начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Как се определя коя е първата и третата седмица на месеца

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се определя коя е първата и третата седмица на месеца

Мнениеот ubo_bro » 07 Апр 2022, 08:23

Здравейте,
имам въпрост ... как се определя коя е първа и трета седмица от месеца ? Намерих една статия в нета и там пише това : С решение № 188/20.06.2013 г., ВКС, 3. ГО по гр. д. гр.д.№ 25 /2013 по допуснато касационно обжалване и тълкуване, и изясняване на смисъла на израза: ”първа и трета седмица от месеца”, ВКС е отговорил, че ПЪРВАТА, съответно ТРЕТАТА седмица от месеца започва да тече и да се брои от първия, съответно третия понеделник на месеца и изтича в първата, съответно третата неделя на месеца.

имам въпрос - коя седмица от месец април сме сега ? По това написаното сме първа, тъй като има понеделник и сряда в седмицата. Значи сме първа седмиа от месеца.
Ако месеца започва от сряда, следевоатлено това е първата седмица на месеца - правилно ли мисля ?

Благодаоря предварително.
ubo_bro
Младши потребител

Re: Как се определя коя е първата и третата седмица на месец

Мнениеот dimist » 07 Апр 2022, 13:06

Да, има нещо недомислено в това решение. Първата седмица ще изтече в първата неделя, единствено когато 1 число на месеца е понеделник, в останалите случаи ще започне да тече в първият понеделник, и ще изтече във втората неделя на месеца. Подобна е ситуацията и с третата седмица.
dimist
Потребител

Мнениеот ubo_bro » 07 Апр 2022, 13:32

То да ви кажа всички дела са така написани ... значи има доста недомислено в това изказване.... всеки може да си ги тълкува както сметне за дорбре, така ли излиза :)
ubo_bro
Младши потребител

Мнениеот bvoykov » 07 Апр 2022, 14:01

Цитираното решение е в смисъл, че първият понеделник е този, който е първи за месеца, а първата неделя е тази, в която свършва започващата с първия понеделник седмица. С други думи първата седмица на април не е от 01 до 03, защото 03.04 не е първата неделя, тъй като не се намира в първата седмица (а чия неделя е, щом не попада нито в седмица от април, нито в седмица от март, един господ знае само). Според ВКС става въпрос за пълна седмица, която започва с понеделник и завършва с неделя. Непълните седмици явно не са седмици въобще. Затова според мен първата седмица за април е от 04.04 до 10.04. Поне аз съм срещал този вид тълкуване, на друго в практиката си не съм попадал. Обърнете внимание, че третата седмица - 18.04-24.04 съвпада с Великденските празници, за тях обичайно е честа практика съдилищата да определят допълнителен режим на лични отношения само за тях.
bvoykov
Потребител

Мнениеот guest1 » 07 Апр 2022, 19:12

Въпросът е интересен - не знаех, че и ВКС се е произнесъл.

Гледайки календара за тази година - 2022...
    - януари няма колизии - 1 януари е почивен ден, 2 януари е събота. Първата седмица, в който има работни дни е от 3 януари;
    - април е „леко засегнат“ - само 1 април е „преди“ и извън първата седмица;
    - но фвруари и март - първоте дни са ъв вторник! Тоест - 4 дни от февруари и 4 дни от март не са в съответният месец!

Другото, за което не се сещам - къде се прилага термина „първа седмица“?
    - когато период от време се измерва в дни - това е от 0 часа до 24;
    - когато е в седмици - това са календарни седмици (понеделник - неделя) без значение от кой месец са дните;
    - същото е и когато е в брой дни;
    - когато е в месеци - от 1-во до последното число.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ubo_bro » 08 Апр 2022, 07:42

Да, интересен казус. Имам споразумение с бившата ми съпруга за личните ми виждания с децата ни.
В него пише първа и трета седмица от месеца.... следователно, като гледам тълкуванията на ВКС това означава, че първа седмица на текущия месец се брои от първия понеделник на този месец - в случая е 04.04..... за май месец е от 02.05 .... за юни е от 06.06 .... да знам,ще имам две седмици в които няма да си виждам децата,но така е написано и така сме се подписали. Сега не икса да го спазва за пореден път и за пореден път има пускане на жалба към прокуратурата. В споразумението не е написано първи и трети уикенд на месеца .... ако беше написано така.... щеше да се тълкува по друг начин.... така ли е ?
Благодаря.
ubo_bro
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Апр 2022, 08:18

Не е както го тълкува ВКС, а единственото разумно тълкуване, друго няма. Така се гарантира, че първата седмица винаги ще е пълна, от 7 дни.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 08 Апр 2022, 20:01

ivanov_p написа:Не е както го тълкува ВКС, а единственото разумно тълкуване, друго няма. Така се гарантира, че първата седмица винаги ще е пълна, от 7 дни.

Неизяснен остава въпроса с „първите 1 до 6 дни“ от месеца.
Те какво - в „нулева седмица“ ли са?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 09 Апр 2022, 10:11

Характерно за седмицата е, че е от седем дни. Друг вид седмици няма. Когато една седмица е започнала в предходния месец и свършва в текущия то тя е последната седмица от предходния месец. Седмицата започва в 0 часа на понеделник и завършва в 24 ч. на неделя. Тя не се дели първа част и последна част, защото така би се съкратил срок за изпълнение. Ако ти е възложено в последната седмица на септември да асфалтираш улица и понеделника е 30 септември, ти трябва да извършиш работата за седем дни,като започнеш на 30 септември, понеделник, а не за един ден.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Семейни казуси