начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

ПТП...трима участници,единият загинал на място

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП...трима участници,единият загинал на място

Мнениеот mido7828 » 09 Дек 2010, 19:54

ПТП...трима участници,единият загинал на място.На лице:Дознание,постановление за привиличане на двама обвиняеми...обвинителни актове...дело в СГС.До сега:разпитани всички свидетели,катаджията който е бил на ПТП-то остава да бъде разпитан,Но..въпроса ми е(простете правната ми неграмотност):Защо до сега обвиняемите не са дали обяснения...имат ли право на това?
Юридически не-грамотен но готин
mido7828
Нов потребител

Re: Сложен казус

Мнениеот dimist » 09 Дек 2010, 20:15

Ако бяхте слушали внимателно съдията, щяхте да чуете как разяснява на подсъдимите правата им, сред които и да не дават обяснения.
Най вероятно ще дадат обяснения , след като се съберат всички доказателства.
Знам, че за близките на жертви е болезнено , но спазването на процесуалните права е важна предпоставка за наличието на правосъдие въобще.
dimist
Потребител

Мнениеот mido7828 » 09 Дек 2010, 20:35

Слушах и на четрите съдебни заседания внимателно...на първото съдята попита обвиняемите дали имат възражения...обвиняемите отговориха"на по-късен етап" а това,че за близките е болезнено не е мой проблем а на пострадалите.Аз винаги слушам внимателно но... :| това което съм чел в"дебелите книги" е съвсем различно от това,което слушам внимателно в зала...може би в етап "дознание" са разяснени правата на обвиняемите,не може би а си е така,просто май не зададох правилно въпроса.."В интерес на обвиняемия ли е да не дава обяснение?"...
mido7828
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 09 Дек 2010, 20:40

Обвиняемите имат право изобщо да не дават обяснение- форма на защита е. Никой не може и няма правен механизъм да ги задължи да го правят. Могат по всяко време на съдебното следствие да поискат да се ползват от това си право.
Вероятно ще дадат на по-късен етап, а може и да не- въпрос на лична преценка и на тази от техните адвокати.
"В интерес на обвиняемия ли е да не дава обяснение?"...

Според зависи доказателствата в кориците на делото...

Но, за "последна дума" все ще споменат по нещо.

п.п. Защо така се измъчвате по този въпрос?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 10 Дек 2010, 00:01

mido7828 написа:В интерес на обвиняемия ли е да не дава обяснение?"...

Няма еднозначен или правилен отговор по принцип. Всичко зависи от конкретното дело, или казано по друг начин - въпросът е фактически. Поли е посочила преди мен това обстоятелство, в допълнение просто ще уточня, че от отказа да се дадат обяснения не може да се правят изводи във вреда на обвиняемия. Адвокатът Ви ще Ви обясни подробно това, както и разни други понятия като оговор, например, ако давате обяснения. Изнесеното при последната дума от страна на обвиняемия не е доказателствено средство, за разлика от обясненията, дадени в хода на съдебното следствие. Друг е въпросът, че то може да стане повод за възобновяване на съдебното следствие, но и това ще Ви обясни адвокатът.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот mido7828 » 10 Дек 2010, 16:55

До колкото схващам :oops: ...по това дело май най-важни и с тежест ще са отговорите на експертите...е това ме навежда на мисълта,че някой трябва да им зададе правилните въпроси....хора,много ми е трудно да се ориентирам а се налага :cry: ...всеки съвет ще е безценен за мен......Относно адвокатите ми...никой нищо не ми обяснява...това е.....Ако имате желание да ми помогнете,просто ми задавайте конкретни въпроси...по лесно ще е за вас.Простете за хаотичните въпроси.
В залата Аз стоя от дясната страна...до "Доминус литис" :cry: .
mido7828
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 11 Дек 2010, 00:11

mido7828 написа:Ако имате желание да ми помогнете,просто ми задавайте конкретни въпроси...по лесно ще е за вас.

Няма да стане така и не, защото на нас ни е трудно. Просто това, което очаквате, е несериозно. Има дело - има събрани доказателства, с които никой тук не е запознат и няма да си губи времето да гадае. Имате си и адвокати, на които това им е работата.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Re: ПТП...трима участници,единият загинал на място

Мнениеот burnfire » 22 Дек 2010, 01:16

Ако имате проблеми с автотехническата експертиза, понеже засегнахте и въпроси към експертите посетете http://expertauto-bg.com
burnfire
Младши потребител

Назад към Наказателно право