Здравейте,
Първо ще започна с това, че съм нов потребител във форума и не знам дали това е правилното място за публикуване на тази тема, като моля за извинение ако не е. Преди няколко дни допуснах да направя страшно голяма грешка и глупост, която няма как да бъде оправдана с нищо и за която ще съжалявам цял живот. Бях задържан от полицията(Първо районно) за неплатена стока на каса в супермаркет на стойност приблизително 230 лева. Бях закаран до районното където признах вината си и бях веднага освободен. На 30 години съм, като досега никога не съм бил задържан или съден. Полицаите, които бяха в районното ми казаха, че тъй като досега не съм задържан, това ми е първо провинение и сумата не е особено висока, ще бъда наказан с административна глоба. Откакто се случи това нещо не съм на себе си. Изпитвам огромна вина, срам и чувство за безизходица. Пиша в този форум тъй като се надявам да получа малко повече информация и подробности за това което ми предстои.
Бих желал да науча кой орган ще се занимава със случая и ще ми връчи наказателното постановление? Какъв е приблизителният срок след задържането, който ще трябва да изчакам за да ми бъде връчено и има ли начин аз да проверявам дали има развитие по случая ми преди да са се свързали с мен?
Какъв е обичайният начин по който се свързват с теб за връчване на наказателното постановление, тъй като при задържането си предоставих настоящ адрес който е различен от постоянния ми на личната карта? По телефона ли ще се свържат първо с мен ?
Какви последици ще има това за живота ми занапред ? Бях уверен от полицаите, че случилото се няма присъства в свидетелството ми за съдимост и криминално досие, но остава в тяхната база данни.
Никога повече в живота си няма да допусна подобна грешка. Искам да платя веднага глобата, която ми бъде наложена, за да може случаят да бъде приключен и по някакъв начин да изкупя грешката си. Ще съм много благодарен на всеки, който прояви разбиране и ми даде насоки по зададените въпроси тъй като чакането и незнанието какво предстои ми се отразява много зле и времето буквално е спряло за мен.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 07 Яну 2025, 17:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Арест след кражба
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Арест след кражба
Здравейте johndoe1,
Малко отзад на пред започвам, но не е толкова простичко, да платите глобата в най-къс срок и толкова…! Както и това, че ще получите наказтелно постановление (НП) като при админ. нарушение.
След като сте заловен за осъществяване на състав от НК (вероятно обвинението ще е по чл. 194 от НК) ще преминете през процедура на ДП, като следва съгласно чл. 356 от НПК да бъдете уведомен/а/, че спрямо Вас е образувано бързо производство номер ххх от еди коя си година за престъпление по чл. 194 от НК, в което уведомление ще бъдат разяснени и Вашите права. След осъществяване на някой процесуално следствени действия и експертизи, ще бъдете призовани разпитан от разследващ полицай, като тогава или в последствие ще бъдете привлечен като обвиняемо лице. Тогава вече, законът предвижда и институтът – „споразумение”, което може да бъде постигнато м-у прокурора и защитника на обвиняемия, което на свой ред Ви указва, че ще имате необходимост от задължително назначаване на защитник… Вече при споразумението може да се говори за глоба, и кои законови текстове могат да бъдат приложени, като „последната дума” (след Вашата) е на съда, който може и да одобри споразумението ( 95% от случаите), но може да не го одобри…
Та, накратко, Вие ще бъдете потърсен от разследващите органи, и Ви съветвам да бъдете на разположение и при всяко призоваване, което може и да е по телефон, да се явявате точно и навреме…! Така също, Ви съветвам, ако нямате роднина с добри правни познания, който може да Ви бъде защитник съгласно НПК, то да потърсите адвокат, който да сключи споразумението с прокурора…
Успех!
Малко отзад на пред започвам, но не е толкова простичко, да платите глобата в най-къс срок и толкова…! Както и това, че ще получите наказтелно постановление (НП) като при админ. нарушение.
След като сте заловен за осъществяване на състав от НК (вероятно обвинението ще е по чл. 194 от НК) ще преминете през процедура на ДП, като следва съгласно чл. 356 от НПК да бъдете уведомен/а/, че спрямо Вас е образувано бързо производство номер ххх от еди коя си година за престъпление по чл. 194 от НК, в което уведомление ще бъдат разяснени и Вашите права. След осъществяване на някой процесуално следствени действия и експертизи, ще бъдете призовани разпитан от разследващ полицай, като тогава или в последствие ще бъдете привлечен като обвиняемо лице. Тогава вече, законът предвижда и институтът – „споразумение”, което може да бъде постигнато м-у прокурора и защитника на обвиняемия, което на свой ред Ви указва, че ще имате необходимост от задължително назначаване на защитник… Вече при споразумението може да се говори за глоба, и кои законови текстове могат да бъдат приложени, като „последната дума” (след Вашата) е на съда, който може и да одобри споразумението ( 95% от случаите), но може да не го одобри…
Та, накратко, Вие ще бъдете потърсен от разследващите органи, и Ви съветвам да бъдете на разположение и при всяко призоваване, което може и да е по телефон, да се явявате точно и навреме…! Така също, Ви съветвам, ако нямате роднина с добри правни познания, който може да Ви бъде защитник съгласно НПК, то да потърсите адвокат, който да сключи споразумението с прокурора…
Успех!
Последна промяна nikodim77 на 06 Яну 2025, 01:44, променена общо 1 път
- nikodim77
- Активен потребител
Най-вероятно нещата няма да са толкова сложни, колкото са описани от колегата Никодим77.
Преписката ще бъде изпратена в прокуратурата, а прокурорът, когато установи, че сте неосъждан, че нямате други такива деяния и предвид стойността на предмета на кражбата, ще постанови отказ да се образува досъдебно производство и ще върне преписката обратно в районното. Там началникът ще състави постановление по чл. 218б, вр. чл. 194, ал.3, вр. ал. 1 НК. В това постановление ще пише къде да внесете глобата (тя ще е до 300 лв.)
Толкова. Това е глоба като за всяко друго административно нарушение, няма да бъде отразена в свидетелството за съдимост.
Ако обаче пак направите подобна глупост, ще страдате и заради тази. Законодателят е предвидил този компромис, за да даде шанс.
Преписката ще бъде изпратена в прокуратурата, а прокурорът, когато установи, че сте неосъждан, че нямате други такива деяния и предвид стойността на предмета на кражбата, ще постанови отказ да се образува досъдебно производство и ще върне преписката обратно в районното. Там началникът ще състави постановление по чл. 218б, вр. чл. 194, ал.3, вр. ал. 1 НК. В това постановление ще пише къде да внесете глобата (тя ще е до 300 лв.)
Толкова. Това е глоба като за всяко друго административно нарушение, няма да бъде отразена в свидетелството за съдимост.
Ако обаче пак направите подобна глупост, ще страдате и заради тази. Законодателят е предвидил този компромис, за да даде шанс.
- sunshine_75
- Потребител
Здравейте,
Благодаря Ви много за изчерпателния отговор. Нямам никакъв опит в подобни случаи и затова ми е трудно да се ориентирам в ситуацията все още. Това което сте написали е доста притеснително за мен. Когато бях задържан трима различни служители на полицията ми казаха, че тъй като за първи път в живота си съм задържан и нямам други провинения случаят ще приключи с глоба и нарушението няма да бъде отразено в свидетелството ми за съдимост. Приех думите им като истина, тъй като изглеждаха искрени и нямаше причина да ми казват нещо положително което не е вярно.
Имате ли информация колко време приблизително, ще трябва да чакам за да се свържат с мен и
сто процента ли е сигурно, че ще трябва да мина през тази процедура, тъй като при задържането си реално признах в писмен вид какво се е случило. Доколкото успях да прочета информация за подобни случаи има вариант в който прокуратурата да реши, че няма причина за образуване на дело и да върне случая към полицията за налагане на административна глоба?
Има ли начин по който аз да проверявам дали има развитие по случая преди те да ме потърсят ?
Благодаря Ви много за изчерпателния отговор. Нямам никакъв опит в подобни случаи и затова ми е трудно да се ориентирам в ситуацията все още. Това което сте написали е доста притеснително за мен. Когато бях задържан трима различни служители на полицията ми казаха, че тъй като за първи път в живота си съм задържан и нямам други провинения случаят ще приключи с глоба и нарушението няма да бъде отразено в свидетелството ми за съдимост. Приех думите им като истина, тъй като изглеждаха искрени и нямаше причина да ми казват нещо положително което не е вярно.
Имате ли информация колко време приблизително, ще трябва да чакам за да се свържат с мен и
сто процента ли е сигурно, че ще трябва да мина през тази процедура, тъй като при задържането си реално признах в писмен вид какво се е случило. Доколкото успях да прочета информация за подобни случаи има вариант в който прокуратурата да реши, че няма причина за образуване на дело и да върне случая към полицията за налагане на административна глоба?
Има ли начин по който аз да проверявам дали има развитие по случая преди те да ме потърсят ?
- johndoe1
- Нов потребител
Здравейте отново,
johndoe1 написа:
Тъй де, тази информация ви е представена от колегата sunshine_75, което отговаря и на другия Ваш въпрос:
Не, не е 100% сигурно, че ще минете описаната от мен процедура… (виж по-горе)
Досежно адреса, който сте посочили, щом наистина сте там, и е записан от служителите, които са провели първоначалния разпит, то на него ще бъдете търсен. Но в днешно време масово се призовава по телефон… За времето, което ще измине, няма как тук във форума да Ви бъде посочено такова. Зависи от натовареността на двете институции – МВР и прокуратура…
johndoe1 написа:
Доколкото успях да прочета информация за подобни случаи има вариант в който прокуратурата да реши, че няма причина за образуване на дело и да върне случая към полицията
Тъй де, тази информация ви е представена от колегата sunshine_75, което отговаря и на другия Ваш въпрос:
… сто процента ли е сигурно, че ще трябва да мина през тази процедура…
Не, не е 100% сигурно, че ще минете описаната от мен процедура… (виж по-горе)
Досежно адреса, който сте посочили, щом наистина сте там, и е записан от служителите, които са провели първоначалния разпит, то на него ще бъдете търсен. Но в днешно време масово се призовава по телефон… За времето, което ще измине, няма как тук във форума да Ви бъде посочено такова. Зависи от натовареността на двете институции – МВР и прокуратура…
- nikodim77
- Активен потребител
Не ми беше излязал отговора на sunshine_75, когато писах втория си коментар. Благодаря много и на двама ви за бързите отговори и разбирането.
- johndoe1
- Нов потребител
Проверете в Районна прокуратура,по имената и ЕГН ще ви кажат номера на прокурорската преписка и какво е движението по нея. После по този номер ще можете да проверявате в сайта на прокуратурата.Като излезе "отказ от образуване на наказателно производство", чакайте да ви дойде постановлението от РПУ. Платете веднага, за да не плащате разноски по принудително изпълнение. И умната занапред.
- dimist
- Потребител
dimist написа:Проверете в Районна прокуратура,по имената и ЕГН ще ви кажат номера на прокурорската преписка и какво е движението по нея. После по този номер ще можете да проверявате в сайта на прокуратурата.Като излезе "отказ от образуване на наказателно производство", чакайте да ви дойде постановлението от РПУ. Платете веднага, за да не плащате разноски по принудително изпълнение. И умната занапред.
Благодаря за отговора! Наистина се надявам нещата да се развият по начина по който сте описали. Глобата със сигурност ще бъде платена още в същия ден в който получа наказателното постановление.
- johndoe1
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|