начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Религиозните свободи

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Религиозните свободи

Мнениеот DEKAH » 28 Яну 2011, 19:48

inspectora написа:Борбата за хляб започва да придобива нечувани превъплащения - вече всеки се мисли за дискриминиран ... че някой му нарушава правата по Конституция ... надига врява ... става "медийна звезда" ... завежда дела срещу държавата в и извън нея ... Та кой каквото и да говори, става въпрос за пари ;) ... изобщо никой да не ми обяснява, колко е честолюбив, щото ако му предложа сумата Х, за да се "откаже" от щенията си, мога да се обзаложа, че веднага ги е приел ;) - въпрос на договорка за размера на сумата ;)

Инспекторе, просто с всеки изминал ден, хората стават "американци". :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот rexlegis » 29 Яну 2011, 17:23

Г-н Йорданов, мога да ви определя категорично като един провокатор и манипулатор. Мога категорично да заключа, че вие умело прикривате омразата си към всички религии и най-вече към хората под формата на дискусия за религиозната толерантност. Изчетох всички постове от началото. Мога да заключа за всеки какво мнение и пристрастие има. Но вас не мога да разбера. :idea: Имам само един въпрос: Какви религиозни възгледи имате?!

Казано е:по плодовете ще ги познаете!
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот luba » 29 Яну 2011, 18:29

Йорданов, как точно Конституцията ти пречи (на) Твойта вера? :roll:
luba
Младши потребител

Мнениеот strutovet » 29 Яну 2011, 21:11

Само официалната държавна субисидия за вероизповеданията е около 4 млн. лева годишно, като почти цялата сума отива за Българската православна църква. Но още по-големи са финансовите загуби от това, че на практика цялата търговска дейност на "БПЦ" ООД е освободена (напълно законно) от данъци и такси - по приблизителни сметки САМО от неплатено ДДС и то САМО върху свещите, държавата губи още около 4 млн. лв; а да е виждал някой касов бон, издаден за нощувка в манастир?
С нарастването на финансовата мощ на Българската православна църква неизбежно нарастват и нейните политически амбиции - ако болшинството смята, че една примитивна и доста спорна от морална гледна точка митология трябва да се допуска до лостовете на управлението на държавата, то май наистина е по-добре тази държава да се затрие...
strutovet
Младши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 30 Яну 2011, 14:25

rexlegis написа:... Какви религиозни възгледи имате?! ...

В случая няма значение какви са религиозните ми възгледи. Проблемът не е персонален и още в началото на темата помолих участниците да се абстрахират от личната си религиозна принадлежност. Ако мислите че щях да се занимавам с подобна тема, при положение че България не беше държава, в която държавния атеизъм е заменен с покровителстване на една религия, ползваща се със специални протекции и привилегии, помислете пак

Сега по идея на Светослав Спасов дори са тръгнали да изграждат параклис в Министерски съвет -- http://news.ibox.bg/news/id_187094024. Представяте ли си, сякаш в тази институция не се предвижда да работят хора от другите религиозни общности? В двора на Българското национално радио също е изградено такова нещо. И аз питам -- след като на християните в тези държавни институции се предоставя възможност да палят свещи и да се молят в съответната обител на работното си място, то къде да го правят хората с други религиозни убеждения? Не е ли това дискриминация на религиозна основа? Не се ли вижда, че още с приемането на Чл. 13. (3) от действащата Конституция в България се прокарва тази дискриминация и покровителството, специалните протекции и привилегии на православието всъщност са самата цел на въпросния конституционен текст
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот rexlegis » 31 Яну 2011, 14:01

Г-н Йорданов, много ловко се опитвате да избегнете директния ми въпрос относно вашите религиозни възгледи. След като сте подхванали темата за религиозната дискриминация, мисля че е съвсем редно да споделите вашите възгледи, за да могат другите да добият представа на какво основание излагате вашите доводи. Не мисля, че е много етично да пропагандирате подобни на вашите идеи, а в същото време криете личната си позиция. Аз много добре разбрах какъв сте. Също и защо сте започнали подобна дискусия. Ако ви разкрия пред аудиторията в форума мисля, че това може да се отрази много лошо върху мен, понеже вие сте от една много заткулисна група, чието име поради изложените съображения предпочитам да премълча. Само ще кажа, че вие не сте: Християнин, католик или православен, мюсюлманин, будист, нито сте атеист или анархист. Вие сте нещо много по-лошо. Сами знаете какво имам предвид. Вие сте един последовател...
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 31 Яну 2011, 17:54

Отново моля да се абстрахирате от личните си религиозни убеждения и да гледате на проблема като професионалисти. Аз мога да кажа че като социолог религиите наистина са представлявали предмет на изследователския ми интерес и не крия че в една или друга степен действително се чувствам компетентен в тази област. Всеки социолог, който се е занимавал с материята, също може да Ви каже, че не е възможно да го прави професионално и същевременно да е съпричастен с някакво религиозно учение, защото иначе просто се компрометира научния му подход

Разбира се, този форум е юридически и след като става въпрос за конституционен текст, според Вас, какво може да се очаква от юристи? Как е възможно например всички религиозни движения в България да са предмет на съдебна регистрация, но не и източноправославното вероизповедание
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 05 Фев 2011, 08:56

Атеизмът - само за умните?

Атеистите и агностиците имат много повече познания по отношение на религията, отколкото вярващите, пише "Дойче веле"
...

04.02.2011
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3591611

Според представителното изследване „Евробарометър“ към 2005 г. в България едва 40% отговарят, че вярват в Господ, докато 13%, или значи около един милион души, не вярват нито в Господ, нито в съществуването на някакъв дух или сила -- http://ec.europa.eu/public_opinion/arch ... ort_en.pdf (Q2, стр. 9). А как при преброяванията (преди 1947-а и след 1991 г.) Националният статистически институт успява все да изкара, че над 80% от населението изповядва източноправославната вяра, е известно. Този начин, впрочем, не се различава от метода, прилаган и в периода 1947-91 г., независимо от различната по това време държавно-устройствена ориентация. Дори в преброяването, което се провежда сега, хората, които декларират, че не са религиозни, биват питани за принадлежност към вероизповедание
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот inspectora » 07 Фев 2011, 11:03

kostadin_yordanov написа:Отново моля да се абстрахирате от личните си религиозни убеждения и да гледате на проблема като професионалисти.

Както кажеш, "шефе"!
Айде сега "професионално": Дискриминацията освен всичко друго, е и личната засегнатост на дискриминираното лице. Дискриминацията не е явление "по принцип"! Та в този смисъл, за да ти "съчувстваме", че си дискриминиран /или на някой друг "засегнат"/ във връзка с параклиса в МС, трябва да имаш /или другия засегнат, който не го знаем кой е .../ т.нар. "дискриминационен интерес", в случая: Изобщо имаш ли нещо общо с пространството около МС /т.е. работиш ли там/? Каква ти е "религията", че е толкова "несъвместима" с параклиса в МС?
Изобщо до сега не съм видял, или чул никой /говоря такъв с интерес - не чичо Гошо от Смядово, който никога не е стъпвал и няма и да стъпи в София/ да излезе и да каже, че се чувства дискриминиран от факта, че в МС ще правят параклис /някой, на който му пречи по някакъв начин този параклис да си "вероизповядва" собствената религия :idea: / :arrow: проява на дискриминация не е налице нито от обективна, нито от субективна страна.
Та дискриминация е ако ти преча за нещо, за това, че си вярваш в твоите си глупости, а не изповядваш моята религия ... а не, че съм си направил параклис някъде ...
Ей, много се дразня на такива хейтъри като тебе! Само ходи търси някаква глупост, която си решава, че е важна и почва да плюе ... Хората стрят нещо! И то нещо, което е насочено към повишаване духовността, т.е. нещо свързано с духовни ценности, с християнски ценности :arrow: насочено към добруване на хората ... А то било дискриминирано човечето и плюе - ей богу такива като теб съм готов да им причиня телесни повреди, ако ги срещна лично някъде ... дразниш много ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Фев 2011, 11:59

Наистина, inspectora е прав, че за да има дискриминация, човекът трябва лично да е засегнат в сравнение с други хора, поставен с тях при идентични условия, тоест в една и съща среда да е третиран неравно спрямо другите хора. И да Ви кажа, понеже посетих от любознателност два семинара на тема дискриминация, организирани от КЗД, много интересни, между другото, имам и цели два сборника със съдебна практика в тази насока, има толкова случаи на жалби за дискриминация на основание увреждане,възраст, пол,сексуална ориентация, етническа принадлежност,расова сегрегация, обществено положение, гражданство, лично положение, ама никъде я няма тази форма на дискриминация като явление, която се опитва да докаже господин Йорданов! :D
Ами, то в днешно време навсякъде се строят свободно храмове, ето например в Пловдив си имаме две джамии, едната е на самата Главна улица, другата е зад Съда. Имаме си и църкви на доста места. Това никаква дискриминация не доказва, а точно обратното - религиозна толерантност!
П.П :D :D А, това за телесните повреди, и мен ме поизплаши малко! То и без това, си мисля, че inspectora e "най - страшен" в този форум! :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Фев 2011, 12:31

А, и още нещо в заключение, прочетете си ЗЗД, както и решение № 3258 / 2006 г- на СГС, единственото, което открих за дискриминация на признак религия, то е при установено засягане на конкретно лице, мюсюлманин, изтърпяващ наказание" лишаване от свобода" във Варненски затвор, който се счита за дискриминиран от МП, поради непредоставянето на храна без свинско месо и животински мазнини, както това се прави според религиозните убеждения, в Софийски затвор. И това е непряка дискриминация според решението на СГС! Тук е налице дискриминация на лицето и решението е в негова полза, защото той е наравно третиран спрямо затворниците в Софийски затвор, които се ползват от това право на получаване на такава храна, поради различните си религиозни убеждения!
Последна промяна nk7702n на 07 Фев 2011, 13:31, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Фев 2011, 13:17

И за край на темата, защото не виждам, че има смисъл да се обсъжда повече, ще напиша следното: Преценете и се замислете доколко понятието " дискриминация" е правно понятие, и доколко е плод на Вашето въображение, до каква степен трябва да се позоваваме на журналистически интерпретации и доклади, и доколко на съдебна практика и законодателство. И преди да правите умозаключения, четете по темата, и пак четете! Не може човек да прави генерални умозаключения и провокации, без да е подготвен блестящо по дадената тема!
Успех от мен! :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 07 Фев 2011, 13:58

viewtopic.php?p=442374#p442374

nk7702n написа:... за да има дискриминация, човекът трябва лично да е засегнат в сравнение с други хора ...

На дискриминация могат да бъдат подлагани не само отделни личности, а и цели (в случая религиозни) общности
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Фев 2011, 14:38

Да, това го знам, но имах впредвид, че трябва да има конкретно засегнати физически лица, или членския състав или отделните заети лица в конкретно ЮЛ - чл. 3 от ЗЗД.Не хипотетично,предполагаемо, както твърдите Вие, засягане, а реално действие.
И да Ви каже, май никой не споделя Вашите възгледи, като гледам даже се дразнят някои колеги, така че е правилно, може би, да спрем дотук с тази тема!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 07 Фев 2011, 14:42

О, не, колега, г-н Йорданов, ако трябва, и сам ще си я списва. Няма да допусне темата да остане дотук. Има такива случаи вече :D
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Фев 2011, 15:06

:D Ох, аз наистина се отказвам вече, пък господин Йорданов ако иска да продължи да спори сам със себе си!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 07 Фев 2011, 15:44

nk7702n написа:Да, това го знам, но имах впредвид, че трябва да има конкретно засегнати физически лица, или членския състав или отделните заети лица в конкретно ЮЛ - чл. 3 от ЗЗД. ...

Всички български граждани, които не изповядват източноправославната вяра са засегнати. И както вече отбелязах -- viewtopic.php?p=443479#p443479 (след цитата) -- те дори не са толкова малко, колкото ги изкарва Националния статистически институт
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот inspectora » 07 Фев 2011, 16:44

Много си прост ей!
Ами аз, като да кажем изповядвам източноправославие, пък съм засегнат, че има разни свърталища на разни последователи ... Дискриминиран съм, щото на улица Х в София има 100 църкви на разни дето е трудно да им възпроизведеш заглавията, а на същата тая улица няма източноправославна църква!
"Желязна" логика вкарваш ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 07 Фев 2011, 21:34

kostadin_yordanov написа:Всички български граждани, които не изповядват източноправославната вяра са засегнати.

Само че Съдът в Страсбург казва съвсем други нещица, Мосю Едносибабазнаеедносибае в ето това решение.
Прочетете го по-внимателно и ако не сте съвсем изкуфял, значи може и да осмислите колко глупости наприказвахте.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 08 Фев 2011, 07:40

Има отделна тема за казуса с алтернативния синод -- viewtopic.php?f=11&t=35117 -- и доколкото в него става въпрос за дискриминационните условия, създадени от законодателната власт в България, това касае Закона за вероизповеданията, а не и тези в действащата Конституция. Иначе, разбира се, казусът с алтернативния синод също е показателен за това как се уреждат и третират религиозните права в България, като само потвърждава написаното от мен до момента, а не обратното
kostadin_yordanov
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии