начало

Прокурорът, признал за дело-бухалка, получи задача да търси и други Прокурорът, признал за дело-бухалка, получи задача да търси и други

e-mail като доказателство

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: attachment kum e-mail kato dokazatelstvo

Мнениеот Olga G. » 14 Юни 2003, 22:19

Mishoni,
Naistina, nishto ne sum poluchila.
Molja, ako imash vuzmoznost, prati mi info po e-mail-olgagalabova@abv.bg ili olgagalabova@mail.bg
Predpolagam, che ti e vurnalo mail-a ti, zashtoto mi e izcherpana kvotata, no toku-shto prochistih poshtenskata kutia.
Predvaritelno blagodarja.
Pozdrav: Olga
Olga G.

Доказателството го има, но не е стабилно.

Мнениеот jps » 15 Юни 2003, 02:36

Това, с което мога да услужа са данни от ЗЕДЕП.

1. Казвате MSWord.doc. Следователно влиза в действие-
Закона за ел.документ и ел.подпис.
Но доколкото е възможно приложението му по аналогия, тъй като в случая не може да става дума за подписване на документа.

"Електронен документ
Чл. 3. (1) Електронен документ е електронно изявление,
записано върху магнитен, оптичен или друг носител,
който дава възможност да бъде възпроизвеждано.
(2) Писмената форма се смята за спазена,
ако е съставен електронен документ."

Първият извод, е че имаме писмена форма на офертата. Както знаем, за сделки, за които законът не изисква писмена форма като условие за нейната действителност, могат да се използват за доказването й свидетелски показания.

2. Казвате, че така обективираната оферта не носи подпис на издателя - в смисъл: посочено е коя е агенцията, но няма подпис на управител или служител. Според Вас това възможно ли е ? - Какво е подписът ?
Подписът не е ръкописен-сканиран по смисъла на Закона за електронния документ и ел. подпис. Законът влага специфично техническо понятие.
За изявлението си чрез e-mail Агенцията технически е невъзможно да използва такъв подпис.

"Електронен подпис
Чл. 13. (1) Електронен подпис е:
1. всяка информация, свързана с електронното изявление
по начин, съгласуван между автора и адресата,
достатъчно сигурен с оглед нуждите на оборота, който....."

( Става дума за специална , информация, генерирана със още по-специален софтуер.)

Във Вашия случай става дума за друго, не за подпис !

Споменава ли се Юридическата личност на Агенцията? Или офертите се правят от името на нейния "управител или служител" ?

Кой може да бъде АВТОР и кой ТИТУЛЯР на електронен документ ?

"Автор и титуляр на електронното изявление

Чл. 4. Автор на електронното изявление е физическото лице, което в изявлението се сочи като негов извършител. (!)Титуляр на електронното изявление е лицето, от името на което е извършено електронното изявление."

- Хипотезата на изречение първо е взета в предвид, когато ответниците са успяли да убедят съда да отхвърли доказателството., особено защото "Нямало подпис" - АБСУРД !!!! Не е обективно възможно да има подпис. Особено на управителя. По смисъла на закона подписът придставлява - ..."различни кодове, създадени чрез КРИПТИРАНЕ... и т.н.

Същият член 4 продължава : в изречение Второ, където се казва, че Не Автор, а ТИТУЛЯР на изявлението е ЛИЦЕТО ( Фл. или Юр.л.), ОТ ИМЕТО НА КОЕТО СЕ ИЗВЪРШВА ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕТО !

Правете си изводи !
"
Разбира се всички тези доводи биха имали действителна доказателствена сила, ако ставаше въпрос за електронен документ, подписан с ел. подпис.
Доколкото това е единствената законова регламентация на правното значение на изявленията по електронен път, то може да се използва в известни граници по аналогия.
jps
Младши потребител

Re: attachment kum e-mail kato dokazatelstvo

Мнениеот stiu » 16 Юни 2003, 15:30

Izpolzvai svideteli za glasni dokazatelstva - hora koito " sa hodili v hotela" ili sa se "obadali po tel" . Ne biha ti prieli dokument bez podpis, zashtoto bez podpis ne e dokument - lipsva avtor, a pak i ako ti poiskat po 101 GPK. Jelaia ti uspeh!
P.S. Tova, che ne tragvash bez dogovor go zabravi- triabva misleneto da se promeni.
stiu
Нов потребител

Re: Доказателството го има, но не е стабилно.

Мнениеот Olga G. » 16 Юни 2003, 16:38

Mnogo trudno shte se prilozi po analogia ZEDEP, tui kato ofertata mi e kato attachment, v word-ovski format - ne moga da dokaza ot koi IP adres izliza, ne moga da dokaza avtorstvo na dokumenta - fakt e, che az sama (ako sum nedobrosuvestna) moga da izgotvja takava oferta (ili da ja dorazkrasja).
Tova za el. podpi9s neshto ne moga da go shvana : Чл. 13. (1) Електронен подпис е:
1. всяка информация, свързана с електронното изявление
по начин, съгласуван между автора и адресата,
достатъчно сигурен с оглед нуждите на оборота, който....."
Ne moze da se prilozi - Mai do takuv izvod si stignal(a) i ti.
Kakvo shte reche достатъчно сигурен с оглед нуждите на оборота???
Kakto pisah po-gore, razchitam na svidetelski pokazania za kachestvoto na predlaganata usluga i za avtorstvoto na ofertata (izvunsudebno priznanie ot upravitelja, che tazi oferta izliza ot firmata mu). Imam i veshtestveno dokazatelstvo - videozapis s priznanieto za avtorstvoto na ofertata. Dano da mi stignat .....
Imam i drugi oferti ot tazi firma, no ne znam dali sa podvezdashti :((((
I edin vupros vuv vruzka s procesa - sled kato mi izvadiha ot dokazatelstvata ofertata, moga li s molba da poiskam da mi bude predostavena vuzmoznost da predstavja v sledvashtoto sudebno zasedanie dokazatelstva za avtorstvoto ili napravo v sledvashtoto zasedanie da gi predstavja?
Poiskah veshto lice da izvurshi proverka na mjasto i da ja supostavi s ofertata (naj-obshto kazano) - pri uslovie, che mi izvadiha ofertata ot dokazatelstvata moze li veshtoto lice da si izpulni zadachata? Ako ne - s molbata za predstavjane na dokazatelstva moze li da se popravi tova?
Thank you in advance :)))))))))))
(S moja 8 mesechen opit kato jurist kude li sum trugnala i az.... :)))))))))))
Olga G.

Предишна

Назад към Общи дискусии