- Дата и час: 15 Дек 2024, 18:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Топлофикация със задна дата
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
44 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Топлофикация със задна дата
- nk7702n
- Старши потребител
Конкретно, казваш. Ето конкретика:
на това питане постваш следващите си думи:
Конкретно- какъв да е иска? който ще заличи СПН на вече влязлото в сила СР.
Посоченият, в смисъл, че е посочен, но след като не е - посочи го, за да разберат и останалите какъв е иска?
zdrzdr написа:Здравейте. Софийски градски съд (втора инстанция) ме осъди за заплатя задължения на топлофикация София за 5 годишната давност. Т.е. трябва да плащам задължения за 5 години назад. 3 седмици след това по молба на омбудсмана върховния касационен съд реши, че давността за топлофикация е 3 години. Сега трябва да отивам при съдя изпълнител да се договарям с него да плащам. Интересува ме дали това решение на върховния касационен съд важи със задна дата и има ли смисъл да започна дело за задълженията за 2 години от тези 5, за които съм осъден?
Благодаря.
на това питане постваш следващите си думи:
nk7702n написа:Да, необходимо да заведете гражданско дело, давността не се прилага служебно. Ангажирайте колега, щом е изтекла 5 - годишна погасителна давност.
Конкретно- какъв да е иска? който ще заличи СПН на вече влязлото в сила СР.
nk7702n написа:Сега Ви прочитам последния пост. Консултирайте се с колега адвокат, за да Ви прегледа документите относно фактологията кога, за какъв период от време, за какви точно суми сте осъден. Топлофикация завеждат за всеки период отделни дела. Именно по този начин ще бъдете наясно за кои задължения можете да предявите посочения иск. Приятен ден!
Посоченият, в смисъл, че е посочен, но след като не е - посочи го, за да разберат и останалите какъв е иска?
Последна промяна bird_of_paradise на 16 Мар 2013, 23:24, променена общо 1 път
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
П.П. Писали сме с колегата по едно и също време, но пък за сметка на това - поставяме към теб въпроси, които са в една посока.
Та, кажи какъв иск съветваш питащия да предяви с оглед постваната конкретика, а?
Последна промяна Melly на 16 Мар 2013, 23:32, променена общо 1 път
-
Melly - Старши потребител
Едно е да кажеш, отговорът ми не е конкретен, съвсем друго е да ме обиждаш, че пиша глупости.
- nk7702n
- Старши потребител
-
-
Последна промяна nk7702n на 16 Мар 2013, 23:58, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:....... щом искаш, ще ти кажа ОУИ / чл. 439 от ГПК/. ......
..... не вярвам да го мислиш наистина.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Оооооооооооо, е и?
Кои са ти фактите, които са настъпили след приключване на съдебното дирене в производството, по което е издадено изпълнителното основание?
Чакам да обосновеш правен интерес от предявяване на иск по чл.439 ГПК, търпелива съм.
Кои са ти фактите, които са настъпили след приключване на съдебното дирене в производството, по което е издадено изпълнителното основание?
Чакам да обосновеш правен интерес от предявяване на иск по чл.439 ГПК, търпелива съм.
-
bird_of_paradise написа:nk7702n написа:....... щом искаш, ще ти кажа ОУИ / чл. 439 от ГПК/. ......
Мислех го, но не и ако има влязло в съдебна сила решение, което знаем каква сила има и дали е атакуемо по реда на чл. 303 от ГПК. Това пък изобщо никой не го е твърдял в темата, доколкото си спомням. Написах го по принцип по отношение на давността. Мисля, че всичко е ясно дотук.
Дотук си говорим общо без никаква фактология, дати, документи и т.н. Явно, казусът не е ясен изобщо, нали!?
- nk7702n
- Старши потребител
Melly написа:Оооооооооооо, е и?
Всъщност, не съм длъжна да го правя тук, ако имаш желание, отвори тема във форума само за юристи, ще ти отговоря подробно.
- nk7702n
- Старши потребител
-
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:bird_of_paradise написа:nk7702n написа:....... щом искаш, ще ти кажа ОУИ / чл. 439 от ГПК/. ......
Мислех го, но не и ако има влязло в съдебна сила решение, което знаем каква сила има и дали е атакуемо по реда на чл. 303 от ГПК. Това пък изобщо никой не го е твърдял в темата, доколкото си спомням. Написах го по принцип по отношение на давността. Мисля, че всичко е ясно дотук.
Дотук си говорим общо без никаква фактология, дати, документи и т.н. Явно, казусът не е ясен изобщо, нали!?
Казусът е ясен. Целта, която се домогва да постигне питащия- пак така, но мисията е невъзможна.
От самото начало човека коректно посочи, че е осъден( 3 седмици преди да влезе в сила ТР за периодичните платежи- 18.05.2012г.). Надали вземането е в размерите за допустимост, но и да бе- времето е направило своето и решението е влязло в сила. От тук насетне няма какво да направи освен да чака топлото да направят следващия гаф, но вече след постановеното решение, когато времето отново ще започне да работи за него при бездействие от страна на кредитора.
Няма начин да предяви сега иск по 439, успешно, защото ТР не е юридически факт по смисъла на 439, а относимите ( малко е трудно да се нарекат относими, защото към дата на постановяване на СР очевидна е направено правопогасяващо възражение след като е коментиран въпросът за периодичността на платежите и районен съд е постановил обратно на въззива) са преклудирани със СПН на решението.
Ако се приеме обратното, то означава да се отрече стабилитета на СПН, което е абсурдно. И ти се съгласи.
Няма да се получи и по 303, защото не попада в нито една от хипотезите на посочената норма.
п.п. горното, не е за да ограмотявам някого- далеч съм от такива мисли, а за да напомня, че ако се четем внимателно ще бъдем по-коректни. Не конкретни, а коректни.
Хайде, лека и спокойна нощ на всички.
Последна промяна bird_of_paradise на 17 Мар 2013, 00:40, променена общо 1 път
- bird_of_paradise
- Активен потребител
- nk7702n
- Старши потребител
Както и да е. Очевидно няма да се отървеш от усещането, че всеки, който не е съгласен с теб има личен мотив за това. Няма сила, след като си решила, че червеното е розово.
Въпреки, че отново си язвителна,да напомня, че нямам кълбе, а чета изложеното:
Въпреки, че отново си язвителна,да напомня, че нямам кълбе, а чета изложеното:
zdrzdr написа:Е аз съм осъден вече да заплатя за 5 години назад и то на втора инстанция след доста дълго съдене (на първа ме осъдиха на 3 години, но втора инстанция реши 5).
Последна промяна bird_of_paradise на 17 Мар 2013, 13:57, променена общо 1 път
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Последна промяна Melly на 17 Мар 2013, 01:14, променена общо 1 път
-
Melly написа:Сега пък отлетя в полосата на възраженията за прихващане. Че да попитам аз, кога Топлото има задължения към потребителя (в случая човекът) и то същите да са ликвидни и изискуеми вземания на потребителя към Топлото, че да може да се приложи прихващането?
Топлото, че има да връща суми по принцип, има, ама всичко е въпрос на доказване по всяко конкретно дело. Защото по тия техни методики за начисляване, разни неизвестни, прогнозни цени, ако вземе човек да си ги изчислява индивидуално, ще излезнат едни недължими суми....Относно въпроса кое обосновава правен интерес от предявяването на този ОУИ, взех, че посочих евентуални факти, обосноваващи правен интерес / принципно/.
Последна промяна nk7702n на 17 Мар 2013, 01:20, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
Сега стана вече ясно- говориш си принципно,
фактите, защото не виждам някъде да си ги посочила, за да обосновеш правния интерес от предявяване на иска по чл.439 ГПК.
nk7702n написа:Относно въпроса кое обосновава правен интерес от предявяването на този ОУИ, взех, че посочих евентуални факти, обосноваващи правен интерес / принципно/.
Последна промяна Melly на 17 Мар 2013, 01:24, променена общо 1 път
-
44 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|