начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Неподеляем имот на публ. продан

Неподеляем имот на публ. продан

Мнениеот svettoslav » 25 Юни 2013, 21:50

Образувано е ИД относно публичната продан на имота. Инициатор е единият от съделителите.Въпросът ми е следният:

Дължи ли се такса за опис на имота предвид разпоредбата на чл.51 Тарифа ГПК,визираща 2% от стойноста на всеки дял,при продажбата.
Имаме спор по въпроса с един ДСИ;респ. каква е практиката в насоката,че нещо не намирам такава по казуса:?

Сам по себе си отговора поставя и доста други въпросчета неминуемо.Намерих една стара книга за съд. делба,където надълго и на широко(цитира се и Сталев в тази връзка) се аргументира тезата,че такава такса не е дължима и изобщо този "опис" дори не следвало да се извършва,а направо да се пристъпва към продажба.

Ще съм благодарен на всякакви отговори по темата.
svettoslav
Активен потребител

Re: Неподеляем имот на публ. продан

Мнениеот svettoslav » 26 Юни 2013, 00:00

В цялата ситуация има и нещо хубаво.

Сега,инициатора на продажбата,макар и с 1/25 от имота,щом иска продан,внася 2000 лв. за опис,независимо че неговия дал е около 500лв,примерно.

Какво лошо има едно ново дело (за неоснователно обогатяване)? Ми така,де,тия разноски на какво основание да ги плаща всичките? И накрая СИ вземе по 2% такса върху цената на всеки дял,а разноските?
Няма как да ги осъди пропорционално,тъй като не са длъжници,а онзи не е взискател,че да се приложи 79 ГПК.Даже още четирима от общо 6-те съделители желаят продажбата,но не им се дават кинти за опис(те какви са в случая-скрити взискатели или полу-длъжници?) :)
svettoslav
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство