начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Дело за телесна вреда

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело за телесна вреда

Мнениеот northpole » 07 Юни 2012, 12:37

Здравейте,

уча в чужбина и в момента се намирам в средата на учебния семестър. Миналата седмица узнавам, че баба ми е завела дело срещу мен с насрочено вече първо заседание за 18.06.2012 за нанесена телесна вреда, по чл. 130 от НК и иска обезщетение от 1500 лв+поемане на разноските по делото. Узнавам го след като в къщи е идвала жената от съда, за да ми връчи призовка, но тъй като ме няма, е оставила "Съобщение", че трябва да отида в общината и да получа призовката си от оттам.

Баба ми, която март месец проникна със собствен ключ в нашето жилище, с каква цел е неизвестно и след като ме видя (не знаеше, че съм се прибрала във ваканция; тя видя, че всички останали членове на семейството ни излязоха), започна да ми държи сметка какво правя в собственото си жилище.
Тя беше обута с терлици и чехли и се подхъзна на найлон в коридора на нашия дом и падна. Като стана, устната й беше разкървавена, но тя сама се подхлъзна, а и в този момент нахълта леля ми и започна да ме заплашва, обижда и да ме блъска с ръце, при което ме събори на земята и се нараних. Извадих си медицинско удостоверение, защото мислех аз да заведа дело срещу нея за влизане в чужд дом, кражба и нанасяне на телесни вреди. Ходих до полицията, но се въздържах да я подам, защото исках по мирен начин да се разберем. А сега изведнъж се оказвам обвиняема за нещо. Аз и да исках не можех да се преборя с двете. Жалбата, която аз исках да заведа, я е завела тя.

1) редовно ли съм призована? Ако да, какво трябва да правя? Ако не, какво да предприема?
На кого и докога мога да съобщя, че не съм я получила, никой от членовете на семейството ми не е подписвал нищо?

2) трябва ли да отида да получа призовката? В какъв срок?

- На жалбата трябва ли да отговарям? В какъв срок?

- ако не успея да дойда за насрочената дата 18.06.2012, какво трябва да представя и докога. Не ми е възможно да дойда в близките месеци.

- мога ли да отхвърля жалбата, като неоснователна, направо абсурдна? А да подам насрещната, която мислех? Нещата, за които тя претендира, всъщност трябва да ги искам аз.

- вместо сега да се съсредоточа върху изпитите си, трябва да зарежа всичко и да загубя нерви, време, енергия и пари, заради една скучаеща пенсионерка. Мога ли да предява искане за обезщетение за неимуществени и психологически вреди?

- мога ли да откажа да се явявам на скроени и измислени обвинения?

Моля кажете ми в какъв ред да действам?
northpole
Нов потребител

Дело за телесна вреда

Мнениеот northpole » 07 Юни 2012, 12:41

Здравейте,

уча в чужбина и в момента се намирам в средата на учебния семестър. Миналата седмица узнавам, че баба ми е завела дело срещу мен с насрочено вече първо заседание за 18.06.2012 за нанесена телесна вреда, по чл. 130 от НК и иска обезщетение от 1500 лв+поемане на разноските по делото. Узнавам го след като в къщи е идвала жената от съда, за да ми връчи призовка, но тъй като ме няма, е оставила "Съобщение", че трябва да отида в общината и да получа призовката си от оттам.

Баба ми, която март месец проникна със собствен ключ в нашето жилище, с каква цел е неизвестно и след като ме видя (не знаеше, че съм се прибрала във ваканция; тя видя, че всички останали членове на семейството ни излязоха), започна да ми държи сметка какво правя в собственото си жилище.
Тя беше обута с терлици и чехли и се подхъзна на найлон в коридора на нашия дом и падна. Като стана, устната й беше разкървавена, но тя сама се подхлъзна, а и в този момент нахълта леля ми и започна да ме заплашва, обижда и да ме блъска с ръце, при което ме събори на земята и се нараних. Извадих си медицинско удостоверение, защото мислех аз да заведа дело срещу нея за влизане в чужд дом, кражба и нанасяне на телесни вреди. Ходих до полицията, но се въздържах да я подам, защото исках по мирен начин да се разберем. А сега изведнъж се оказвам обвиняема за нещо. Аз и да исках не можех да се преборя с двете. Жалбата, която аз исках да заведа, я е завела тя.

1) редовно ли съм призована? Ако да, какво трябва да правя? Ако не, какво да предприема?
На кого и докога мога да съобщя, че не съм я получила, никой от членовете на семейството ми не е подписвал нищо?

2) трябва ли да отида да получа призовката? В какъв срок?

- На жалбата трябва ли да отговарям? В какъв срок?

- ако не успея да дойда за насрочената дата 18.06.2012, какво трябва да представя и докога. Не ми е възможно да дойда в близките месеци.

- мога ли да отхвърля жалбата, като неоснователна, направо абсурдна? А да подам насрещната, която мислех? Нещата, за които тя претендира, всъщност трябва да ги искам аз.

- вместо сега да се съсредоточа върху изпитите си, трябва да зарежа всичко и да загубя нерви, време, енергия и пари, заради една скучаеща пенсионерка. Мога ли да предява искане за обезщетение за неимуществени и психологически вреди?

- мога ли да откажа да се явявам на скроени и измислени обвинения?

Моля кажете ми в какъв ред да действам?
northpole
Нов потребител

Re: Дело за телесна вреда

Мнениеот sunshine_75 » 07 Юни 2012, 15:04

Някой Ваш близък да потърси консултация с адвокат. Възможно е да го упълномощите, включително и за делото. Всичко друго би било несериозно като съвет.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 07 Юни 2012, 15:05

sunshine_75 написа:Някой Ваш близък да потърси консултация с адвокат. Възможно е да го упълномощите, включително и за делото. Всичко друго би било несериозно като съвет.

+1
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот northpole » 08 Юни 2012, 21:17

Там е работата, че няма близък, който да свърши тази работа. Затова всеки Ваш съвет би ми помогнал.

Трябва ли да пътувам сега за България, за да оставя да ме въвлекат в дела или мога да поискам отлагане, докато се освободя и ми е възможно да дойда?

Поздрави
northpole
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Юни 2012, 21:36

Ако искате да защитите правата си, трябва да упълномощите адвокат, който да Ви представлява по делото.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот izumeniq » 14 Юни 2012, 04:39

Според мен да и платиш исканата сума е най добрия вариант за теб. Ще си спестиш доста неприятности и разходи. Така си мисля защото версията ти не ми звучи много убедително(макар че може да е истината)и в крайна сметка съдът може да отсъди в полза на баба ти. Съжалявам ако не ти харесва преценката ми.
izumeniq
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 21 Юни 2012, 13:26

sunshine_75 написа:Някой Ваш близък да потърси консултация с адвокат. Възможно е да го упълномощите, включително и за делото. Всичко друго би било несериозно като съвет.

Аз предлагам този "близък" да е баба й.

П.П. Извинете,колеги,но тези неща стават лично.Кой е този близък и какво би могъл да каже на адвоката,при условие,че се касае за нещо,което следва лично да се изложи пред него.Или нещо от сорта "..Кажи му на адвоката,че не съм я набила...тя сама се подхлъзна ". А той задълбочено ще премисли,че се касае за неизбежна отбрана,като нападението,което се отблъсква, е влизането без основание в чуждо жилище....

Ще дойде в БГ(което вероятно веднага е станало),ще разкаже на когото трябва какво е станало и ще си упълномощи когото трябва.

Подсъдим си по наказателно дело все пак!
izumeniq написа:Според мен да и платиш исканата сума е най добрия вариант за теб. Ще си спестиш доста неприятности и разходи. Така си мисля защото версията ти не ми звучи много убедително(макар че може да е истината)и в крайна сметка съдът може да отсъди в полза на баба ти. Съжалявам ако не ти харесва преценката ми.

Между другото, "Изумения" също излага добра алтернатива. :lol:
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право