начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Подялба на съсобствен ипотекиран преди брак имот след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба на съсобствен ипотекиран преди брак имот след развод

Мнениеот hrist_ko » 14 Окт 2017, 20:13

Здравейте на всички!
Изключително полезем форум.

Директно на въпроса. Със съпругата ми закупихме жилище(50/50)преди сключване на граждански брак с ипотечен кредит на мое име, а тя е солидарен съкредитоискател. Пърчоначалната вноска от 20% също доказуемо е моя, а тя не даде нищо. Кредитът се изплаща само от моята заплата по банков път, като остават още около 200 месеца. Сега въпросът ми е следния. Какво се случва след развод по взимно съгласие с имотна подялба, какви са ми правата върху този имот? Жилището е единствено и за двама ни, и имаме син на три години. Тя е готова на компромис срещу определена сума, която ще и' възстановя плюс ще и' оставя колата, да ми отстъпи жилището до изцяло моя собственост. Обаче дори и така тя пак остава да живее със синчето в апартамента до навършването му на 18(25)г. Тук въпрост е аз къде отивам да живея и има ли тя право да ме изгони вън от собственото ми жилище или оставаме да живееем и двамата(тримата) там?
Естествено ми е ясно, че ако не съм съгласен взаимно съгласие нищо не се променя и ще и' е изключително трудно на варианта развод поради разтройство на брака, защото съм отговорен баща и съпруг.

Благодаря на всички предварително.
hrist_ko
Нов потребител

Re: Подялба на съсобствен ипотекиран преди брак имот след ра

Мнениеот teogeo » 12 Окт 2018, 22:28

hrist_ko написа:Здравейте на всички!

Директно на въпроса. Със съпругата ми закупихме жилище(50/50)преди сключване на граждански брак с ипотечен кредит на мое име, а тя е солидарен съкредитоискател. Пърчоначалната вноска от 20% също доказуемо е моя, а тя не даде нищо. Кредитът се изплаща само от моята заплата по банков път, като остават още около 200 месеца. Сега въпросът ми е следния. Какво се случва след развод по взимно съгласие с имотна подялба, какви са ми правата върху този имот? Жилището е единствено и за двама ни, и имаме син на три години. Тя е готова на компромис срещу определена сума, която ще и' възстановя плюс ще и' оставя колата, да ми отстъпи жилището до изцяло моя собственост. Обаче дори и така тя пак остава да живее със синчето в апартамента до навършването му на 18(25)г. Тук въпрост е аз къде отивам да живея и има ли тя право да ме изгони вън от собственото ми жилище или оставаме да живееем и двамата(тримата) там?
Естествено ми е ясно, че ако не съм съгласен взаимно съгласие нищо не се променя и ще и' е изключително трудно на варианта развод поради разтройство на брака, защото съм отговорен баща и съпруг.

А тя иска ли да остане да живее в жилището след развода? Не възнамерява ли да се изнесе тя?
Аватар
teogeo
Активен потребител

Re: Подялба на съсобствен ипотекиран преди брак имот след ра

Мнениеот borovinka » 27 Ное 2018, 18:44

hrist_ko написа:Здравейте на всички!

Без значение брака ви, жилището ви е съсобствено и след развода всеки от вас си остава собственик на 1/2 ид.ч. от него.
На практика ще трябва да се приложат правилата за съсобственост - съгласие на съсобствениците за ползване на вещта, съгласие при продажбата й, поделяне на разходите за нея (вкл. и на тези за придобиването й) и т.н.

За "синчето" - както се разберете. (Съветвам ви да се разберете извънсъдебно). Ако съпругата остане да живее в имота заедно с детето, тя ви дължи наем за вашата част, която тя ползва (детето обаче не дължи наем).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси