Може ли да се иска обезсилване на издадения ИЛ,при условие че е уважено възражението от ОС ?
чл.423 ал.3 ГПК говори за спиране.
Но в крайна сметка на какво осонвание ще му стои възбраната в/у имота? Намаш допуснато обезпечение,а обективно се стига до подобно нещо.
Може ли в такъв случай да се обезсили ИЛ с оглед прекратяване на ИД (чл.433 ал.1 т.3 ГПК)? Доколкото т.4 не е приложима,т.к ЗИ все пак не е отменена.
- Дата и час: 08 Фев 2025, 00:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заповед за изпълнение и чл.423 ГПК
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Заповед за изпълнение и чл.423 ГПК
Пуснах за спорта една молба за обезсилване на ИЛ,като очаквах да ми я оставят БД да внеса някаква такса или направо като недопустима да ме отсвирят.Но РС я прати на ОС за произнасяне.
Интересно ми е какво ще стане,при условие,че законът е ясен-ЗИ само се спира.Предполагам нищо.
П.П. Но пък откъде-накъде при една такава хипотеза, хипотетичния Дл. с възражение по чл.423 ще се поставя в това очевидно по-неблагоприятно положение от Дл. с директно възражение по чл.414 ГПК- със запори и възбрани,каквито обезпечения законът допуска при точно определени условия![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Интересно ми е какво ще стане,при условие,че законът е ясен-ЗИ само се спира.Предполагам нищо.
П.П. Но пък откъде-накъде при една такава хипотеза, хипотетичния Дл. с възражение по чл.423 ще се поставя в това очевидно по-неблагоприятно положение от Дл. с директно възражение по чл.414 ГПК- със запори и възбрани,каквито обезпечения законът допуска при точно определени условия
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
- svettoslav
- Активен потребител
Значи първо, добре е да се направи ясно разграничение между възражението, което е срещу заповедта за изпълнение и евентуално издадения ИЛ, което възражение води до установително дело по същество, и частна жалба срещу самото разпореждане на РС, с който е издадена ИЗ/ИЛ. Аз имах такъв случай, при който бях пуснал едновременно и възражение и жалба, и за моя приятна изненада ОС уважи жалбата ми и направо отмени разпореждането за издаване на ЗИ/ИЛ.
Относно изпълнителните действия - зависи обаче точно какво е заявлението на ищеца - ако е по станалата печално известна феодално-лобистка клауза - чл. 417, то следва незабавно изпълнение, което не се спира с възражението - яка държава сме...
Разбира се, ако се уважи частната жалба, както стана в моя случай, ИЛ се обезсилва.
Относно изпълнителните действия - зависи обаче точно какво е заявлението на ищеца - ако е по станалата печално известна феодално-лобистка клауза - чл. 417, то следва незабавно изпълнение, което не се спира с възражението - яка държава сме...
Разбира се, ако се уважи частната жалба, както стана в моя случай, ИЛ се обезсилва.
- ivodam
- Потребител
Благодаря за мнението.
Не е по чл.417 ГПК.По чл.410 е.
Изобщо не ми е минавало през ума да пускам заедно с възражението ЧЖ с/у самото Р. за издаване на ИЛ,тъй като вероятността да ни уважат възражението бе малка.Просто пробвахме.То взе че стана.И се замислих над закона в такъв случай след като го уважиха и дадоха указания по чл.415 ГПК.
Доколкото разбирам обаче твоя случай е с незабавно изпълнение.И там законът е ясен-обезсилва се Р за НИ.А твоята ЧЖ е именно срещу незабавното. И си си в хипотезата на чл.423 ал.3 изр. трето. А при мен не може да го обезсили,тъй като нямам такова.Просто приема възражението.По-различно е. И атакувам самото Р. за издаване на ИЛ.
Не е по чл.417 ГПК.По чл.410 е.
Изобщо не ми е минавало през ума да пускам заедно с възражението ЧЖ с/у самото Р. за издаване на ИЛ,тъй като вероятността да ни уважат възражението бе малка.Просто пробвахме.То взе че стана.И се замислих над закона в такъв случай след като го уважиха и дадоха указания по чл.415 ГПК.
Доколкото разбирам обаче твоя случай е с незабавно изпълнение.И там законът е ясен-обезсилва се Р за НИ.А твоята ЧЖ е именно срещу незабавното. И си си в хипотезата на чл.423 ал.3 изр. трето. А при мен не може да го обезсили,тъй като нямам такова.Просто приема възражението.По-различно е. И атакувам самото Р. за издаване на ИЛ.
- svettoslav
- Активен потребител
Може и да не съм те разбрал съвсем правилно,пенеже четох набързо и писах пак така,т.к трябваше да излизам.
Ако не си бил с възражение с/у незабавното,а като моя случай,според мен ОС неправилно е отменил разпореждането за издаване на ЗИ.
Не разбирам .
Нали щом ти приеме възражението,дава указания за иск о 415 ГПК? На какво основание ще я отменя? За ИЛ има логика,предвид приемането на възражението и в тая връзка-липсата на законна сила на ЗИ.Но последната защо да се отменя/обезсилва ? Самата ЗИ се обезсилва от ОС само ако не са били налице основанията за издаването й по чл.411 ГПК (чл.423 ал.3 изр. последно).
П.П. Съвсем отделен е въпроса,че понякога издават както ЗИ,така и ИЛ -"две в едно".Което е абсолютно произволно.В такъв случай следва да се приеме според мен,че разпореждането за ИЛ като е обективирано ведно с това за издаване на ЗИ,все пак тр. да се разбира като отделно такова.За дата на издаването му може да се приеме тази на влизане в сила на ЗИ(при условие че е влязла).И ако искаш обезсилване на тъкав ИЛ,то следва да се отмени разпореждането само в часта за ИЛ,не и за самата ЗИ(ако имаме висящ УИ и последната не е обезсилена на друго основание-чл.415 ал.2)
Редки случаи са,но съм виждал такова нещо;не по незабавно изпълнение,а по 410 ГПК "Да се издаде ЗИ и ИЛ" -и бе издаден.
Ако не си бил с възражение с/у незабавното,а като моя случай,според мен ОС неправилно е отменил разпореждането за издаване на ЗИ.
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
П.П. Съвсем отделен е въпроса,че понякога издават както ЗИ,така и ИЛ -"две в едно".Което е абсолютно произволно.В такъв случай следва да се приеме според мен,че разпореждането за ИЛ като е обективирано ведно с това за издаване на ЗИ,все пак тр. да се разбира като отделно такова.За дата на издаването му може да се приеме тази на влизане в сила на ЗИ(при условие че е влязла).И ако искаш обезсилване на тъкав ИЛ,то следва да се отмени разпореждането само в часта за ИЛ,не и за самата ЗИ(ако имаме висящ УИ и последната не е обезсилена на друго основание-чл.415 ал.2)
Редки случаи са,но съм виждал такова нещо;не по незабавно изпълнение,а по 410 ГПК "Да се издаде ЗИ и ИЛ" -и бе издаден.
- svettoslav
- Активен потребител
Мда, то освен, че направихме разграничение между възражение и частна жалба, трябва да се направи и разграничение между възражение по чл. 414, какъвто беше моят случай, и възражение по чл. 423, какъвто е явно вашият. Моето беше във връзка с чл. 417 - с незабавно изпълнение.
Но и по чл. 423 се запазва правото на частна жалба съгласно чл. 419 срещу самото разпореждане за издаване на ЗНИ, ама трябва да се подаде едновременно с възражението. Ма това пак касае производство по чл. 417.
Вие щом сте по 410 с последващо 423, уважено, изпълнението ще бъде спряно, ама не и отменено, ще си чакате делото по същество. Верно, че тъпо така се получава, ма явно такъв е законът...
Информирайте все пак какво е станало, току-виж ОС вземе, че обезсили ИЛ, и ще има любопитна ситуация, щото ако има вече събрани от ЧСИ суми, може да се иска издаване на обратен ИЛ, абе купон става...
Но и по чл. 423 се запазва правото на частна жалба съгласно чл. 419 срещу самото разпореждане за издаване на ЗНИ, ама трябва да се подаде едновременно с възражението. Ма това пак касае производство по чл. 417.
Вие щом сте по 410 с последващо 423, уважено, изпълнението ще бъде спряно, ама не и отменено, ще си чакате делото по същество. Верно, че тъпо така се получава, ма явно такъв е законът...
Информирайте все пак какво е станало, току-виж ОС вземе, че обезсили ИЛ, и ще има любопитна ситуация, щото ако има вече събрани от ЧСИ суми, може да се иска издаване на обратен ИЛ, абе купон става...
- ivodam
- Потребител
ivodam написа: щото ако има вече събрани от ЧСИ суми, може да се иска издаване на обратен ИЛ, абе купон става...
Има запор на трудово възнаграждение,но не са превеждани,понеже той е на МРЗ,а и има предходен запор от една банка.И чисто практически това е причината за липса на превод и бъдещата хипотеза за "обратен ИЛ".
Интересен въпрос идва и за обезщетението за вреди в такава хипотеза(пр. наложена възбрана,която пречи 2 години да се продаде нещо си;имаш обаче предв. договор с купувач и плащаш едни пари,неустойки,задатъци,придатъци..).
Определено ще падне яко ожулване,ако бъде отхвърлен установителния иск.Строго погледнато обаче,не следва да е иск по чл.403 ГПК
Е,разбира се ,ако взискателя е корава глава и не прекрати ИД.
П.П. При такава една злоупотреба(макар че не знам дали е подходащия термин,доколкото законът все пак формално позволява ситуацията),единственото нужно е един фиктивен предв. договор и също такъв един процес по плащането на купища пари от длъжника-продавач - на купувача,че да им държи влага на взискателите отпосле.
- svettoslav
- Активен потребител
Ей,тва е големото дело
http://46.10.101.63/upload/SAD_AKT/2015 ... 132515.htm
Почти до Страсбург... И сега като определят кой ще се произнесе,пък като ще ми я уважат,че ....
П.П.Междувременно онези са завели УИ в срока и са представили доказателства по заповедното.
Явно ще си стоят запорите,макар и без действия по изпълнение.Кофти са възбраните.Но бях длъжен да пробвам,макар и закона да е ясен,но пък как така имаш обезпечение без воля за това у ищеца?
Вярно,че можеш да си претендираш вредите от ИД,но това е друг въпорс все пак.
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
http://46.10.101.63/upload/SAD_AKT/2015 ... 132515.htm
Почти до Страсбург... И сега като определят кой ще се произнесе,пък като ще ми я уважат,че ....
П.П.Междувременно онези са завели УИ в срока и са представили доказателства по заповедното.
Явно ще си стоят запорите,макар и без действия по изпълнение.Кофти са възбраните.Но бях длъжен да пробвам,макар и закона да е ясен,но пък как така имаш обезпечение без воля за това у ищеца?
Вярно,че можеш да си претендираш вредите от ИД,но това е друг въпорс все пак.
- svettoslav
- Активен потребител
http://www.appealcourt-varna.org/cp/upl ... 9-2015.htm
Районният съд е компетентен.Има логика.Значи правилно сме уцелили..поне подсъдността![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Районният съд е компетентен.Има логика.Значи правилно сме уцелили..поне подсъдността
- svettoslav
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|