начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

може ли насрещна тъжба по ЧХ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

може ли насрещна тъжба по ЧХ

Мнениеот onzitam4 » 24 Окт 2012, 11:46

Привет.
Интересува ме може ли подсъдимия по ЧХ да подаде насрещна Тъжба срещу тъжителя.
Че може, срещнах само едно решение на РС, и май е изолирано.
Ако приемем, че може, и от двете страни ще имаме подсъдим и тъжител едновременно. :!:
А може ли подсъдимия да предяви насрещен иск срещу гражданския иск на тъжителя /нали се прилагат субсидиарно правилата на ГПК/? Благодаря предварително!
onzitam4
Младши потребител

Re: може ли насрещна тъжба по ЧХ

Мнениеот kaloiski » 08 Ное 2012, 10:57

onzitam4 написа:Привет.
Ако приемем, че може, и от двете страни ще имаме подсъдим и тъжител едновременно. :!:
А може ли подсъдимия да предяви насрещен иск срещу гражданския иск на тъжителя /нали се прилагат субсидиарно правилата на ГПК/? Благодаря предварително!

Няма как да приемете, че може. Ако става дума за същото нещо - ще има реторсия и делото приключва.
А за гражданския иск се прилагат СУБСИДИАРНО, т.е. когато няма норма в НПК, като тази, че само пострадали могат да имат иск
kaloiski
Младши потребител

Мнениеот Melly » 08 Ное 2012, 14:23

onzitam4 написа:Привет.
Че може, срещнах само едно решение на РС, и май е изолирано.

Може, всичко може, но т.н. "насрещна тъжба" ще бъде процесуално недопустима поради изтекъл към датата на подаването й 6-месечен срок (преклузивен) от датата на противоправното деяние.
Отговорът по втория въпрос е обусловен от отговора на първия. Това всичко на плоскостта на наказателноправната материя по отношение съставомерност на деянието и последиците й.
Може да се бутам между шамарите, но така мисля без да се задълбочавам много много.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот razseyana » 11 Ное 2012, 22:59

"Насрещна тъжба" по ЧХ-звучи интересно, но.... не може. Т.е. може, но чрез завеждане на друго дело, по частна тъжба, изхождаща от подсъдимия, в което той не би бил подсъдим, а частен тъжител :D . Насрещен иск, с оглед казаното по-горе, подсъдимият не може да предяви. Не знам каква практика сте намерили....Основанието на гражданския иск в наказателния процес са вреди, причинени от престъплението, за което е образувано наказателното производство. ЧХ се образуват срещу подсъдимия за конкретно престъпление, от което не може да се твърди в същия процес, че той е претърпял вреди.
razseyana
Нов потребител

Мнениеот nak111 » 15 Ное 2012, 23:39

Melly написа: Може, всичко може, но т.н. "насрещна тъжба" ще бъде процесуално недопустима поради изтекъл към датата на подаването й 6-месечен срок (преклузивен) от датата на противоправното деяние.

Това че ще е изтекъл 6 месечния срок, не е много сигурно.
Пример:
1.Днес ви обиждам.
2. След месец вие подавате тъжба срещу мен в съда.
3. След още три месеца аз получавам като подсъдим препис от тъжбата.
4. След още един месец аз подавам "насрещната тъжба" срещу вас, като твърдя че в същност вие сте ме обидили тогава и искам от съда да ви осъди за това ви деяние, че и граждански иск си предявявам с тъжбата за причинените ми неимуществени вреди от деянието ви.

Т.е. от деянието до подаването на насрещната тъжба, реално ще е минало по- малко от 6 м.

Та това досежно спазването на срока, но иначе и аз споделям становището на razseyana.
nak111
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Ное 2012, 18:39

Може.
По "насрещната тъжба" си се образува самостоятелно дело , след което двете се обединяват на основание чл.41 НПК , разбира се ако има връзка между делата , която води до необходимост да се гледат заедно ,за да се разкрие обективната истина.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот perper1 » 19 Ное 2012, 14:01

REVOLUTION написа:По "насрещната тъжба" си се образува самостоятелно дело

А защо да е задължително да се образува самостоятелно дело? Може например подсъдимият към отговора си по чл. 254, ал.3 НПК да приложи въпросната "насрещна тъжба", като моли изрично тя да се разгледа в същото наказателно производство.
perper1
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Ное 2012, 17:02

perper1 написа:
REVOLUTION написа:По "насрещната тъжба" си се образува самостоятелно дело

А защо да е задължително да се образува самостоятелно дело? Може например подсъдимият към отговора си по чл. 254, ал.3 НПК да приложи въпросната "насрещна тъжба", като моли изрично тя да се разгледа в същото наказателно производство.

Той може изрично да си иска много работи , може да предяви насрещната жалба и по образуваното ЧНД , но тъжбата му първо ще се разгледа от председателя на съответния съд , който да прецени дали въобще ще се образува съдебно производство.
Образуване на производството пред първата инстанция

Чл. 247. (1) Производството пред първата инстанция се образува:
1. по обвинителен акт и
2. по тъжба на пострадалия от престъплението - с разпореждане на председателя на съда.
(2) Разпореждането на председателя на съда, с което се отказва образуването на производството по ал. 1, т. 2, подлежи на обжалване по реда на глава двадесет и втора.

След това вече ще се решава налице ли са условията да се гледат делата заедно.Щото ако първия тъжител Б се тъжи , че А го е напсувал пред публика , пък А подаде тъжба , че два дни след инцидента Б му е ударил шамар в кръчмата , не виждам основание двете дела да се гледат заедно.
Но това според мен! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот vaniaoz » 21 Ное 2012, 16:46

Здравейте,
според мен категорично не може в едно производство ЧХД да се предяви насрещна тъжба.Поради забраната визирана в чл.74 ал.3 от НПК.

Чл. 74. (1) Пострадал е лицето, което е претърпяло имуществени или неимуществени вреди от престъплението.

(2) При смърт на лицето това право преминава върху неговите наследници.

(3) Обвиняемият не може да упражнява правата на пострадал в същото производство.

По същата логика, не би трябвало да може и насрещен иск. :oops:
vaniaoz
Потребител

Назад към Наказателно право