение да бъде прекъснато?
Доколкото си спомням задочно осъденият вече е опитал с искане за възобновяване на производството, но ВКС не го е уважило. За основания и мотиви нищо не се е казало досега.
Та така, дано да съм бил полезен :roll:
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот antonio_di_pietro » 17 Ное 2010, 20:28

колега rewolution говориш неща, които не знам как ги измисляш. в нпк има куп правила как се прекъсва изпълнението на наказанието ЛС а ти казваш че не може. не те разбирам. пак казвам- ако изпълнението е започнало, т.е лицето е в затвора, прекъсване е допустимо. това че осъждането е било задочно няма никакво значение. ако лицето е напуснало бг по време на накзателното производство и е осъдено задочно, след като се е върнало и е установено на територията на държавата, то следва да бъде задържано за привеждане в затвора. от този момент прекъсване е възможно
antonio_di_pietro
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Ное 2010, 20:31

Колега дайте ми едно основание за прекъсване на изпълнението на наказание ЛС уредено в НПК?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот antonio_di_pietro » 17 Ное 2010, 20:32

не знам колега атанас от къде имате тази инфо а и не е моя работа, но аз точно това се опитвам да кажа- не можем да говорим за прекъсване на изпълнение на наказание което още не започнало, а щом като лицето е било в чужбина значи и изпълнение не е имало. то ще започне едва след като лицето бъде приведено в затвора
antonio_di_pietro
Младши потребител

Мнениеот didadanca » 17 Ное 2010, 20:34

Благодаря ,
лицето е в затвора... :(
това значи има надежда
didadanca
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Ное 2010, 20:34

antonio_di_pietro написа:не знам колега атанас от къде имате тази инфо а и не е моя работа, но аз точно това се опитвам да кажа- не можем да говорим за прекъсване на изпълнение на наказание което още не започнало, а щом като лицето е било в чужбина значи и изпълнение не е имало. то ще започне едва след като лицето бъде приведено в затвора

Ама дайте да ги видим тия прекъсвания де?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Ное 2010, 21:04

Колега защо си изтрихте мненията , Вие сте прав , аз греша.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 17 Ное 2010, 21:05

antonio_di_pietro написа:не знам колега атанас от къде имате тази инфо а и не е моя работа, но аз точно това се опитвам да кажа- не можем да говорим за прекъсване на изпълнение на наказание което още не започнало, а щом като лицето е било в чужбина значи и изпълнение не е имало. то ще започне едва след като лицето бъде приведено в затвора

Мисля, че бях ясен - при завръщането си в България лицето е задържано, задочната присъда е приведена в изпълнение, лицето е поискало възобновяване на наказателното производство (неизвестно на какво основание), ВКС не уважава искането (мотиви - неизвестни). Това беше преди 2-3 теми.
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот didadanca » 17 Ное 2010, 21:29

[quote="atanaspetrovmeister"] лицето е поискало възобновяване на наказателното производство (неизвестно на какво основание)

Мотиви:

Право на справедлив съдебен процес !

12 години този процес продължава...
didadanca
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 25 Ное 2010, 18:30

НПК - Чл. 447. (Доп. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Изпълнението на наказанието лишаване от свобода или пробация може да бъде прекъснато:
1. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) когато осъдената роди по време на изпълнение на наказанието - докато детето навърши една година;
2. при изключителни причини от семеен или обществен характер - за не повече от три месеца;
3. при тежко заболяване на осъдения - до оздравяването му;
4. за явяване на изпит в учебно заведение - до десет дни;
5. (нова - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) при временна екстрадиция на осъдения в друга държава и при временно предаване на исканото лице с Европейска заповед за арест на издаващата държава - членка на Европейския съюз - до изтичане на срока, определен с писмено споразумение между двете държави.

НПК - Чл. 448. (1) Изпълнението на наказанието се прекъсва от окръжния прокурор по местоизтърпяването му.
(2) Предложение за прекъсване може да прави и началникът на затвора и на поправителния дом.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот didadanca » 25 Ное 2010, 19:09

Благодаря много
didadanca
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 26 Ное 2010, 11:31

didadanca написа:когато има задочна присъда , възможно ли е да има и задочно прекъсване на изпълнението на наказанието ?

didadanca написа:Благодаря много

viewtopic.php?f=13&t=44373&p=433197#p433197

...Хм! 8)

П.П. ..."Нашето момче", май на практика, не е в Бг и не излежава никаква присъда, а в момента "разработваме" разичните варианти и възможности - за действие в бъдеще?!

http://www.interpol.int/default.asp

:idea: ...Гледайте само, да не Ви "набарат" по IP-адреса! 8)
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право