Здравейте,
Имам следният казус имам нотариален акт с право на строеж върху 1/20 идеални части от парцела в който е построен блока в който живея. Правото ми на строеж е вписано в кадастъра и имам издадена скица. Върху парцела преди повече от 30 години си поставих с разрешение на общината метален гараж, който сега тя иска да премахне. Бих искал да съхраня гаража си или ако е възможно да си построя такъв след като имам право на строеж върху парцела.
Моля ви за съвет благодаря ви.
- Дата и час: 11 Мар 2025, 22:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право на ползване и строеж върху Общинска земя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Право на ползване и строеж върху Общинска земя
Здравейте!
Това „отстъпено право на строеж“ ОПС - към момента преобразувано в право на собственост на сградата - се отнася за „прилежащия терен”. “Прилежащ терен” е сумата от застроената площ и площта около нея, определена на отстояние 3 м от външните очертания. Не е за целия УПИ.
Вие притежавате 1/20 част от идеалните части - тоест, имате 5% от това ОПС. Ако прилежащия терен е 400 кв.м. - не може да се определят едни 20 кв.м. които да са лично ваши.
Ако искате да строите нещо извън прилежащия терен, но вътре в УПИ - действате по общия ред и се надявате, да ви разрешат.
Това „отстъпено право на строеж“ ОПС - към момента преобразувано в право на собственост на сградата - се отнася за „прилежащия терен”. “Прилежащ терен” е сумата от застроената площ и площта около нея, определена на отстояние 3 м от външните очертания. Не е за целия УПИ.
Вие притежавате 1/20 част от идеалните части - тоест, имате 5% от това ОПС. Ако прилежащия терен е 400 кв.м. - не може да се определят едни 20 кв.м. които да са лично ваши.
Ако искате да строите нещо извън прилежащия терен, но вътре в УПИ - действате по общия ред и се надявате, да ви разрешат.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
bulgariancitizen написа:имам нотариален акт с право на строеж върху 1/20 идеални части от парцела
таково животно няма! по-вероятно имате 1/20 ид.части от правото на строеж, т.е. правото да се построи блока.
bulgariancitizen написа:Правото ми на строеж е вписано в кадастъра и имам издадена скица.
не вярвам да имате "ми" право на строеж, в предното изречение имате само 1/20. обсъждането е безсмислено, докато не се види какво точно пише в кадастъра и в скицата.
bulgariancitizen написа:Върху парцела преди повече от 30 години си поставих с разрешение на общината метален гараж, който сега тя иска да премахне. Бих искал да съхраня гаража си или ако е възможно да си построя такъв след като имам право на строеж върху парцела.
нямате право на строеж върху целия парцел, имате дял в право на строеж на конкретна сграда, блока. разрешението на общината не е право на строеж, ами е разрешение за поставяне по чл.56 от ЗУТ. общината може да прекрати договора, може да не достигат зелените площи в парцела, поради което гаражът наистина ще бъде премахнат по силата на чл.57а, ал.1, т.2 или т.3 от ЗУТ.
guest1 написа:...към момента преобразувано в право на собственост на сградата...
не е преобразувано, а е осъществено/реализирано. и не е на сградата, а на самостоятелен обект в сградата.
първо се учредява ОПС, и ако то се осъществи в рамките на срока по чл.67 ЗС - има право на собственост върху самостоятелен обект в сградата (ведно с ид.ч. от общите части) плюс (дял в) право на строеж.
не случайно в договора за покупко-продажба след реализиране на ОПС се продават две отделно посочени права - правото на собственост върху сграда или самост. обект в нея, и (дял в) правото на строеж върху парцела.
- bozyo
- Потребител
Off-topic
Първо се учредява ОПС - дотук добре, ама на кого? На строителя!
Преди завършване на строежа (акт 16, УВЕ, РП) - има строеж, а не сграда със отделни СОС.
Тази втората част - „(дял в) правото на строеж върху парцела“ - се отнася за случая по чл. 66, изречение 2 от ЗС.
Преди това и при положение, че е упражнено изцяло - ОПС е в латентна форма.
bozyo написа:първо се учредява ОПС, и ако то се осъществи в рамките на срока по чл.67 ЗС - има право на собственост върху самостоятелен обект в сградата (ведно с ид.ч. от общите части) плюс (дял в) право на строеж.
не случайно в договора за покупко-продажба след реализиране на ОПС се продават две отделно посочени права - правото на собственост върху сграда или самост. обект в нея, и (дял в) правото на строеж върху парцела.
Първо се учредява ОПС - дотук добре, ама на кого? На строителя!
Преди завършване на строежа (акт 16, УВЕ, РП) - има строеж, а не сграда със отделни СОС.
Тази втората част - „(дял в) правото на строеж върху парцела“ - се отнася за случая по чл. 66, изречение 2 от ЗС.
- guest1
- Активен потребител
Дори и да има процент вероятност - не трябва да се изтървава.
Според мен има си право човека, нека да се спори - но има право.
Според мен има си право човека, нека да се спори - но има право.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
guest1 написа:Първо се учредява ОПС - дотук добре, ама на кого? На строителя!
не, на инвеститора! който може сам да е строител, но може да наеме един или повече външни изпълнители. понякога това са две дружества на един (едни) и същ собственик.
guest1 написа:Преди завършване на строежа (акт 16, УВЕ, РП) - има строеж, а не сграда със отделни СОС.
можете ли да обясните тогава как точно аз купих самостоятелен обект (апартамент) в сграда след акт 14? и впоследствие за акт 15 и акт 16 бях "инвеститор". сключих предварителен договор на кота 0, прехвърлихме собствеността на етап "груб строеж" с НА.
guest1 написа:Тази втората част - „(дял в) правото на строеж върху парцела“ - се отнася за случая по чл. 66, изречение 2 от ЗС.
не е изр.2, а "(Ал. 2 нова - ДВ, бр. 33 от 1996 г.)"
и не, не е в латентна форма, дори не е "гола собственост", а е носител на правото по чл.66, ал.2. правото се създава по реда на чл.63 ЗС за срока по чл.67. ако не се осъществи в срок, погива. ако овреме се осъществи като постройка до покрив (акт 14), се стабилизира и се ползва със защитата по чл.66, ал.2.
- bozyo
- Потребител
bozyo написа:и не, не е в латентна форма, дори не е "гола собственост", а е носител на правото по чл.66, ал.2. правото се създава по реда на чл.63 ЗС за срока по чл.67. ако не се осъществи в срок, погива. ако овреме се осъществи като постройка до покрив (акт 14), се стабилизира и се ползва със защитата по чл.66, ал.2.
Прескачам предишните неща, защото не са съществени!
Терминът "гола собственост" е от другата страна - при суперфициента!
Говорим за осъществено право (сградата е завършена и съществуваща), затова чл. 67 не ни касае!
Използвам понятието „латентна форма“, защото ОПС е упражнено в посочения с ПУП обем (застроената площ и допустимата височина на застрояване). Няма нищо друго за строене!
Ако авторът иска да строи гараж (масивна постройка) или да постави преместваем обект (метален гараж) - това си е отделно начинание и става по съответния ред.
- guest1
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|