Ок, да споделя една идея, която прочетох в английски бизнес форум.
Там имаше предложение да изпратиш на самия себе си по пощата писма, съдържащи документите, чиято дата трябва да се удостовери.
(във форума ставаше въпрос за документи описващи авторски дизайн, търговски марки и прочее неща, касаещи авторски права)
Пликът не трябва да се отваря!
Та наскоро изпращах с обратна разписка частна жалба до ВАС и това ми струваше 2 лева.
Освен това пощенската служителка въведе в компютърна система пратката, с информация на коя дата, кой изпраща на кого.
Даде ми 2документа-разписки за услугата, на който също има дати и кой на кого изпраща.
И след известно време си получих и обратната разписка, че документа е получен.
Ако се използва услугата за да изпратиш пратка до самия себе си, може би това ще предизвика учудено повдигане на вежди в пощата, но в крайна сметка не виждам пречка да бъде извършена.
Освен това за да се удостовери, че пликът не е бил отварян може да се използват печати, подписи и надписи върху цялата дължина - там където пликът се залепя - обхващащи и двете залепени части.
Как ви се струва идеята?
Аз за първи път се натъквам за този начин за удостоверяване на дата.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 11:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Идея за удостоверяване на дата без нотариус
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Идея за удостоверяване на дата без нотариус
korry написа:Ок, да споделя една идея, която прочетох в английски бизнес форум.
Там имаше предложение да изпратиш на самия себе си по пощата писма, съдържащи документите, чиято дата трябва да се удостовери.
(във форума ставаше въпрос за документи описващи авторски дизайн, търговски марки и прочее неща, касаещи авторски права)
Пликът не трябва да се отваря!
Та наскоро изпращах с обратна разписка частна жалба до ВАС и това ми струваше 2 лева.
Освен това пощенската служителка въведе в компютърна система пратката, с информация на коя дата, кой изпраща на кого.
Даде ми 2документа-разписки за услугата, на който също има дати и кой на кого изпраща.
И след известно време си получих и обратната разписка, че документа е получен.
Ако се използва услугата за да изпратиш пратка до самия себе си, може би това ще предизвика учудено повдигане на вежди в пощата, но в крайна сметка не виждам пречка да бъде извършена.
Освен това за да се удостовери, че пликът не е бил отварян може да се използват печати, подписи и надписи върху цялата дължина - там където пликът се залепя - обхващащи и двете залепени части.
Как ви се струва идеята?
Аз за първи път се натъквам за този начин за удостоверяване на дата.
В плика може да има каквото ти дойде на ума - перце от гълъб, празни листя А4 и др.
За целите на удостоверяване дата на документ горният способ няма да ти свърши работа.
-
Melly - Старши потребител
В САЩ всеки правоспособен юрист може да заверява документи. Там обаче правната система е доста по-различна, а в затвора се влиза доста по-лесно. Така че-против
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Тук също всеки адвокат може да завери документ по реда на чл. 32 от ЗА, само че ще трябва да е във връзка с работата му, следователно ще трябва да е ангажиран, което няма да струва 2 лв., както е в случая с пощ. пратка.
Аз, пак с извинение към колегите, ще изразя по- различно мнение. Идеята считам, че не е лоша и може да проработи като доказателствено средство, стига обаче после, когато се използва, да бъде спазена процедурата така, че да бъде удостоверено и съдържанието. Ако се опорочи процедурата, язък за идеята!
Аз, пак с извинение към колегите, ще изразя по- различно мнение. Идеята считам, че не е лоша и може да проработи като доказателствено средство, стига обаче после, когато се използва, да бъде спазена процедурата така, че да бъде удостоверено и съдържанието. Ако се опорочи процедурата, язък за идеята!
- razli4na
- Активен потребител
Принципно съм съгласна с теб, Различна, но имам един въпрос- каква е ползата от цялата тази гимнастика.
Изпращам, на себе си , чрез БТК ЕАД, или куриер, писмено доказателство, за да удостоверя, датата на получаването му. Е, за да си го изпратя не ми ли е било известно съдържанието му отпреди?
Целта е ясна- доказвам някаква дата, ама.... каква е "ползата от файдата"?
Изпращам, на себе си , чрез БТК ЕАД, или куриер, писмено доказателство, за да удостоверя, датата на получаването му. Е, за да си го изпратя не ми ли е било известно съдържанието му отпреди?
Целта е ясна- доказвам някаква дата, ама.... каква е "ползата от файдата"?
- Гост.
- Старши потребител
ще споделя, че една адвокатка от Филибето, бе направила следното :
поставя в плик - покана за изпълнение, на която от двете страни било сложено пощенско клеймо, след което било запечатано, и всичкото това, като съвкупност от действия, бе обективирано в нарочен протокол със 3-ма свидетели ..., но тааа акробатика ми се вижда излишна, като телепощата е къде, къде по удобно, нещо повече, аз съм сканирал бланките и не пиша на ръка, а си попълвам бланката с програма...(за това ме открехна Поли-г, за което й благодаря)
поставя в плик - покана за изпълнение, на която от двете страни било сложено пощенско клеймо, след което било запечатано, и всичкото това, като съвкупност от действия, бе обективирано в нарочен протокол със 3-ма свидетели ..., но тааа акробатика ми се вижда излишна, като телепощата е къде, къде по удобно, нещо повече, аз съм сканирал бланките и не пиша на ръка, а си попълвам бланката с програма...(за това ме открехна Поли-г, за което й благодаря)
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
ммм примерът го дадох преди всичко за доказване на авторски права.
но се вижда че възникват много ситуации при която датата е важна.
също така е практичен ако се направят снимки на определени ситуации(ПТП, показания на електромери и всякакви други ситуации изискващи датиране)
едва ли е практичен за всички случаи, обаче
както удостоверяването на дата с камера(снимка) и вестник не е практично във всички случаи, защото застопорява само долна граница на времеви интервал.
(тоест ти може да си сигурен че материалите са датирани някъде в периода от датата на вестника до момента на конкретното им използване)
хм, сега като се замисля метода с пощата дава горната граница на времеви интервал.
(от минус безкрайност във времето до датата на нареждане на услугата)
А сега какво става ако в материалите по пощата се озове и снимка с вестник и дата?
йес, бейби! още 1 трик - не се знае кога ще ти потрябва
но се вижда че възникват много ситуации при която датата е важна.
също така е практичен ако се направят снимки на определени ситуации(ПТП, показания на електромери и всякакви други ситуации изискващи датиране)
едва ли е практичен за всички случаи, обаче
както удостоверяването на дата с камера(снимка) и вестник не е практично във всички случаи, защото застопорява само долна граница на времеви интервал.
(тоест ти може да си сигурен че материалите са датирани някъде в периода от датата на вестника до момента на конкретното им използване)
хм, сега като се замисля метода с пощата дава горната граница на времеви интервал.
(от минус безкрайност във времето до датата на нареждане на услугата)
А сега какво става ако в материалите по пощата се озове и снимка с вестник и дата?
йес, бейби! още 1 трик - не се знае кога ще ти потрябва
- korry
- Потребител
Метода с пощата, предмет на тази тема, демонстрира позволена, но противопоказна самодейност( извинете откровеността)... и липса на знания в областта на НП досежно ВД. А ГПК има разрешение на поставените от вас въпроси ( електромери и прочие).
"много филми гледате"
"много филми гледате"
- Гост.
- Старши потребител
е, тематиката е интересна
обсъждам я в качеството си на любопитко - не на професионалист
между другото нека ви предоставя на теория 1 ситуация малко отдалечена от горните примери:
община Х решава да даде голяма обществена поръчка за ремонт на училище на стойност около 500 000 хил лева.
Това се обявява се в местното вестниче, чийто тираж от 300 бройки аз изкупувам целия.
На търга се явява моята фирма, отговаряща на всички условия с конкретна оферта - обаче аз се явявам като единствен участник и естествено печеля.
Сега най-интересното! Случая се раздухва в медиите!
Идва проверка и установява, че:
- в общинското вестниче има обява
-на таблото за обяви пред общината също има обява (само че те не знаят че тя е залепена след като съм спечелил)
- на интернет сайта на общината също има обява (естествено също сложена следа като аз съм спечелил)
-на търга съм се явил само аз и много ясно че го печеля, ама всичко е законно!
Като извод от тази ситуация следва, че в малките общини трябва да има механизъм, гарантиращ датирането на съдържанието на таблото за обяви и интернет сайтовете им.
Между другото не съм 100% сигурен но специално примера с появата на обяви в интернет СЛЕД определяне на спечелилия конкурса ми хрумна след преглеждане на интернет материали от моята собствена община.
Просто сякаш че 1 от обявите преди я нямаше! (ама не съм 100% сигурен)
И се появи даже след като въпросните ремонтни дейности бяха завършени.
Материалите по участие в този конкурс също се появиха СЛЕД като ремонтните дейности бяха завършени.
Странна работа
обсъждам я в качеството си на любопитко - не на професионалист
между другото нека ви предоставя на теория 1 ситуация малко отдалечена от горните примери:
община Х решава да даде голяма обществена поръчка за ремонт на училище на стойност около 500 000 хил лева.
Това се обявява се в местното вестниче, чийто тираж от 300 бройки аз изкупувам целия.
На търга се явява моята фирма, отговаряща на всички условия с конкретна оферта - обаче аз се явявам като единствен участник и естествено печеля.
Сега най-интересното! Случая се раздухва в медиите!
Идва проверка и установява, че:
- в общинското вестниче има обява
-на таблото за обяви пред общината също има обява (само че те не знаят че тя е залепена след като съм спечелил)
- на интернет сайта на общината също има обява (естествено също сложена следа като аз съм спечелил)
-на търга съм се явил само аз и много ясно че го печеля, ама всичко е законно!
Като извод от тази ситуация следва, че в малките общини трябва да има механизъм, гарантиращ датирането на съдържанието на таблото за обяви и интернет сайтовете им.
Между другото не съм 100% сигурен но специално примера с появата на обяви в интернет СЛЕД определяне на спечелилия конкурса ми хрумна след преглеждане на интернет материали от моята собствена община.
Просто сякаш че 1 от обявите преди я нямаше! (ама не съм 100% сигурен)
И се появи даже след като въпросните ремонтни дейности бяха завършени.
Материалите по участие в този конкурс също се появиха СЛЕД като ремонтните дейности бяха завършени.
Странна работа
- korry
- Потребител
В пощенския клон на пл."Журналист" в София (най-близкия до районния съд ) дълго време се практикуваше услугата "пощенско клеймо със задна дата" - на обикновена поща, разбира се, не на препоръчана - "толеранс" до две седмици назад ("забутало се някъде писъмцето, ра`иръш ли"). "За съда ли ? Няма проблем... 30 лева ще ви струва"
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
а "обратната разписка" - има ли начин да бъде оспорена?
- korry
- Потребител
korry написа:а "обратната разписка" - има ли начин да бъде оспорена?
В Англия, какво казват по този въпрос?
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:korry написа:а "обратната разписка" - има ли начин да бъде оспорена?
В Англия, какво казват по този въпрос?
По-важно е в СтрасТбург какво мислят по този въпрос
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
-
gudio - Активен потребител
Хаха, ами идеята я прочетох от английски бизнес форум и изглежда е обичайна практика
it is as simple as that
за Страсбург не знам какво мислят по този въпрос
(бъзикайте се вий, бъзикайте се... )
it is as simple as that
за Страсбург не знам какво мислят по този въпрос
(бъзикайте се вий, бъзикайте се... )
- korry
- Потребител
Поли, въпросът ти не е коректен- не каква е ползата от файдата, а имаш ли си хабер от понятие.
- razli4na
- Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|