начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

ДЕН на ПОБЕДАТА

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот mitko6 » 11 Май 2008, 09:56

Star_doznatel написа:Четейки статията, която предлагам и тук, стигам до извода, че в онзи момент Хитлер или Сталин би могъл да бъде и французин и англичанин, че и американец. Малшнс е, че се е паднал на германците и на руснаците.

Интересно четиво сте поднесли, но ми се струва, че по-горното съждение не е "исторически издържано", защото през 1919 г. загубилите са германците и руснаците, макар и формално Русия да е победител в Световната война (малцина са предполагали към този момент, че ще има и Втора), но след февруарската революция през 1917 г. следва октомврийската... :wink:
mitko6
Потребител

Отгговор2

Мнениеот magistrat12 » 11 Май 2008, 13:06

Мнението на командира е твърде кратко и,в общи линии,не заслужава коментар.

А относно коментара на Митко-някак си е на тема,за която не може да се твърди,че е в смисловия център на мнението ми.Не мога да разбера какво по-точно се има впредвид
magistrat12
Нов потребител

Отговор2

Мнениеот magistrat12 » 11 Май 2008, 15:01

Добре!Ще отговоря,защото ми харесва добронамереността на командира :).1)Не мога да разбера защо подчертавате горната дума...какво искате да кажате с това?
2)Втората Ви реплика е въпрос,отправен към възгледите ми.По понятни причини не смятам,че това е предмет на обсъждане!Този въпрос е услужливо изваден от контекста(или по-точно неговата мотивировка).Написах тази дума,за да откроя "материалния"смисъл на войната,защото ми се струва,че в отговора на Митко се съдържа мнението,че войната се разглежда като "право на нацията",породено от нейната историческо-духовна страна.Т.е.,че в защита на национализма се изтъква нейният смисъл като доказване(но само като такова).Искам да пробия монолитността на тази идея,защото сблъсъците започват като борба за ресурси,а остават като изпитания.

3)Не знам дали схванахте мисълта ми,но се надявам,че е така.А относно концентрационните лагери-отново цитирате некоректно!Аз изреждам способите,чрез които Хитлер се бори за прогреса на Германия в икономически план,а не неговите деяния.За сравнение-ГУЛАГ имат точно икономическо(и политическо)значение.

4)Преди да отговорите ще Ви помоля за малко по-разгръщащи позицията Ви постове,а не буквално мнения от две изречения,които някак си ме поставят в ситуация,сякаш съм на разпит.Разбирате идеята ми,предплагам? :)
magistrat12
Нов потребител

Мнениеот jijiyeah » 11 Май 2008, 18:30

СМЯХ!!!ДЕН НА ЕВРОПА.
И ТИ СИ ЖЕРТВА НА МЕДИЙНАТА ПРОПАГАНДА.ЕВРОПА НЯМА ДОБЛЕСТТА ДА ПРИЗНАЕ ЗАСЛУГАТА НА РУСИЯ.ТОЗИ ДЕН ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ЗА РУСИЯ, ЦЯЛ СВЯТ ГО ЗНАЕ, МАЛЦИНА СИ ПРИЗНАВАТ.ИСТОРИЯТА ПОМНИ.РУСИЯ НИКОГА НЕ Е НАЛАГАЛА ДЕМОКРАЦИЯ СЪС СИЛА, А ТЕЗИ ДЪРЖАВИ, КОЙТО АФИШИРАТ, ЧЕ ЗАЩИТАВАТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРИНЦИПИ НЕ ГИ СПАЗВАТ.ПРОСТО СЕ ЗАМИСЛЕТЕ И НЕ ПОПИВАЙТЕ МЕДИЙНАТА ПРОПАГАНДА БЕЗ ДА МИСЛИТЕ....
9 МАЙ Е ДЕН НА ПОБЕДАТА И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ!!!
jijiyeah
Младши потребител

Мнениеот gudio » 11 Май 2008, 18:40

jijiyeah написа:СМЯХ!!!ДЕН НА ЕВРОПА.
И ТИ СИ ЖЕРТВА НА МЕДИЙНАТА ПРОПАГАНДА.ЕВРОПА НЯМА ДОБЛЕСТТА ДА ПРИЗНАЕ ЗАСЛУГАТА НА РУСИЯ.ТОЗИ ДЕН ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ЗА РУСИЯ, ЦЯЛ СВЯТ ГО ЗНАЕ, МАЛЦИНА СИ ПРИЗНАВАТ.ИСТОРИЯТА ПОМНИ.РУСИЯ НИКОГА НЕ Е НАЛАГАЛА ДЕМОКРАЦИЯ СЪС СИЛА, :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: А ТЕЗИ ДЪРЖАВИ, КОЙТО АФИШИРАТ, ЧЕ ЗАЩИТАВАТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРИНЦИПИ НЕ ГИ СПАЗВАТ.ПРОСТО СЕ ЗАМИСЛЕТЕ И НЕ ПОПИВАЙТЕ МЕДИЙНАТА ПРОПАГАНДА БЕЗ ДА МИСЛИТЕ....

:lol: :lol: Много свежо, благодаря, уморихте ме от смях :lol: :lol: Как ще налага демокрация със сила, като и до ден-днешен са си във феодализма :?: :lol: :lol:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот mitko6 » 11 Май 2008, 21:29

jijiyeah написа:
Изображение
В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май - Деня на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента - победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

СМЯХ!!!ДЕН НА ЕВРОПА.
И ТИ СИ ЖЕРТВА НА МЕДИЙНАТА ПРОПАГАНДА.ЕВРОПА НЯМА ДОБЛЕСТТА ДА ПРИЗНАЕ ЗАСЛУГАТА НА РУСИЯ.ТОЗИ ДЕН ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ЗА РУСИЯ, ЦЯЛ СВЯТ ГО ЗНАЕ, МАЛЦИНА СИ ПРИЗНАВАТ.ИСТОРИЯТА ПОМНИ.РУСИЯ НИКОГА НЕ Е НАЛАГАЛА ДЕМОКРАЦИЯ СЪС СИЛА, А ТЕЗИ ДЪРЖАВИ, КОЙТО АФИШИРАТ, ЧЕ ЗАЩИТАВАТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРИНЦИПИ НЕ ГИ СПАЗВАТ.ПРОСТО СЕ ЗАМИСЛЕТЕ И НЕ ПОПИВАЙТЕ МЕДИЙНАТА ПРОПАГАНДА БЕЗ ДА МИСЛИТЕ....

В Просвещението е истината! Имало е смисъл да цитирам Лесинг - "Говорете, говорете, дори и глупости да говорите, за Бога - говорете!" :wink:
mitko6
Потребител

Мнениеот zidaromazach » 11 Май 2008, 22:59

Оставете тези дребни заяждания!
Има и по- важни въпроси!

Къде последно Рене скри от хер Флик картината "Грешната мадона с големите ..." от Ван Кломп? Кап. Ханс Гееринг в Англия ли остана и тия пилоти дали най- накрая ги върнаха обратно? Аааа, сетих се че Грюбер с малкия танк май накрая се оженил за Хелга, но тая тема е за друг път.
zidaromazach
Потребител

Мнениеот portokal » 12 Май 2008, 10:31

magistrat12 написа:Личното ми дълбоко убеждение е,че нещата не са "случайни",че колосалните дела на някои етнически групи са дело не на съвпадение(че "някои правят нещо-както са "те",така може да са и "онез""),а на качества,"отлежали" векове в кръвта им.

Аз пък - може да греша - не виждам качествена разлика между този начин на мислене и приказките на някои други за "генетичната увреденост" на долното българско племе. :oops: (Почти все едно е дали ще говорим за наследственост, или за вековно отлежаване...)

REVOLUTION написа:Благодарения на 500 000 хиляди български войни са освободени Югославия и Унгария.

Особено частите от Югославия, известни като Македония и като Западни покрайнини. :wink:
Някак си не ми харесва да говорим на едро за "освобождаване" на "Югославия и Унгария", а иначе сигурно си прав.
Впрочем думата "освобождаване" - нито самата дума го е заслужила, нито казаното от теб, но... :oops: - поради честа употреба навремето все още ми напомня малко за времето на социализма.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Отговор2

Мнениеот magistrat12 » 12 Май 2008, 22:42

Изобщо не разбирам за каква долна "българска какво беше" говорите...България е страна с рядко богата и стойностна история,вплела в себе си множество величави мигове и периоди.Нейните успехи са били разнородни,нуждата за чието осъществяване е повикана от многопосочните разпътища на нашата съдба.Достиженията на народа ни са били във всички възможни сфери:от военно-политическо могъщество през велика култура до изключителна национална сплотеност и дълголетна,многовековна устойчивост.Хайде да не изнасям лекции по българска история.

Не разбирам какво визирахте в отговора си и не разбирам защо отговаряте на въпросте ми с два реда...

Между другото нито Европа,нито светът щеше "да е Германия".Например България щеше да е Велика България,а Британската империя щеше да бъде превърната в безгласна буква.Германия щеше да доминира напълно в света,но нямаше "да е светът".
magistrat12
Нов потребител

Мнениеот portokal » 13 Май 2008, 09:10

Визирам реално чути (какво "чути" - всеки ден слушани) от мен реплики по адрес на българина, племето му и прочие, каквито същият този българин страшшшшно обича да повтаря; Вие не може да не сте ги чували около себе си, а мен нямате представа колко ме дразнят, защо - не знам, ама ме дразнят и обиждат безумно. Вие, като гледам, сте един от редките екземпляри, отнасящи се положително към България и сънародниците си (радвам се, когато виждам, че все пак има и такива, макар че не намирам прекаления национализъм за нещо разумно, а Вашият ми се вижда прекален).
Исках да кажа, само че явно не съм го казала ясно, че както не може един цял народ да се смята за носител и реализатор на злото (или каквото беше там), така според мен не може да се приписват изобщо каквито и да било положителни или отрицателни качества на цели народи. И двете неща са еднакво неуместни.

Не разбирам каква е разликата дали Германия ще доминира, а Британия ще е безгласна буква, или - например - Британия ще доминира, а Германия ще е безгласна буква? Кое му е по-хубавото на едното? :shock: :lol:
Кое му е хубавото някой да доминира, а друг да е безгласна буква, ми е мисълта.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот enigma » 13 Май 2008, 10:54

Да, след като ние всъщност загубихме тази война!

Това е простичък факт и не разбирам какво толкова и празнуваме на победата. Май няма друго основание освен желанието на нацията да е част от обединена Европа. Но в тази насока е много по-правилно, честно, човешко и обосновано просто да склоним глава пред паметта на избитите и да се помолим, всеки за себе си, подобна касапница повече никога да не се повтори - както впрочем правят в Германия.

А относно общочовешките ценности - вместо Аушвиц в Полша, получихме конкретно Белене в България и избиването на 120 хил. човека - наистина цветът на нацията в периода 1945-1949 и историческото си развитие от последните 65 години.

Да ни е честита победата :cry:

Не забравяйте все пак, че ние четем историята и познаваме основно фактите, предоставени ни от ПОБЕДИТЕЛИТЕ, които са ни обяснявали с една огромна и целенасочена пропаганда (примерно съветски филм всеки петък на една и съща тематика), колко е хубаво за нас, че именно победителите са спечелили войната. Което просто не е истина.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Май 2008, 11:09

enigma написа:Да, след като ние всъщност загубихме тази война!

Това е простичък факт и не разбирам какво толкова и празнуваме на победата. Май няма друго основание освен желанието на нацията да е част от обединена Европа.

А относно общочовешките ценности - вместо Аушвиц в Полша, получихме конкретно Белене в България и избиването на 120 хил. човека - наистина цветът на нацията в периода 1945-1949 и историческото си развитие от последните 65 години.

Да ни е честита победата :cry:

Не забравяйте все пак, че ние четем историята и познаваме основно фактите, предоставени ни от ПОБЕДИТЕЛИТЕ, няма версия на победените.

Победени сме формално.Фактически сме победители , няма как да се изтрие участието ни във войната на страната на победителите.Благодарение на нашата армия краха на райха е ускорен чувствително-поне в това са единодушни историците.Така ,че имаме повод да празнуваме.Относно престъпленията на ком. тоталитарен строй-те са неопсорим факт , но не виждам пряка връзка с победата във втората световна война.Комунистическите лагери щеше да ги има и с Европа под нацистки ботуш.9 май слага край поне на единия режим.
Вчера по канал хистори гледах документален филм за франкфуртския процес срещи служители в Аушвиц.Бяха прочетени свидетелски показания , изнесени снимки , прочетени бяха плеодоариите на прокурора и защитниците и накрая присъдите.Едно е да го прочетеш в книга, друго е да го чуеш от живи хора , който са били там.Честно казано не можах да спя вечерта , бях потресен от дъното на душата си , не мога да повярвам че човешки същества могат да направят такова нещо на други човешки същества.Понеже магистрата ме обвини , че съм давал емоционални изказвания , ще цитирам по памет част от присъдата на съда(германския)................."Това са хора, който са отговорни за унищожението на едно цяло поколение от младежи , това са хора , който са отговорни за унижението на германския народ и държава , техните действия извадиха Германия от редиците на цивилизованите и демократични държави......................"Идеята ми е , че самият германски народ е осъдил 3 райх!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 13 Май 2008, 11:20

Да, бе, Революшън, прав си за лагерите, прав си, че 9 май прекратява това, обаче и аз не виждам като как ще сме победители в тази война. :oops:
Ми не само формално сме обявени за победени с всички неформални последици, но и не постигаме грам дори справедливите цели, които си мислим, че преследваме.
Самият германски народ е осъдил третия райх - едно на ръка, ама дали германският народ се изживява като празнуващ победител... :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Май 2008, 11:29

portokal написа:Да, бе, Революшън, прав си за лагерите, прав си, че 9 май прекратява това, обаче и аз не виждам като как ще сме победители в тази война. :oops:
Ми не само формално сме обявени за победени с всички неформални последици, но и не постигаме грам дори справедливите цели, които си мислим, че преследваме.
Самият германски народ е осъдил третия райх - едно на ръка, ама дали германският народ се изживява като празнуващ победител... :oops:

Хе , хе.Не вярвам , че има парад в Берлин , но германците(дори и обикновените хора) са разбрали грешката и искрено съжеляват за стореното.Явен признак за това е участието на канцлера Шрьодер на парада с послучай 9 май преди няколко години.
Напълно формално сме в редиците на победените.Успяваме да задържим Добруджа , което не е малко като имаме предвид с помоща на кой си я връщаме.А за останалите български територии , дори и да бяхме на страната на победителите пак нямаше да ги получим.Тях ги загубихме в Балканските войни.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот enigma » 13 Май 2008, 12:10

Победени сме формално.Фактически сме победители , няма как да се изтрие участието ни във войната на страната на победителите.Благодарение на нашата армия краха на райха е ускорен чувствително-поне в това са единодушни историците.

Чувствително!!! Хайде, де!!! А сме участвали само защото единият комунистически режим е искал да угоди на другия - отново с кръвта на собствения си народ!!!. Което по случайност се оказва правилен ход, предвид Добруджа - макар, че кой може да бъде сигурен, дали се знае цялата истина за мотивировката на решенията на победителите, аз примерно съм чел версия, че Сталин просто си умирал да се заяжда с Чърчил, а Румъния в края на краищата е имала войски на Източния фронт.

Така, че имаме повод да празнуваме.Относно престъпленията на ком. тоталитарен строй-те са неопсорим факт , но не виждам пряка връзка с победата във втората световна война.Комунистическите лагери щеше да ги има и с Европа под нацистки ботуш.

Напълно си е пряка връзката - щеше да ги има, но в Украйна примерно, не в НРБ, което пък изобщо нямаше да го има :wink: Моята гледна точка е, че изобщо не ме засягат конкретно престъпленията на нацисти и комунисти извън контескта на това какво са донесли на България
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот bebitor » 13 Май 2008, 12:14

enigma написа:

+10
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Май 2008, 12:18

enigma написа:
Победени сме формално.Фактически сме победители , няма как да се изтрие участието ни във войната на страната на победителите.Благодарение на нашата армия краха на райха е ускорен чувствително-поне в това са единодушни историците.

Чувствително!!! Хайде, де!!! А сме участвали само защото единият комунистически режим е искал да угоди на другия - отново с кръвта на собствения си народ!!!. Което по случайност се оказва правилен ход, предвид Добруджа - макар, че кой може да бъде сигурен, дали се знае цялата истина за мотивировката на решенията на победителите, аз примерно съм чел версия, че Сталин просто си умирал да се заяжда с Чърчил, а Румъния в края на краищата е имала войски на Източния фронт.

Така, че имаме повод да празнуваме.Относно престъпленията на ком. тоталитарен строй-те са неопсорим факт , но не виждам пряка връзка с победата във втората световна война.Комунистическите лагери щеше да ги има и с Европа под нацистки ботуш.

Напълно си е пряка връзката - щеше да ги има, но в Украйна примерно, не в НРБ, което пък изобщо нямаше да го има :wink: Моята гледна точка е, че изобщо не ме засягат конкретно престъпленията на нацисти и комунисти извън контескта на това какво са донесли на България

Не съм съгласен категорично , но няма да споря , защото уважавам и противоположните гледни точки!
REVOLUTION
Активен потребител

Отговор2

Мнениеот magistrat12 » 13 Май 2008, 15:05

Портокал,Портокал! :) Например мнението ми,което цитирате,не е адресирано към Вас,а е коментар на това,че "светът би се казвал Германия".Така че изобщо не става дума "за това колко хубаво щеше да е ако Германия беше доминираща държава".Изказвам несъгласието си.

Със същия успех мога да Ви цитирам Алфред Йодл преди да го обесят:"За теб,моя Германия".И много други такива.Според мен решенията на нито един съд и официалната позиция на нито една германска институция преди падането на Комунистическата империя не трябва да бъдат разглеждани като съждение,искрено почувствано и осъзнато.В този ред на мисли не може да се счита,че РЕАЛНО Германия е признала своето самовъзмущение...А като доказателство за обратното бих посочил факта,че всички фелдмаршали на Хитлер биват погребани с почести,а само нароченият за предател Фердинанд Шьорнер е лишен от такива.

Все пак поуката е голяма,не мога да отрека.Днес Германия води политика на мир и хармония,например е срещу войната в Ирак и Афганистан.Просто не смятам,че е почувстван народът като виновен.
magistrat12
Нов потребител

Мнениеот enigma » 13 Май 2008, 15:38

REVOLUTION написа:
enigma написа:

Не съм съгласен категорично , но няма да споря , защото уважавам и противоположните гледни точки!

Ами то си има и същностен белег - мирния договор със СССР, съгласно който дължим просто огромни репарации, независимо, че не сме участвали с войски на никой фронт, преди пресичането на Дунав - и това, ако е договор с победител, а не с победен!!! Типичен пример за лицемерието на азиатската империя - в учебниците ви пише формално, че сте победители, дадохте по наше нареждане никому ненужни жертви на Драва и другаде, а всъщност ................ я си платете сметките като победен и си знайте мястото.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Май 2008, 17:16

Е, айде сега , точно пък Азиатската империя , моля Ви се!И за какви репарации спрямо СССР говорите , недейте така , това са неверни неща!Единственото което СССР взема е конфискация на имотите ,собственост на 3 райх в България.Никакви репарации няма!

……………..“Мирният договор между нея и държавите победителки във Втората световна война е сключен на 10 февруари 1947 г. в Париж. Парижкият мирен договор (1947 г.) е договор за мир, подписан на 10 февруари между България и страните от антихитлеристката коалиция, участвали във Втората световна война (1939-1945 г.). Според него границите на България се възстановяват във вида, в който са съществували до 1 януари 1941 г., т. е. преди подписването на Тристранния пакт с държавите от хитлеристката ос. Освен това тя се задължава да изплати 70 млн. долара репарации, от които 45 млн. на Гърция и 25 млн. - на Югославия. По настояване на западните велики сили в договора е поставен текст с невярно съдържание, а именно, че България е взела участие във войната против хитлеристка Германия едва след подписването на примирието от 28 октомври 1944 г., въпреки че тя се включва в нея още на 8 септември същата година. В сравнение с Ньойския мирен договор (1919 г.) Парижкият мирен договор (1947 г.) е сравнително по-лек. Най-важният фактор, допринесъл за това обстоятелство, е реалното участие на страната ни в окончателния разгром на хитлеристка Германия. Договорът влиза в сила на 15 септември 1947 г.”………….
REVOLUTION
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии