начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

припознаване преди оспорване на бащинството- случи ми се

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

припознаване преди оспорване на бащинството- случи ми се

Мнениеот също майка » 24 Юни 2005, 10:29

Зравейте колеги,
Казусът ми май е апсурден, но го имам от няколко дни и не знам какво да го правя
Накратко- тя е във факт. раздяла с мъжа си от много години, сега родила детенце, но по незнайни стечения на обстоятелствата никой не ги е попитал тя разведена ли е или не, а само дали бащата припознава детето. В резултат имаме удостоверение за раждане, в което за баща е вписан припозналия баща, а не съпругът на майката. Невероятно е, но и аз когато родих децата си никой не ме попотал в брак ли съм с бащата или не, с еднакви фамилии могат да са и други роднини, нали.Изхождайки от собствения си опит като майка, и със съзнанието на юрист съм на ясно за огромния гаф на администрацията, сега се пита обаче КАК ДА РАЗПЛЕТА ВЪЗЕЛА,КОЙТО РАЗСЕЯНИ СЛУЖИТЕЛКИ В РОДИЛНИЯ ДОМ СА ЗАПЛЕЛИ? Добре ако оспоря бащинството на съпруга на майката, какво удостоверение за раждане ще им покажа- та по това удостоверение баща е друг. Трябва ли да искам поправяне на допуснати грешки в акта за раждане по рида на чл. 441 ГПК или направо да предявявам иска за оспорване на бащинство?
И не на последно място-след делото за оспорване на бащинството ( евесъединен с иск за установяване на произход от бащата) фактически нещата ще стоят така както стоят и сега- баща ще е припозналия...Очаквам идеи и благодаря предварително :cry: :wink: :? :shock:
също майка

Мнениеот Гост » 24 Юни 2005, 10:44

Няма пречка да бъде извършено припознаване от родител на дете, въпреки че майката е в брак с друг мъж. Ако припознаването не бъде оспорено припозналият се вписва в акта за раждане като баща. От така зададения казус не става ясно какъв е интереса на майката и детето да оспорват - майката не иска ли в акта за раждане да фигурира истинския баща на детето, т.е. припозналия, ако правилно съм разбрала - виж.чл.чл.36, чл.37 от Семейния кодекс. Ако може обясни по - точно в какво се състои конкретния проблем.
Гост

Мнениеот също майка » 24 Юни 2005, 10:56

:oops: И аз се чудя в по - дългосрочен план какви могат да са евентуалните проблеми? Те вече са налице - например не искат на това момиче да и изплатят еднократната помощ за раждане на дете. На всичкото отгоре служителката в социалното подпомагане и казала, че трябва да попита как точно да постъпят с нея, тъй като цитирам: " това удостоверение за раждане е ......" разбирай нещо сбъркано и ненормално. Въпреки че грешката е на администрацията и ако искат да си оспорват вписването в акта. Все пак това е официален документ и докато не бъде оспорен е доказателство за отразеното в него. Дилемата ми е само в дългосрочен план Иначе тя нямя никакво желание да търси друг баща, все пак вписаното в акта отговаря наистината- припозналият е баща. :P
също майка

Мнениеот също майка » 24 Юни 2005, 11:00

Забравих да добавя още нещо-нали не може да се установява произход докато не бъде оборен наличния- а тук вече се намесва проклетата презумпция за бащинство.Тоест дали наистина припознаването мож да произведе действие и валидно ли е това припознаване преди да е оборен съществуващия произход, т.е. презумпцията ?
също майка

Мнениеот също майка » 24 Юни 2005, 11:02

Забравих да добавя още нещо-нали не може да се установява произход докато не бъде оборен наличния- а тук вече се намесва проклетата презумпция за бащинство.Тоест дали наистина припознаването мож да произведе действие и валидно ли е това припознаване преди да е оборен съществуващия произход, т.е. презумпцията ?
също майка

Е това беше глупост...

Мнениеот gery » 24 Юни 2005, 11:13

... има презумпция за бащинство, по никакъв начин не може да се извърши припознаване! В общината детето се регистрира в картата на майката, където е отразен и брака!
Недействително е припознаване при положение, че детето има установен произход (по закон).
gery
Потребител

Мнениеот също майка » 24 Юни 2005, 11:48

Hi Gery,
Тоест ти считаш, че пътя за оправяне на тази бъркотия е исковете за оспорване на бащинство и за установяване на такова отприпозналия баща, или имаш нещо друго в предвид? :D
също майка

Ами...

Мнениеот gery » 24 Юни 2005, 12:07

Припозналия баща не е легитимиран да води иск за установяване на произход или за оспорването на същия. Само майката и съпругът и имат това право, но са обвързани от едногодишния срок (за майката от раждането, за бащата от узнаването). Сега имам ангажимент и излизам от кантората, ако искаш пиши ми на мейла и ще го обсъдим съвсем колегиално. :lol:
gery
Потребител

Мнениеот Гост » 24 Юни 2005, 12:24

GERY е права. Малко избързах с първия си отговор. Мисля си дали не е възможно по административен ред с молба от майката да се извърши поправка в акта /тъй като грешката е тяхна/ и да бъде издаден нов акт за раждане като за баща бъде записан съпруга на майката - по силата на закона и тъй като припознаването действително е нищожно. След това майката да оспори произхода с иск по чл.33, ал.2 СК. След приключване на делото на детето отново ще бъде издаден акт за раждане, в който ще пише "баща неизвестен". И тогава без проблем истинския баща ще може да го припознае с декларация и да се издаде пак АР.
Гост

Мнениеот също майка » 24 Юни 2005, 13:26

Това вече го пробвах, зададох точно същия въпрос на служител в ГРАО, но тя ми каза, че такава грешка не може да се поправи по административен ред, а само по съдебен, тъй като не е техническа( тоест малка и незначителна грешчица на администрацията). Пък това, че пропускът е по тяхна вина, въобще не ги възмути.Иначе Си мисля че най - удачното в случая е да се хвърля в дълбоката вода и да пусна делото с акта за раждане, който имам, за да им се нарадва и съда, като съединя в това производство иска на майката за оспорване на произхода от съпруга и с иска й за установяване на произход от припозналия, така ще спестя малко време ( за съда) и нерви ( за себе си). Някой има ли някакви други идеи?
също майка

Мнениеот иванова » 29 Юни 2005, 11:18

Мисля, че първо трябва да оспорите истинността на акта за раждане и след това да оспорвате бащинство. Но тъй като това сигурно ще се проточи във времето, най-добре е да заведете двата иска, като този за оспорване на бащинството бъде спрян до произнасянето относно истинността на акта за раждане.
иванова

Мнениеот Иван » 29 Юни 2005, 16:00

Няма пречка оспорването на настоящото удостоверение за раждане и на припознаването да стане по реда на косвения съдебен контрол в делото за оспорване на произхода от бащата, когото брака посочва, с ищец майката, и ответник същия баща. Мисля срещал съм съдебна практика за съединяването на този иск с иска за установяване на произход от биологичния баща, но това го проверете/защото ответниците и петитумите са различни, няма нищо общо между исковете/. Може да сте сигурна, че един ден ще имате проблеми. Вие май вече ги имате - с еднократната помощ. Относно срока за подаване на иска, явно не е изтекъл, но дори и да е, искайте от съда да не го зачете, с оглед на факта, че вината за изтичането му е в администрацията.
Иван

Мнениеот иванова » 30 Юни 2005, 09:52

Мисля, че не е възможно съединяването на тези два иска. В СК изрично пише кои искове могат да се съединяват с иска за оспорване на бащинство.
иванова

Мнениеот Гост » 30 Юни 2005, 13:41

Не е така, ето какво казва по въпроса със съединяването на исковете в материята Л. Ненова-" ........Но искът за оспорване на произход и искът за търсене на друг произход" могат да бъдат съединени по"(чл.43,изр.второ СК)Например исът за оспорване на презумпцията за бащинство може да бъде съединен с иск за установяване на извънбрачно бащинство"( р.2995-68-ІІ, 1320-90-ІІ )" По интересно в случая е дали е възможно да бъдат заведени тези искове без да се търси оспорване истинността на акта за раждане, а по пътя на косвенния съд. контрол в производството за оспорване и установяване на произход?
Гост

"Огромен гаф"

Мнениеот Мира » 01 Юли 2005, 09:13

Имам чувството, четова е редовен номер. За по-малко от една година научих за поне три такива случая в една малка община. И нищо. :-D
Мира

Мнениеот Мира » 01 Юли 2005, 09:15

"Няма пречка да бъде извършено припознаване от родител на дете, въпреки че майката е в брак с друг мъж" - Има много голяма пречка, Семейният кодекс го забранява.
Мира

До Мира

Мнениеот също майка » 01 Юли 2005, 12:24

Мира, ако сте колега, можете ли да ми споделите, как се развиха тези три случая за които говорите, защото аз сега търся най - доброто решение на този казус-за всички страни по него, и всяко мнение или споделен случай ще ми бъдат от полза. Благодаря предварително.
също майка

Мнениеот Мира » 02 Юли 2005, 01:25

Ами никак не са се развили. Затова написах `и нищо`. Как ще се развият в бъдеще - нямам представа. Може би пак никак.
Първият е от 1991 год., тогава е родено детето. Както си е била омъжена майката за един, така веднага след раждането (2 дни) е издаден акт за раждане и удостоверение за раждане с баща - друг. С това удостоверение вече има няколко решения срещу другия за издръжка на детето (и за увеличаването и) - никой нищо не е възразявал, никой нищо нередно не е забелязал.
Вторият случай е още по-весел. Като баща е вписан първоначално съпругът. И е осъден за издръжка. 5-6 години след това се появява удостоверение за раждане с друг баща. Майката получава социални помощи и присъдената издръжка се брои за доход на семейството и - присъдената, а не реално получаваната, така практикуват. Аз бях юрисконсулт на "Социално подпомагане" и колежката, която им отпуска помощите, ме пита да смята ли, че издръжката е прекратена и откога. От влизане в сила на решението за оспорване на бащинството, казвам аз, и отивам да питам съдия-изпълнителката откога е решението (че ми е по-лесно да се разправям с юрист, отколкото с чиновниците от ЕСГРАОН). И разбирам, че такова решение няма. Тя самата също беше леко потресена от това. :D Отишли двамата бащи и майката в общината, подписали там нещо си, не ми стана ясно точно като какво, и след това бил издаден новият акт за раждане.
В третия случай по-малкото дете по удостоверение за раждане е с баща съпругът, по-голямото - с биологичния баща. Никой не е оспорвал бащинство. На родителите им обяснили, или пък те така са разбрали, че междувременно е променен законът, и затова второто дете не могат да го `запишат` на биологичния му баща.
Съмнявам се и за един четвърти случай, но там може и да са водили дело за оспорване на бащинството, не съм сигурна.
А иначе съм съгласна с Иван и с останалите. Според мен - заведете си направо иск за оспорване на бащинството на съпруга. Без да ви притеснява удостоверението за раждане. То е свидетелстващ документ, не е пречка за нищо, удостоверява факти, но не създава права. В исковата молба нали ще опишете фактите. По повод иска съдът ще се произнесе и за удостоверението.
Мира

Назад към Семейни казуси