- Дата и час: 16 Дек 2024, 01:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Хонорар при върнато дело
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Хонорар при върнато дело
Предстои делото ми да бъде гледано във върховния съд. Платих вече адвокатски хонорар за три инстанции, но ако го върнат за ново разглеждане, пак ли трябва да плащам?
- lexotan
- Младши потребител
Re: Хонорар при върнато дело
Лексотане,трябва плащане,няма как!
Ти, хапче, си ми любимото,че правиш живота розов , но ново дело,нов номер, нов състав, нов хонорар!
Ти, хапче, си ми любимото,че правиш живота розов , но ново дело,нов номер, нов състав, нов хонорар!
- usra_ovcova
- Потребител
И аз не се шегувам.
Норма не соча в подкрепа,но и няма норма, по силата на която не се следва това?
Да, някой не си е свършил работата,но адвоката ли или разследващият?
Но аз подкрепям предишните си мотиви,че се следва нова заплата за работата.
Норма не соча в подкрепа,но и няма норма, по силата на която не се следва това?
Да, някой не си е свършил работата,но адвоката ли или разследващият?
Но аз подкрепям предишните си мотиви,че се следва нова заплата за работата.
- usra_ovcova
- Потребител
Аз мотиви не прочетох- само извод някакъв, че се следвало възнаграждение( изобщо не знам за какво дело иде реч на питащия).
По-скоро поддържам становище, че не се следва нов хонорар. Същото дело- като предмет, страни, искане.....( това с нов номер на делото нещо никак не ми е задоволително!)
Все още нямам отговор, ако колега има възможност да обясни - ще съм задължена.
По-скоро поддържам становище, че не се следва нов хонорар. Същото дело- като предмет, страни, искане.....( това с нов номер на делото нещо никак не ми е задоволително!)
Все още нямам отговор, ако колега има възможност да обясни - ще съм задължена.
- Гост.
- Старши потребител
И аз не правех разлика - но в Наредбата за МРАВ, заглавието е - "Възнаграждение за една инстанция" - тоест, за всяка инстанция се дължи отделно. Но практически - никой не прави разлика - говорим за дело, а не за инстанции.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
...
Последна промяна poli_g на 15 Яну 2010, 00:05, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
Добре.
Платено е за три инстанции,работено е три инстанции.
Всичко е в зависимост от договорките с доверителя и от естеството на делото.
Действително съда знае законите и намира основание за връщане на делото.
Зависи и за какво се връща,де.
Имам дело върнато от апелат.съд на досъдебна фаза. Деянието е от 1998г.
2010г.чака мотиви на 1-ва инст.
Има един колега от 1998г. до сега и всеки път съда го назначава като служебен за всяка инстанция и за всяко ново разглеждане. Плаща му всеки път нов хонорар за инстанция, а не още оня от 1998г. за досъдебна фаза, за 1-ва инст. за 2-ра...
Другият адвокат се е отказал от делото още като е узнал,че се връща на досъдебно производство.
Без допълнително уточнение за делото от "ЛЕКСОТАН" не може да продължим.
Платено е за три инстанции,работено е три инстанции.
Всичко е в зависимост от договорките с доверителя и от естеството на делото.
Действително съда знае законите и намира основание за връщане на делото.
Зависи и за какво се връща,де.
Имам дело върнато от апелат.съд на досъдебна фаза. Деянието е от 1998г.
2010г.чака мотиви на 1-ва инст.
Има един колега от 1998г. до сега и всеки път съда го назначава като служебен за всяка инстанция и за всяко ново разглеждане. Плаща му всеки път нов хонорар за инстанция, а не още оня от 1998г. за досъдебна фаза, за 1-ва инст. за 2-ра...
Другият адвокат се е отказал от делото още като е узнал,че се връща на досъдебно производство.
Без допълнително уточнение за делото от "ЛЕКСОТАН" не може да продължим.
- usra_ovcova
- Потребител
Обаче, колеги, вижте какво се получава. Формално (само формално) клиентът дължи хонорар на адвоката си за всяка съдебна инстанция, защото е отделно дело. И когато ВКС или ВАС върне делото, в съответния териториален съд се образува ново дело. За което (пак формално) се дължи нов хонорар.
НО - ако в наказателното производство делото се върне на фаза "досъдебно производство" не се образува ново дело, а производството е със стария си номер. Значи тогава нов хонорар не се дължи.
Следва глупав въпрос: къде е логиката ?
Дали производството в различните инстанции чисто технически и административно се движи с един и същи номер или с различни, това ли е показателят за броя и размера на адвокатските хонорари ?
НО - ако в наказателното производство делото се върне на фаза "досъдебно производство" не се образува ново дело, а производството е със стария си номер. Значи тогава нов хонорар не се дължи.
Следва глупав въпрос: къде е логиката ?
Дали производството в различните инстанции чисто технически и административно се движи с един и същи номер или с различни, това ли е показателят за броя и размера на адвокатските хонорари ?
- system
- Активен потребител
ivan_lawyer написа:И аз не правех разлика - но в Наредбата за МРАВ, заглавието е - "Възнаграждение за една инстанция" - тоест, за всяка инстанция се дължи отделно. Но практически - никой не прави разлика - говорим за дело, а не за инстанции.
Как никой не прави разлика? "Дело" е родово понятие
Няма пълномощно, което да важи "до влизане на решението в законна сила"!!!
Ако плати отнапред в брой хонорар за три инстанции, тогава договор за три инстанции.
- usra_ovcova
- Потребител
п.п.-Мода, би ли изместил темата в раздел за юристи, че вече излязох от правия път?
Явно е, че докато реагира- вече ще е късно и поради това- заличавам сама.
Последна промяна poli_g на 15 Яну 2010, 00:04, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
Каква работа се очертава по делото на 1-ва инст.?
Ако от а и б,то кой трябва да плати за работата?
Вината не е на клиента,но не е и на теб, Поли,нали?
Ако е "безвиновно" връщане и няма да има от а и б,то плащане като за едно заседание или за един час.
Ако от а и б,то кой трябва да плати за работата?
Вината не е на клиента,но не е и на теб, Поли,нали?
Ако е "безвиновно" връщане и няма да има от а и б,то плащане като за едно заседание или за един час.
Последна промяна usra_ovcova на 15 Яну 2010, 00:09, променена общо 1 път
- usra_ovcova
- Потребител
Що го изтри това с морала?
Да,тук е мястото за морала.
И при ЯФГ,май.
Да,тук е мястото за морала.
И при ЯФГ,май.
- usra_ovcova
- Потребител
poli_g написа:п.п.-Мода, би ли изместил темата в раздел за юристи, че вече излязох от правия път?
Мода или не чува или не иска.
Ако му напишеш, че е педерюга или е педофур,А ТОЙ НЕ Е, разбира се, веднага ще се яви.
Само предполагам, нашият мод не е горното и никога няма да бъде,разбира се.
Да не се засегне без причина, моля!
- usra_ovcova
- Потребител
Благодаря ти, че заличи цитата.
- Гост.
- Старши потребител
То не се знае дали е в полза на питащия процедурата.
Ако е в позиция да иска преразглеждане - добре, все пак - нова надежда. (Нов адвокат - нова надежда).
Ако е в позиция на вечно печелещ по инстанциите и вечно губещ от това - е разбираемо да недоволства.
Иначе, темата е от категорията от приятните бъгове на правото (вратички на правото).
Има такива навсякъде - ипотеката се самозаличава, лихвата се оказва на опашката и т.н.
Ако е в позиция да иска преразглеждане - добре, все пак - нова надежда. (Нов адвокат - нова надежда).
Ако е в позиция на вечно печелещ по инстанциите и вечно губещ от това - е разбираемо да недоволства.
Иначе, темата е от категорията от приятните бъгове на правото (вратички на правото).
Има такива навсякъде - ипотеката се самозаличава, лихвата се оказва на опашката и т.н.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Не сбърках, че повдигнах темата, нали? Юрист съм, но не адвокат, и ползвам представител във въпросното дело. Прави сте да искате някои подробности, затова уточнявам: Делото е гражданско и съм доволен от адвоката. Връщането е в моя полза, защото въззивната инстанция си остави пръстите, та ми идваше да ги избия. Няма проблем с плащането, просто питам каква е пратиката. Явно е, че става въпрос за тълкуване на наредбата за хонорарите. Проблемът е точно в нея, защото й липсва едно уточняващо правилото изречение. И то е именно за случаите на връщане на делото. Предполагам, че пропускът не е случаен, но не виждам защо Висшият адвокатски съвет не добави нещо от сорта на: "При връщане на делото за ново разглеждане се дължи адвокатски хонорар като за отделна/нова инстанция". Кратко, ясно и недвусмислено. В сегашния срамежлив вид излиза, че у нас производството може и да не е триинстанционно, а да речем - петинстанционно. Виждам, че някои колеги обвързват новото заплащане с обема на работата и в това има логика. Всички доказателства са представени и въззивният съд трябва просто да се произнесе по същество. С отмененото от ВКС решение той отказа да го направи и прекрати делото с идиотски мотиви, като обезсили решението на първата инстанция. Сега другият състав ще трябва да се произнесе по същество върху представените вече доказателства.
- lexotan
- Младши потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|