начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Адвокат ,нотариус или медиатор ????

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Адвокат ,нотариус или медиатор ????

Мнениеот ggerginova » 05 Апр 2012, 19:50

Предварително се извинявам ако ви звуча като лаик ,но и медиацията е съвсем нова за нас като общество и закон и смея да твърдя ,че единствено медиаторите са хората в тази държава напълно наясно с тази материя.

По същество -опитвам се реша следния казус .Ще ви го изложа накратко с молба да предцените има ли закон който да уважа .

Отнася до семейни отношения между мен и моята свекърва.За съжаление в чудесните ни отношения се намесват и финансови взаимоотношения ,които двустранно бихме искали да уточним черно на бяло за да си останем добри приятели.Става дума за следното :

- Тя желае за изтегли потребителски кредит от банка ДСК ,но тъй като е пенсионер и е на 70 години се налага аз да и стана поръчител.Напълно съм наясно с риска за това в съвсем скоро време този кредит да бъде наложително да го обслужвам аз и поради тази причина тя желае аз да бъда обезщетена с нейна собственост.Тази собственост се изразява в 2/3 идеални дялови части от апартамент в гр.Перник.Въпросът тук е каква е формата на документа който да узаконява в писмен вид тази договорка.Има ли такава форма на законови взаимоотношения, която да може да ме защити от ненужни спорове с останалите и наследници ипри евентуалната и смърт по време на изплащане на заема.Може би тук е момента да кажа кратко и ясно сделката-тя си плаща заема сама и докато го прави си остава собственик на дяловите части от имота , но в случай ,че аз поема изплащането на кредита -дяловите части от имота стават моя собственост.Тази " договореност " е с начало датата на отпускане на кредита и край -последната вноска на кредита .По този казус имам нужда от бърз отговор ,тъй като банката даде положителен отговор за отпускане на кредита и нещата са на дневен ред.Може би е редно да се знае ,че тя има двама живи сина ,и аз съм съпруга на по-малкия
ggerginova
Нов потребител

Re: Адвокат ,нотариус или медиатор ????

Мнениеот dedogad » 06 Апр 2012, 09:37

Адвокат и нотариално заверен договор ( за да е ясно кой, какво, ако ....)между трите страни - майката, единия брат и Вие с другия. Това е мое мнение от практика (не съм юрист).
Последна промяна dedogad на 06 Апр 2012, 23:46, променена общо 1 път
dedogad
Нов потребител

Мнениеот lvasileva » 06 Апр 2012, 11:16

Ще се опитам да отговоря на въпроса Ви като посоча с как по принцип би могъл да ви помогне адвокат, нотариус или медиатор:

Медиацията е доброволна и поверителна процедура за доброволно уреждане на спорове. Медиаторът е неутрално трето лице, което помага на спорещите страни да постигнат споразумение по спорния въпрос, като улеснява комуникацията и подпомага страниге да определят интересите си, да генерират и оценяват различни варианти за удовлетворяването им и заедно да изберат вариант, който най-пълно отговаря на интересите на всички страни. Медиаторът не може да дава правни съвети /чл.10, ал.1 ЗМ/и не дава решение по спора. Всички въпроси в медиацията се решават по взаимно съгласие на страните. Страните могат да участват в процедурата заедно с адвокатите си, както и да бъдат представлявани от тях. Т.е. ако имате спор медиацията би могла да Ви е полезна да го решите, но ако очаквате отговор на правен въпрос - какви са правата Ви и как да ги защитите, следва да отправите тези въпроси към адвокат.

Адвокатът е този, който би могъл да Ви даде правен съвет относно правата Ви по закон и как може да бъдат защитени, какви са вариантите за оформяне на сделката и правните последици от тях, както и да подготви самата сделка.

Нотариусът извършва нотариално удостоверяване на постигната от страните договореност /ако законът придвижда сключването й в нотариална форма или с нотариална заверка на подписите, а също и ако нотариалната заверка е необходима във връзка с изпълнителната сила на споразумението/ и следи за спазването на законовите изисквания за сключването й. Най-често страните отиват при нотариуса след като са постигнали съгласие по вида и съдържанието на сделката. В някои случаи нотариусът би могъл да ги посъветва, но по принцип това не влиза в задълженията му и той не носи отговорност за защитата на правата на страните по сделката - това е работа на техните адвокати.

Надявам се това да Ви помогне да се ориентирате към кого да се обърнете във вашия случай.
lvasileva
Нов потребител

Мнениеот boiko_62 » 06 Апр 2012, 14:49

да завещае на вас само нейния дял от 1/2 от имота със саморъчно завещание
boiko_62
Потребител

Мнениеот elgeor » 17 Апр 2012, 23:58

Здравейте,
ако все още не сте намерили решение на вашия въпрос, пуснете e-mail за връзка
Поздрави
elgeor
Младши потребител

Мнениеот ggerginova » 20 Апр 2012, 12:43

Все още нямам качествено решение на проблема .Очаквам ви на ggerginova@abv.bg
ggerginova
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Апр 2012, 21:40

ggerginova написа:... Тази собственост се изразява в 2/3 идеални дялови части от апартамент в гр.Перник...

Тъй като цитираният имот е от безценно естество, защо сама не изтеглите кредита и просто да си закупите тези 2/3 от нея? Или да Ви ги дари тез 2/3. Във Вас няма да остане и грам съмнение, че сте броила дните и, да речем. Пък тя, още 100 години да е жива и здрава, да Ви дава тия пари, дето щяла била да ги дава на банката ?
По предложена по-горе схема ще се спестят поне 10-20% от парите по обслужване на кредита и придобиване на имота, да не говорим за цената на инструментите, за които питате в темата.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Семейни казуси