начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Какво да направя с фирма(ЕТ), която не желая да наследявам?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво да направя с фирма(ЕТ), която не желая да наследявам?

Мнениеот balisong » 07 Фев 2017, 17:17

Здравейте,
На скоро почина баща ми и на негово име има фирма (ЕТ), с чийто дейности не съм наясно. Какво трябва да направя за да се отърва от нея? Тя е от декември миналата година.
Благодаря!
balisong
Нов потребител

Re: Какво да направя с фирма(ЕТ), която не желая да наследяв

Мнениеот balisong » 07 Фев 2017, 20:01

Пропуснах да отбележа, че като казах че нищо не знам, имах предвид, че тази фирма може да е създадена за разни измами. От сорта на тези дето дават някакви пари на някой, за да им отвори фирма.
В най-кратък срок ще проверя в НАП, дали фирмата има някакви задължения. В случай, че няма ще я закрия.
Нали след като е починало лицето НЯМА как да се извършва някаква дейност от името на фирмата?
balisong
Нов потребител

Мнениеот thebeast » 07 Фев 2017, 20:30

Ако не желаeтe да продължите дейността след смъртта на наследодателя, имате възможност да поискате заличаване на ЕТ и да си разпределите имуществото като част от цялата наследствена маса с другите наследници, ако има такива. В този случай е нужно да спазите установената процедура за заличаване на ЕТ.
thebeast
Потребител

Мнениеот balisong » 09 Фев 2017, 17:00

Благодаря за отговора, но се оказа че аз съм допуснал съществена грешка .. не е ЕТ а ЕООД.

Мога ли да се позова на точка 5 от "VII ПРЕКРАТЯВАНЕ И ЛИКВИДАЦИЯ" (5. При смърт на едноличния собственик).
Ако не предявя претенции в определен период ще се закрие ли?
balisong
Нов потребител

Мнениеот Pause » 09 Фев 2017, 22:00

Ще се закрие когато , се спази ликвидационното производство записано в чл.10 от учредителния акт на представения от вас документ то има за цел след извършването и фирмата да престане да бъде субект на правото т.е. да се заличи/чл.264-чл.274 ТЗ/.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот thebeast » 09 Фев 2017, 22:09

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЕДНОЛИЧНО ООД
Чл. 157. (1) Дружеството, в което капиталът се притежава от едно физическо лице, се прекратява със смъртта му, ако не е предвидено друго или наследниците не поискат да продължат дейността.
(2) Когато капиталът е притежание на едно юридическо лице, с прекратяването му трябва да се прекрати и дружеството.
thebeast
Потребител

Мнениеот thebeast » 09 Фев 2017, 22:12

Трябва да се погледне и учредителния акт - да не би да предвижда друго...
thebeast
Потребител

Мнениеот balisong » 10 Фев 2017, 07:42

Благодаря отново!
https://www.docdroid.net/I92Npsi/
Това е учредителния акт.
balisong
Нов потребител

Мнениеот morka » 10 Фев 2017, 23:55

ако баща ви е и управител не правете нищо
три месеца са достатъчни
morka
Младши потребител

Мнениеот balisong » 11 Фев 2017, 00:23

Чудесно, благодаря ти morka! Бях чел в едно решение, че при починал едноличен собственик ги закриват, но нямам юридическо образование и не смея да си тълкувам нещата както ми звучат.

Друго, което ме вълнува е ако има някакъв пълномощник, за който не знам дали той би могъл да прави нещо след като баща ми(едноличния собственик и управител съответно) е починал? Нещо което би могло да ми създаде проблеми.
balisong
Нов потребител

Мнениеот balisong » 14 Фев 2017, 12:56

По конкретно ме интересува дали трябва да обикалям по инстанции, за да проверявам за активи и пасиви на фирмата, те наследяват ли се при закриването и след този тримесечен срок. И как се очаква агенцията по вписванията да разбере, че е починал? Аз ли трябва да ги осведомява?
balisong
Нов потребител

Мнениеот morka » 18 Фев 2017, 00:04

Ако много ви се занимава може да уведомите прокуратурата, тя ще уведоми съда, а от там ще отиде и в търговския регистър. Ако не ви се занимава, някой друг ще се намери - я НАП, я друга инстанция, която да уведоми прокурора и натам пак по същия ред.

След тримесечния срок (обикновено трае по-дълго от три месеца, понякога дори с години) следва ликвидация и служебният ликвидатор ще търси активи и пасиви.
morka
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 20 Фев 2017, 14:32

morka написа:Ако много ви се занимава може да уведомите прокуратурата, тя ще уведоми съда, а от там ще отиде и в търговския регистър. Ако не ви се занимава, някой друг ще се намери - я НАП, я друга инстанция, която да уведоми прокурора и натам пак по същия ред.
След тримесечния срок (обикновено трае по-дълго от три месеца, понякога дори с години) следва ликвидация и служебният ликвидатор ще търси активи и пасиви.

Ще трябва да Ви разочаровам. Ако наследникът не предприеме конкретни действия, едва ли някоя институция ще се самосезира и ще извърши действия по прекратяване и ликвидация. В дружествения договор, който така наивно показахте /и всички, които са се поинтересували имат данните на баща Ви, вкл. името на пълномощничката, която е регистрирала дружеството/, изрично е разписано, че прекратяване и ликвидация се извършват по реда на чл. 266 ТЗ, или глава 17.
Вариант 1. Отваряте ТЗ, четете и се опитвате сам да си извършите ликвидацията.
Вариант 2. Наемате адвокат, който се ангажира да извърши ликвидацията.
Вариант 3. Продавате я.

Намерете пълномощничката на баща Ви. Най-вероятно тя има информация какво и защо се е случило, има ли счетоводител и т.н.т.
Малък бонус. Може би капитала на дружеството в размер на 500 лв. още да не е изтеглен от набирателната/фирмената сметка. Сметката е открита в Инвестбанк.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Назад към Семейни казуси