начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Неполучена добавка към пенсия за смърт на съпруг

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неполучена добавка към пенсия за смърт на съпруг

Мнениеот svesmile » 08 Апр 2013, 13:39

Здравейте,

Баща ми почина на 11 февруари.
Същият месец до 25то число майка ми подаде Заявление за наследници и Заявление за получаване на добавка към нейната пенсия 26,5% от пенсията на баща ми. В числа това прави около 80 лв.

Март месец майка ми получи Разпореждане от НОИ за отпускане/изменяне/ на пенсията. В три листа цитати на членове и разпоредби накратко бе обяснено, че по чл. 95 се спира пенсията на татко, но накрая на листа сумарно пише, че ще получава от 1ви Април нейната пенсия+новото увеличение от 10% към нейната пенсия + 80те лв добавък от пенсията на татко.

Днес, на 8ми април, тя е получила в банката само нейната пенсия + 10%. Без 80-те лв добавък.

Какво следва да направи? Има ли шанс по-късно да се получат тази 80 лв?
Четох, че се изплащат заявленията за пенсии и добавки на втория месец след подаване на заявленията. Тя го е подала февруари, би трябвало от април да си ги получи - така е пишело и в Разпореждането, но е факт, че ги няма по сметка.

Какво да прави?

Къде в НОИ да отиде, жалба ли се подава, има ли образец, по кой член и т.н?

Благодаря много!
svesmile
Младши потребител

Re: Неполучена добавка към пенсия за смърт на съпруг

Мнениеот boiko_62 » 09 Апр 2013, 15:37

майка ви трябва да отиде в русо към нои и по егн да провери защо е така
boiko_62
Потребител

Re: Неполучена добавка към пенсия за смърт на съпруг

Мнениеот svesmile » 09 Апр 2013, 16:28

Благодаря!
Ще пиша по- натам, ако има развитие.