- Дата и час: 15 Дек 2024, 06:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Записване на собствен разговор!?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Записване на собствен разговор!?
Ако записвам собствения си разговор с колеги, без да ги уведомявам за това, подлежа ли на някаква отговорност!? Това престъпление ли е?
- fire73
- Младши потребител
Re: Записване на собствен разговор!?
Ако те не говорят, то не е престъпление.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
много си остроумен ... естествено, че питам когато говорят ... когато аз говоря с тях за да съм по-точен ... записвам собствения си разговор!?
- fire73
- Младши потребител
Можете да го записвате, но не можете по никакъв начин да го публикувате или да го ползвате за да набавите някаква облага от това. Може (с известни условности) да се позовете на него само ако лицето с което сте говорили знае че разговора се записва. Но дори и тогава това няма да бъде "доказателство" в юридически смисъл на това понятие.
Това е ако правилно предполагам че ства въпрос за телефонен разговор. Ако е за дискусия, проведена в присъствие на други хора или ... в обстановка която не би могла да се приеме като "личен разговор" (примерно спор в кръчма, диспут в заседателна зала...) няма нужда лицето да бъде уведомявано че разговора се записва. Така го разбирам аз. Но пък в такива случаи може да има претенции по закона за авторското право...
Това е ако правилно предполагам че ства въпрос за телефонен разговор. Ако е за дискусия, проведена в присъствие на други хора или ... в обстановка която не би могла да се приеме като "личен разговор" (примерно спор в кръчма, диспут в заседателна зала...) няма нужда лицето да бъде уведомявано че разговора се записва. Така го разбирам аз. Но пък в такива случаи може да има претенции по закона за авторското право...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Отговорът на xaoc1973 беше много точен,въпреки че на теб ти изглежда смешен и остроумен.Кой разговор е твой и какво точно влагаш под това? Твоя собственост?Като ти се обаждам аз това твой разговор ли е или мой,а когато ти ме търсиш?
Пример - Чл. 32. ал.2 от Върховния закон
Пример - Чл. 32. ал.2 от Върховния закон
- REPLAY
- Младши потребител
Става въпрос за запис на разговор на оперативка, за да се ползва като доказателство, че нещо е казано! ... щото някои се правят на разсеяни
- fire73
- Младши потребител
Това е строго наказуемо. Не се опитвай да го правиш освен ако с човека с който разговаряш отсреща не е уведомен че го записват
$$$$$$$
- firerose
- Младши потребител
Хммм... ще си позволя да не се съглася. Оперативката предполага да са присъствали повече от 2-ма човека, така че просто не виждам как може споделената информация да се причисли към "лична". Смисъла на оперативката е да се обмени информация, да се спуснат заповеди и нареждания, да се изложат доклади, които ... самата им идея е да бъдат споделени.
А в читавите фирми при тези събирания се води протокол... просто няма как някой да се позове на "навлизане в личното му пространство" заради запис на оперативка.
Друг е въпроса как ще гледат колегите след като разберат за това забавление ....
А в читавите фирми при тези събирания се води протокол... просто няма как някой да се позове на "навлизане в личното му пространство" заради запис на оперативка.
Друг е въпроса как ще гледат колегите след като разберат за това забавление ....
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:Хммм... ще си позволя да не се съглася. Оперативката предполага да са присъствали повече от 2-ма човека, така че просто не виждам как може споделената информация да се причисли към "лична". Смисъла на оперативката е да се обмени информация, да се спуснат заповеди и нареждания, да се изложат доклади, които ... самата им идея е да бъдат споделени.
Как можа да ги кажеш тия неща.... Никой няма право да те записва ако ще и с майка ти да говориш... Стига глупости това предишното правителство ви обърка мозъците
$$$$$$$
- firerose
- Младши потребител
Призовавам всички юристи ( един, според мен) и не, писали в темата, да осветлят аудиторията кой точно престъпен състав ще осъществя, ако запиша нечии разговор с мен? Отделно, ако и когато се стигне до посочване на съответна правна норма, какво наказание се предвижда за това, че съм възпроизвела този разговор пред трети лица?
Щото, нали, "строго наказуемо" е дума хвърлена на пазара. То, тук всичко си е като на пазара, ама все пак- тази категоричност предполага обосноваване.
Благодаря.
п.п. юзър с претенции за не промит мозък
Щото, нали, "строго наказуемо" е дума хвърлена на пазара. То, тук всичко си е като на пазара, ама все пак- тази категоричност предполага обосноваване.
Благодаря.
п.п. юзър с претенции за не промит мозък
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Изказаното мнение от този юзър са нагледен пример за това какви са последиците от многото гледане на телевизия.
- neutralen
- Активен потребител
За последиците не знам, но и аз зяпам тв( при толкова монитори у дома е направо непосилно да не видя това-онова) и ми се иска и нашите криминалисти да имат съща техника, като тази от поредицата " престъпленията от ... Маями, Ел Ей, Вегас", ама само с искането си оставам. А с едното голо искане престъпление не се доказва.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
В случая деянието НЕ Е престъпление.
- neutralen
- Активен потребител
нищо не разбрах!!!!! ... ако запиша собствената си оперативка /аз я водя/ попадам ли под ударите на НК или не!? ... просто за да докажа, че нещо съм казал!? ... неофициално бих пуснал записа на определено лице участвало в оперативката да му докажа че му е казано нещо!!? ... до съда естествено няма да стигаме
- fire73
- Младши потребител
След като Вие ръководите оперативките, значи Вие определяте правилата. Просто направете правило воденето на протокол на тези оперативки или изготвянето на аудиозапис на мероприятието. Така всички ще са наясно с това предварително. Едва ли ще чуете изрично възражение на извършването на запис, ще сте уведомили хората - т.е. няма да сте използвали специално разузнавателно средство, бихте могли да използвате записа в последствие и със сигурност няма да попаднете "под ударите на НК".
- sunshine_75
- Потребител
sunshine_75 написа:След като Вие ръководите оперативките, значи Вие определяте правилата. Просто направете правило воденето на протокол на тези оперативки или изготвянето на аудиозапис на мероприятието. Така всички ще са наясно с това предварително. Едва ли ще чуете изрично възражение на извършването на запис, ще сте уведомили хората - т.е. няма да сте използвали специално разузнавателно средство, бихте могли да използвате записа в последствие и със сигурност няма да попаднете "под ударите на НК".
Записването с телефон в светлината описана от питащия, според мен не може да бъде СРС и не е престъпление.
- REVOLUTION
- Активен потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|