начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

За използване на документ с невярно съдържание...

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: За използване на документ с невярно съдържание...

Мнениеот djandarin » 21 Фев 2011, 13:47

А самото преправяне не опорочава ли волята на подписалия се? Всмисъл, че преправянето се отнася до волеизявлението на този който се е подписал, а не че отразява неверни факти и обстоятелства и така отново ще е неистинско самото волеизявление...
Извинявам се, че така се намесвам, просто ми стана интересно :roll:
"There is no justice, only I exist."
Аватар
djandarin
Потребител

Мнениеот lucius_seneca » 21 Фев 2011, 14:04

Не е едно и също.Има ПП на ВС №2 от 1982год.(доколкото си спомням, може и да греша) по този въпрос, но дори и само от текста става ясно:
документ с вярно съдържание=документ, който към момента на съставянето му и "попълването" му със съдържание относно определени обстоятелства от съответното лице е бил с вярно съдържание, удостоверяващо настъпили и съществуващи в действителността към момента на съставянето му факти.
докумета с вярно съдържание е като огледало което отразява реалността, без да я променя/изкривява.

документа с невярно съдържание е изначално съставен (при изготвянето му/"попълването" на съдържанието от съставителя)документ с невярно съдържание документ, която невярност се отнася за 1 или повече обстоятелства от живота.

Термина "преправи" предполага вече съществуващ документ, без значение с невярно или с вярно съдържание издаден от съответното лице.
Възможни са 2 хипотези :
1.при първоначално съставен от съответното длъжностно лице официален документ с вярно съдържание, преправилият го ще отговаря по чл. 308 от НК.

2.Ако първоначално съставеният документ е бил с невярно съдържание, и впоследствие това нявярно съдържание е били преправено с друго невярно съдържание, то и сътавителя-длъжностно лице и преправилият го ще носят наказателна отговорност -сътавителя за първоначално невярното съдържание, преправилият за вторично внесеното невярно преправено съдържание.
Давам пример за да бъда разбран: В издадена документ за плащане е отразено, че е платено 20000 лева, вместо вярното 5000 лева, но на лицето което преправя документа, тази първоначална сума от 20000 лева му се струва малка и той добавя още една нула и така става, чи има плашане за 200 000 лева.
Съставителя-длъжностно лице ще отговаря по чл.311, лицето преправило съдържанието ще отговаря по чл.308 от НК.

Друга бира е какво ще реши прокуратурата относно въпроса дали има достатъчно доказателства и дали "да си позволи" да ползва единият от тях като свидетел, понеже липсват други доказателства.Но вече има и случаи при които се образува нак.дело срещу единия, позлва се другият като свидетел и след това в друг наказателен процес "ролите" между двамата се разменят и така "настъпва" справедливост, а първият подсъдим си "връща услугата" на първия свидетел и "втори подсъдим" ... :)
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Фев 2011, 14:47

dracata написа:Документа,с невярно съдържание е подпечатана,празна бланка от командировъчно+подправени гаранционни карти,(поставени са дати които не съответстват кога са купени и монтирани машини и съоръжения в държавно учреждение,и датата на командировъчното е невярна съставителя ги представя пред съда с цел усигуряване на алиби за инкреминираната дата),"алибито"му се разпадна след като призовахме длъжностното лице което е подпечатало и подписало командировачното,какво ли не измисляме за да оттървем кожата,а...

Аз все пак продължавам да смятам, че се касае за хипотезата на чл. 309 от НК - подправен частен документ, някакви други мнения по въпроса?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Фев 2011, 16:08

nk7702n, споделям изложеното от колегата за разликите в понятията, поне доколкото го прехвърлих на бързо, не мисля за нужно да се повтаряме по същество. /Само да отбележа, че в началото обсъждахме друг казус, не този с командировъчното/. Що се касае до допълнението с бланката на командировъчно - на мен ми върви към чл. 315, ал. 1 от НК.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Фев 2011, 16:22

Съжалявам, ама аз въжбще не разбрах първоначалното Ви мнение по повдигнатия въпрос, а това е продължение, пояснение по него, доколкото го прочетох по - късно.А за хипотезата на чл. 315 би могло да се помисли...
Иначе, казаното по - горе от колегата е добре обосновано и логично.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Фев 2011, 16:24

Ако действително празната бланка носи подписа на издателя, се осъществява май съставът на чл. 315........ :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Фев 2011, 17:04

nk7702n написа:Съжалявам, ама аз въжбще не разбрах първоначалното Ви мнение по повдигнатия въпрос

Та, първоначалното ми мнение беше, че чл. 309 от НК не визира документи с невярно съдържание. Колегата разясни разликата, като изхожда от теорията и ППл на ВС, което има за предмет документните престъпления. Иначе - не ми се навлизаше в подробности, така щото реших, че питащите няма да ме разберат, дори и да навляза - всеки пита за различни неща, всеки си ги кръщава нещата някак си, поднася информацията на етапи и шансът да им се каже нещо вярно е почти толкова, колкото да стане обратното.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Фев 2011, 18:16

Така е, хубава вечер от мен, lexy! :D
nk7702n
Старши потребител

Предишна

Назад към Наказателно право