начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Дял от семейно жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дял от семейно жилище

Мнениеот k__kirilov » 10 Май 2013, 16:24

Здравейте,
в процедура на развод съм и имам следния въпрос:

Имам ли право на обезщетение или дял от жилището, в което живеехме заедно със съпругата ми, пълнолетният ни син и родителите й от 22г. ?
Преди 2г. тя го получи от своите родители под формата на дарение, с условие за пожизнено ползване от тях.
k__kirilov
Младши потребител

Re: Дял от семейно жилище

Мнениеот borovinka » 10 Май 2013, 16:33

Ако жилището е дарено само на съпругата ви от нейните родители (чисто дарение, без уговорка "срещу издръжка и гледане") то същото е станало нейна лична собственост още от момента на изповядване на сделката и не е част от съпружеската имуществена общност - т.е. вие нямате дял от него.

Ако дарението е извършено под условие "Срещу издръжка и гледане" и е изцяло на името на съпругата ви, можете да водите дело, че за периода, в който сте живеели заедно и вие сте се грижил за тъста и тъща ви и че имате право на парично обезщетение (но не и дял от жилището). Във ваша тежест е да докажете какви грижи и разходи сте направил за общото домакинство и в частност за двамата възрастни. От апартамента отново нямате дял.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси