начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Защита на лично наследство по време на труден брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Защита на лично наследство по време на труден брак

Мнениеот wife78 » 04 Дек 2024, 17:23

Има ли някакви начини за това нещо?
Някой ден вероятно ще наследим двете със сестра ми един апартамент от родителите ни. Иначе и двете си имаме собствени семейни жилища. Сестра ми е с дългогодишен брак, с малки деца, не желае развод, въпреки че имат някои разногласия с мъжа й. Основните й затруднения са силната финансова зависимост от мъжа, властност и т.н. Те са с граждански брак, режим на общност. Притеснява ни, че той може да започне да й се меси относно нейния дял от апартамента. Би могъл да я накара да му даде пълномощно с цел той да се разпорежда, докато тя е с децата. (естествено тя ще трябва да откаже) Той например отдавна се разпорежда с техните имоти, придобити по време на брака им.

На запад знам, че има разни варианти и защити за наслеството на родители към деца с т. нар. trusts, но не съм запозната.

Или нашите родители да ни направят по-специфично завещание, примерно че с нейния дял да се разпорежда лично тя. Явно сигурно трябва да се съветваме с адвокат. Не сме много информирани.
wife78
Нов потребител

Re: Защита на лично наследство по време на труден брак

Мнениеот guest1 » 04 Дек 2024, 18:10

Здравейте.
wife78 написа:Някой ден вероятно ще наследим двете със сестра ми един апартамент от родителите ни.

Тези въпроси - за наследяването - ще ги мислите в този „някой ден“.
Кой кого ще наследява - още нищо не може да се каже.
wife78 написа:Или нашите родители да ни направят по-специфично завещание, примерно че с нейния дял да се разпорежда лично тя.

Всяко завещание е специфично, но проблемите със съпруга (от които се притеснявате) ще станат след приемане на наследството, не по време на самото приемане.
Най-лесното нещо е - учредяване на право на ползване, на ваше име и на името на вашата сестра. Трудно се продава апартамент - в комплект с ползвател.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Re: Защита на лично наследство по време на труден брак

Мнениеот wife78 » 04 Дек 2024, 19:29

Благодаря за отговора, може би трябваше да уточня, че всъщност проучването ми на тези въпроси започна в резултат на тревогата на самите ни родители как може да се защити евентуално бъдещо наследство на сестра ми.
Терминът "учредяване на право на ползване" предстои да го проучим.
wife78
Нов потребител

Назад към Семейни казуси