начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

искат да ме съдят за "недобросъвестно получено обещетение"

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

искат да ме съдят за "недобросъвестно получено обещетение"

Мнениеот soritsark » 27 Дек 2010, 21:20

проблемът е следният:бившият ми работодател ще ме съди за "недобросъвестно получено обезщетение".
през 2008г. прекъснах майчинството си и поработих 4 месеца,след което пак излязох по майчинство.докато бях на работа синът ми посещаваше детска ясла,но го спрях след като си поднових майчинството.от НОИ са съставили акт на бившия ми работодател и той го е платил,но сега иска да си вземе парите от мен чрез съда(днес получих писмо-от нотариуса-за доброволно връщане на парите-1200лв.).
ще ме осъди ли,като се вземе предвид,че аз не съм ползвала услугите на детските ясли и съм си гледала детето у дома?
П.С.искат да ме съдят съгласно чл.114 от КСО,ето и края на нотариалната покана:
"Напомняме Ви,че носите имуществена отговорност по смисъла на чл.203 ал.2 от КТ за причинени имуществени вреди и наказателна отговорност по чл.313 от НК за подаване на декларация с невярно съдържание,и че в случай на отказ ..............ще търси правата си по съдебен ред."
soritsark
Младши потребител

Re: искат да ме съдят за "недобросъвестно получено обещетение"

Мнениеот donna » 27 Дек 2010, 23:56

Тъй вие сте били 4м на работа и само в този период детето е посещавало градината , след това не е явно вашият работодател или вие не сте подали някоя декларация в НОИ или е станала объркация, но вашият работодател явно е получил решението на директора на РУСО /това само го предполагам/, е да ама не е явно ,и ако е така както вие казвате щеше да бъде отменено от съда ...,сега и да ви съди вие ще си докажете пред гражданския съд ,че по време докато е текло майчинството детето не е било на детска градиан /ясла .
И така работодателя ви е написал общия член на имуществената отговорност и само господ знае пълна или ограничена е !
Аз не бих му платила нищо , да ви съди , да доказва , да е обжалвал решението ...
Последна промяна donna на 28 Дек 2010, 00:59, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот soritsark » 28 Дек 2010, 00:23

работодателят е платил акта,преди това обжалва въз основа на даден от мен официален документ издаден от детската ясла,че детето ми.......не е посещавало заведението в този период за който ми търсят парите,но не е отписано за да си запази мястото в ясленската група.акта е бил отхвърлен .
имат ли право изобщо да си търсят парите от мен?
soritsark
Младши потребител

Мнениеот donna » 28 Дек 2010, 00:50

Не е жалил акт ,а решението на директора на РУСО -господ знае какво са връчвали , и кво значи акта е бил отхвърлен...я по добре с книжата на място при адвокат , тъй като самата вие не знаете как да зададете въпроса.
Не сте единствения случай , при добра защита отменят НП , но нито аз зная кво е ставало там , нито нищо ...затова понеже няма кака да гадаеме просто посетете колега .
Ако е имало жалене то на сайта на административния съд ще има и решение , разберете кой е номера на делото или търсете по страна и вижте какво пише там и дали делото е приключило.
donna
Старши потребител

Мнениеот soritsark » 28 Дек 2010, 01:49

много благодаря за инфото(май да бързам да пиша не съм могла да обясня всичко :roll: ,мислех че ще ви отегча и се постарах да синтезирам нещата).
в нотариалната покана имам посочени вх.№ на ревизионен акт,издаден от директора на РУСО гр..... и разпореждане №.....на РУСО гр....
може ли линк към сайт в който мога да прочета този ревизионен акт и разпореждането(досега търсих,но нещо не можах да се ориентирам-просто незнам къде да търся). :roll:
благодаря предварително!
soritsark
Младши потребител

Мнениеот donna » 28 Дек 2010, 01:52

Не ви зная от кой град сте ,но ако ревизионния акт е жален можете да намерите решението на сайта на съответния административен съд , ако нямате номера на делото опитайте да го търсите по име на страна.
donna
Старши потребител

Мнениеот ivo_todorov » 28 Дек 2010, 09:43

Практиката на съда е ясна и безпротиворечива.Без значение е дали детето е посещавало детската ясла, а денят на записване в детското заведение и денят на изписване.Посещавало поливин ден, 2 часа защото привиквало и т.н. съдът не го интересува.Вижте сайтовете на Административните съдилища в Благоевград и Хасково особено има над 30 решения в този смисъл.Вече има практика и на ВАС, но за съжеление не мога да цитирам номера на дела в момента.Вероятно вашия работодател е осъден да плаща и юрисконсултско възнаграждение на съответното РУСО, така че в иска са включени и тези пари.По принцип осигурителите рядко жалят решенията на директорите на РУСО, именно защото знаят че имат право на този иск , т.н. регресен.Дали е основателен съдът ще реши.Декларацията че детето не е настанено в детско заведение е декларация изискуема от нормативен акт, под нея ясно е написано че за деклариране на неверни обстоятелства се носи отговорност по чл.313 НК, не е изключено работодателят ви да подаде сигнал до районна прокуратура.
ivo_todorov
Младши потребител

Мнениеот donna » 28 Дек 2010, 10:06

Иво ,не плаши жената щото нещата не стоят по този начин , РУСО издава ревизионни актове ,дори ,ако детето е било записано само за храна в съотвентната ясла , при едно обжалване и доказване се взема само периода ,през който детето е било на ясла по време на майчинството ...,а и в случая декларацията не е с невярно съдържание .
Не е единичен случай детето да е записано само за да му се пази място и да не ходи на ясла/градина.
Иво ти да не рабоитш в РУСО?
donna
Старши потребител

Мнениеот soritsark » 28 Дек 2010, 22:03

днес ходих при адвокат,но много уклончиво ми отоговори-да изчакам да мине месеца(т.е. до 27.01.2011г.) и да се моля да не заведат дело,или ако заведат дело да се моля да са сбъркали някъде(работодателят ми).но на мен ми се струва,че не трябва да чакам толкова и само да стоя и да се моля.после сигурно ще трябва да се моля и на съдията.просто съм много объркана,ядосана и най-вече недоумяваща как може да се стигне дотук.още повече че съм безработна от 3 месеца и чакаме на заплата от 300лв.на мъжа ми(заедно с двете деца).ако ме осъдят нямам си и на идея как ще ги плащам тези пари-абе то не е за разправяне.
благодаря на всички,които се включиха в дискусията.ако имате конкретни идеи как да се измъкна от тази ситуация,с удоволствие ще ви "изслушам".
soritsark
Младши потребител

Мнениеот soritsark » 30 Дек 2010, 15:51

има ли някой с конкретни идеи?
soritsark
Младши потребител

Назад към Наказателно право