начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Шофиране след алкохол

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Шофиране след алкохол

Мнениеот jo_jos74 » 24 Апр 2011, 08:28

Хванахаме да шофирам след употреба на алкохол над 1.2 пром.
Въпросът ми е дали ще ме пуснат по 78а ,след като нямам никакви други срещи до сега със съда?
jo_jos74
Нов потребител

Re: Шофиране след алкохол

Мнениеот TheOldMan » 24 Апр 2011, 09:08

А последната алинея на същия 79а видяхте ли я?
(7) Алинеи 1 - 5 не се прилагат, ако причиненото увреждане е тежка телесна повреда или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, както и при множество престъпления както и когато престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.

И ТР на ВКС по въпроса: http://www.vks.bg/vks_p10_05.htm
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот street » 24 Апр 2011, 09:26

...
Последна промяна street на 25 Апр 2011, 09:37, променена общо 1 път
Аватар
street
Потребител

Мнениеот jo_jos74 » 24 Апр 2011, 15:36

Работата е там ,че трябва да пътувам зад граница , а с една пробация това ще е невъзможно. Щом казвате ,че няма как по 78а ,то в случая на мен ми е по изгодно да съм с условна.? Дали обаче такова споразомение в съда мога да направя без адвокат или по закон той ми е нужен?
jo_jos74
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Апр 2011, 16:54

Задължително е да ангажирате адвокат.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот street » 24 Апр 2011, 18:51

....
Последна промяна street на 25 Апр 2011, 09:38, променена общо 1 път
Аватар
street
Потребител

Мнениеот street » 24 Апр 2011, 19:05

...
Последна промяна street на 25 Апр 2011, 09:38, променена общо 1 път
Аватар
street
Потребител

Мнениеот jo_jos74 » 24 Апр 2011, 20:20

Благодаря ви за своевременните напътствия ,ще послушам съвета ви и копетентноста ви и ще си взема адвокат. Имам обаче един въпрос-все още не са получили кръвната проба и справката от града в който ми е издадена книжката ,дали ще имам възможност след като видя медицинската експертиза ,да реагирам с адвокат или да се застраховам предварително с такъв?
jo_jos74
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Апр 2011, 23:38

Грешката на дрегера на пътя е 1-2 десети (и то не винаги в твоя полза). Ако са те хванали с 1.5 и нагоре, не очаквай чудеса - Коледа мина. Кръвната проба просто ще докаже това което е показал дрегера. Намирай си адвокат още от началото. Обясни му като на поп в църква всичко, без да скриваш нищо. Работата е сериозна, и не е време за самодейност.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот street » 25 Апр 2011, 01:17

...
Последна промяна street на 25 Апр 2011, 09:39, променена общо 1 път
Аватар
street
Потребител

Мнениеот marek972 » 25 Апр 2011, 01:36

street написа:
jo_jos74 написа:Още нещо - Като обвиняем имаш право на 72 часа за организиране на защитата си и упълномощаване на адвокат , когато бъдеш извикан за привличане като обвиняем и ако кажеш ,че искаш срок за това. Срока почва да тече от момента на уведомяването ти че ще бъдеш привлечен като обвиняем - т.е. не от деня и часа в който трябва да се явиш , а от деня и часа в който си бил уведомен, че трябва да се явиш на еди коя си дата..

при бързото забрави този вариант, счита се за обвиняем с първият акт, точка

"по принцип по телефон нямат право да викат обвиняем"

и де факто и де юре, баш си го имат това право вече ...
marek972
Потребител

Мнениеот street » 25 Апр 2011, 09:37

marek972 написа:
street написа:
jo_jos74 написа:Още нещо - Като обвиняем имаш право на 72 часа за организиране на защитата си и упълномощаване на адвокат , когато бъдеш извикан за привличане като обвиняем и ако кажеш ,че искаш срок за това. Срока почва да тече от момента на уведомяването ти че ще бъдеш привлечен като обвиняем - т.е. не от деня и часа в който трябва да се явиш , а от деня и часа в който си бил уведомен, че трябва да се явиш на еди коя си дата..

при бързото забрави този вариант, счита се за обвиняем с първият акт, точка

"по принцип по телефон нямат право да викат обвиняем"

и де факто и де юре, баш си го имат това право вече ...

понеже аз не разбирам ... си трия мненията...
вместо да ми търсиш кусури съркастично (което не понасям)- обясни на питащия

още повече,че с толкова оскъдна информация от питащия - толкова
нито знам бързо ли е -само предположих
нито знам колко е на дрегера
нито знам дали е само алкохола

а това дали могат да го викат по телефона ...
знаеш ли колко лесно може да "падне" това призоваване..
телефона - е телефон домашен /ама не го пише в закона нали/ , и никой не му идва на ум, че когато това е писано е нямало GSM-ми
той има GSM - мобилен - винаги може да каже че не е вдигнал той и точка , да не би да има гласово разпознаване кой е насреща , телефона може да е и на името на друг.. иди докажи тогава ,че той ти е вдигнал и ти си му казал..
протокола се подписва само от разследащия - това са го измислили новите "умни" законотворци... голяма грешка , преди протолкова се разписваше от разследващия и един свидетел 2 на 1 е!.... ;) поне може да кажеш да така е !!! ако стане нещо затова неслучайно е било така , а сега доосраха НПК-то
И просто немога да проумея , кой е тоя "смелчага" дето си пуска бъдещ евентуално обвиняем по БП след задържане 24 часа на юнашко доверие , без призовка...
ама явно не е сърбал попарата още ;)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот Гост. » 25 Апр 2011, 20:25

Поправка: това его! Никой не е бил саркастичен( следя темата от вчера). Ти не понасяш правотата в тезата на друг, смятайки, че всеки пост е насочен укорително-персонално към теб.
:) Идеята, на този форум, е не само да обменяме знания, но и да се учим от грешките...

Към питащия- не е задължително да ангажирате адвокат при привличане и предявяване. На разпита помолете разследващия да запише в протокола, че искате да сключите споразумение и ще си упълномощите адвокат за тази цел( все пак зависи и какво сте записали в декларацията за им. и мат. състояние).
Общо взето се чакат резултатите от хим. анализ, а справката от КАТ ще даде светлина за миналите ви деяния( санкции по ЗДвП), които са относително неотносими към настоящето.
Обикновено преди да ви привлекат и разпитат, колегите, са сторили всичко- разпити на актосъставителя и неговия колега, справка за съдимост, характеристични данни и прочее( то май прочее няма).
При чисто съдебно минало няма да намерите прокорор, който да ви откаже наказание от 3м. лишаване от свобода, като на осн. чл. 66 да се отложи изпълнението с 3г. изпитателен срок.
По 343г- според зависи резултатите от хим. анализ може да се говори от 6м. нагоре( може и по-малко... зависи от адвоката, прокурора). Времето през което ви е отнето СУМПС( обикновено с акта го отнемат) се зачита при изтърпяване на наказанието лишаване от правоуправление....

Обадят ли ви се по телефона- отзовавате се, за да не влезете в приключения.
Дали е бързо или не производството - за вас е все тази.

п.п.. Следващия път, ако си пил- слез!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Апр 2011, 09:11

Само едно допълнение към казаното от Поли, производството действително е бързо, а може да мине човекът и на пробация, щом не е осъждан. А, за ангажиранена адвокат съм писала с оглед постигане на споразумение.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Апр 2011, 09:17

П.П. В крайна сметка оценям усилията на колегата street да посочи относими норми на питащия, вкрючително и относно споразумението, да му обясни с подробности всичко! Не трябва да се сърдите за някои доуточнения от други колеги. В споровете се ражда истината и всеки добива все повече знания и опит всеки ден!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот jo_jos74 » 24 Юни 2011, 16:56

Делото ми мина-5мес. без книжка и 6мес. пробация. За мой "късмет" на излизане от делото ми се обадиха ,че са ми готови документите за дългоочакваното заминаване в чужбина и както се сещате ,аз съм пас. Благодаря ви за съветите и отзивчивоста към проблема ми!
jo_jos74
Нов потребител

Мнениеот jo_jos74 » 26 Юни 2011, 13:28

След като имам наложена пробация, срока за обжалване на присъдата не е минал ,имам ли все пак вратичка да замина в чужбина?
jo_jos74
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Юни 2011, 13:55

За какво заминаване за чужбина говорите? Не сте ли разбрал какъв е смисълът на наложеното наказание " пробация"? Какви пробационни мерки са предвидени с налагане на това наказание, не пише ли в Присъдата, че сте длъжен да се подписвате еди - колко си пъти в съответната пробационна служба и т.н!? Как ще заминете за чужбина и едновременно с това ще си изпълнявате тези пробационни мерки?
nk7702n
Старши потребител

Назад към Наказателно право