- Дата и час: 12 Дек 2024, 08:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ДАВНОС
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
ДАВНОС
движима вещ се придобива с 5г. непрекъснато владение ,ако тази движима вещ е лек автомобил как ще се оформи юридически , все пак трябва да се смени талона ,да се декларира в данъчното ,ако някой е наясно с това моля да ми отговори
- donna
- Старши потребител
Re: ДАВНОС
пропуснала съм последната буква Т е не е фатално всички правим грешки ,все пак можеш ли да ми отговориш на поставения въпрос
- donna2
- Потребител
И аз много пъти съм се чудил как ще стане това,но освен да се заведе установителен иск друго не ми идва на акъла.Но все пак за този иск трябва да се доказва,че ищеца има правен интерес ,т.е. някой да оспорва правото му.Може би такъв ще се получи, когато от КАТ откажат да издадат талона на името на ищеца.А те ще откажат 100% е сигурно.
- stavrev
- Потребител
С установителен иск, няма да постигнете резултата!! говорете с познат нотариус и той ще ви издаде постановление за придобиване на движима вещ-друг начин няма!!
- aaaaa
- Нов потребител
Поздравления, Донна! Страхотен въпрос. Не прави чест на Лара да се заяжда за глупости. Все пак не всеки е успял да овладее десетопръстната система.
Много съм мислил по въпроса. Може би ще трябва да се потърси по-внимателно съдебна практика.
Най-вероятно ще трябва да се предяви установителен иск срещу лицето, което се легитимира като собственик с рег.талон. Тогава със съдебното решение ще се иска издаване на нов рег.талон. Друг път не виждам-все пак давността не се прилага служебно, което означава, че владелецът ще може да я ползва само при правен спор, разбира се с изключение на 483 ГПК.
Аз се замислих и за възможностите по чл.436 ГПК. Може да се пробва, за каузата. Не се знае какво ще излезе. Може някой съдия да отвори пътя към съдебна практика в позитивна насока. Както виждаш, съдилищата много повече творят право, отколкото законодателните органи. Поздрави!
Много съм мислил по въпроса. Може би ще трябва да се потърси по-внимателно съдебна практика.
Най-вероятно ще трябва да се предяви установителен иск срещу лицето, което се легитимира като собственик с рег.талон. Тогава със съдебното решение ще се иска издаване на нов рег.талон. Друг път не виждам-все пак давността не се прилага служебно, което означава, че владелецът ще може да я ползва само при правен спор, разбира се с изключение на 483 ГПК.
Аз се замислих и за възможностите по чл.436 ГПК. Може да се пробва, за каузата. Не се знае какво ще излезе. Може някой съдия да отвори пътя към съдебна практика в позитивна насока. Както виждаш, съдилищата много повече творят право, отколкото законодателните органи. Поздрави!
- Иван
благодаря ще продължавам да търся практика , ако стигна до нещо ще се обадя
- donna2
- Потребител
az imam sega pocti sashtija problem. Taka i taka shte hodja do KAT i shte se rovja, kato stigna do rezultat shte ti se obadja. Ako vse oshte te interesuva razbira se.
- iata
- Потребител
разбира се че се интересувам даже много ,проблема касае мои близки хора
целият цирк е че бяха дали пари на ръка пред свидетел за колата ,оня им я даде да я карат , на уречения ден не се яви в нотарията ,а им е искал още 500 долара ,те са му отказали ,той пуснал жалба до прокуратура да му върнат колата ,моите познати също са подали жалба -прокуратурата прекратява преписката с мотив ,че въпроса е от гражданско правен характер , сумата която е платена е над 1000 лв така че става сложно нали знаете суми над 1000 лв се доказват с писмен документ и никой не е ходил в съд по тая причина ,след като прокуратура прекрати преписката оня зачезна и остави колата във владение на познатите ми от тогава минаха па-вече от 5г. тая кола си седи в гаража , между другото още тогава е платен данъка за прехвърляне на колата , канили са го с телеграма с известие за получаване да се яви пред нотариус ,преди година се е обадил ,че е в чужбина и щял да дойде да я прехвърли ........ама не е идвал
така се получава ,когато се предоверяваш и не питаш когото трябва макар и той да ти е под ръка и да не ти иска никакви пари за съвета
много ще съм задължена ако някой ми помоне
целият цирк е че бяха дали пари на ръка пред свидетел за колата ,оня им я даде да я карат , на уречения ден не се яви в нотарията ,а им е искал още 500 долара ,те са му отказали ,той пуснал жалба до прокуратура да му върнат колата ,моите познати също са подали жалба -прокуратурата прекратява преписката с мотив ,че въпроса е от гражданско правен характер , сумата която е платена е над 1000 лв така че става сложно нали знаете суми над 1000 лв се доказват с писмен документ и никой не е ходил в съд по тая причина ,след като прокуратура прекрати преписката оня зачезна и остави колата във владение на познатите ми от тогава минаха па-вече от 5г. тая кола си седи в гаража , между другото още тогава е платен данъка за прехвърляне на колата , канили са го с телеграма с известие за получаване да се яви пред нотариус ,преди година се е обадил ,че е в чужбина и щял да дойде да я прехвърли ........ама не е идвал
така се получава ,когато се предоверяваш и не питаш когото трябва макар и той да ти е под ръка и да не ти иска никакви пари за съвета
много ще съм задължена ако някой ми помоне
- donna2
- Потребител
Смятам,че единственият способ за уреждане на въпроса, е предявяване на установителен иск за собственост относно въпросното МПС и при доказване на обстоятелствата ,че то се е владяло от вашите познати спокойно , необезпокоявано и т.н. ,съдът ще признае за установено по отношение на страните по делото /като ответник следва да фигурира лицето,посочено в регистрационния талон на МПС-то/ ,че това МПС е собственост на ишците.При влязло в сила такова решение следва МПС-то да се представи в КАТ за пререгистрация с оглед промяна в собствеността и издаване на нов регистрационен талон.Ако органите на КАТ откажат да издадат нов талон ,тогава новият собственик на МПС-то има право да обжалва отказа по реда на ЗАОЮФЛ пред съответния окръжен съд,който ще отмени отказа и ще задължи съответните органи да извършат регистрацията.
- 14
мпс не е ли изключено от категорията на подлежащите на придобиване по давност дв вещи-мисля че тях ги изключиха по времето на Бонев-не може да се придобие дв вещ по давност,щом за прехвърлянето й се иска нотариална форма или нот заверка на подписите
- зддд
да права си.В такъв случай се присъединявам към казаното по-горе за установителния иск против лицето,по регистрационния картон.
- зддд
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|