начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Моля за вашето мнение

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Моля за вашето мнение

Мнениеот di_jenzie » 19 Юни 2010, 16:07

poli_g написа::roll: Не е ли умисъл по отношение неспазване правилата за движение и непредпазливост за последиците? :)

Не. Вината в транспортните престъпления е отношението на дееца към последиците, предвидени в съответния състав на НК, а не отношение към нарушаване на съответните правила за движение Умишленото или непредпазливо нарушаване на съответните правила не определя формата на вината, а е обстоятелство от значение за степента на същата и влияе върху размера на наказанието - мотивационната част на 1-83-ПП, Сб. 1983 г. с. 7, и диспозитивът на постановлението т. 3, Сб. с. 13.
di_jenzie
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 19 Юни 2010, 20:05

di_jenzie написа: poli_g написа::roll: Не е ли умисъл по отношение неспазване правилата за движение и непредпазливост за последиците? :)

Не. Вината в транспортните престъпления е отношението на дееца към последиците, предвидени в съответния състав на НК, а не отношение към нарушаване на съответните правила за движение Умишленото или непредпазливо нарушаване на съответните правила не определя формата на вината, а е обстоятелство от значение за степента на същата и влияе върху размера на наказанието - мотивационната част на 1-83-ПП, Сб. 1983 г. с. 7, и диспозитивът на постановлението т. 3, Сб. с. 13.

Това е ясно като бял ден.
Колегата Поли по-скоро открива някакъв умисъл при нарушаването и това е така.Друг е въпросът за вината.Както е ясно,това може да обуслови и непредпазливост във форма на самонадеяност.
В крайна сметка важно е отношението към последиците.Това сочи и колегата в крайна сметка-непредпазливост за тях.Така,че точно е отговорено в случая.
di_jenzie написа:Умишленото или непредпазливо нарушаване на съответните правила не определя формата на вината, а е обстоятелство от значение за степента на същата и влияе върху размера на наказанието

Честно да си кажа,не съм чувал вината да има степени.Каква е тази степен на вината-не знам.
Може би нещо като евентуален умисъл 3-та степен,предварителен умисъл 6-та степен,алтернативен умисъл-девета степен,самонадеяност-единадесета степен и..земетресение по скалата на Медведев-5-та степен и т.н.и т.н.
Няма такива филми.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот di_jenzie » 19 Юни 2010, 20:45

svettoslav написа:Честно да си кажа,не съм чувал вината да има степени.Каква е тази степен на вината-не знам.
Може би нещо като евентуален умисъл 3-та степен,предварителен умисъл 6-та степен,алтернативен умисъл-девета степен,самонадеяност-единадесета степен и..земетресение по скалата на Медведев-5-та степен и т.н.и т.н.
Няма такива филми.

"Филмът", колега, е "прожектиран" в цитираното от мен постановление на пленума на ВС № 1-83. Това не са мои съждения, а част от текста на постановлението - и в мотивите, и в диспозитива му. Моя грешка е единствено, че не го обозначих като цитат. Ако не разполагате с цтирания сборник, постановлението е публикувано в "Постановления и тълкувателни решения по наказателни дела 1953-1990", издание на СЮБ.
di_jenzie
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 19 Юни 2010, 21:39

Знам,че е цитат.Съжалявам,ако сте останал с впечатление,че нещо е насочено към Вас.Имам предвид точно това Постановление.Там е грешчицата.Но не е нещо фатално.Ясно е за какво става въпрос.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 20 Юни 2010, 10:03

shopov написа:
lexix_66 написа:Случаят е следния...
Преди 2год. блъснах човек. Карах с 100(така поне твъди експертизата) при ограничение 60(преди пешеходна патека), при което внезапно м/у спрелите колите от насрещното движение ми изкочи пешеходец. Всичко стана доста бързо, не помня вече с подробности. Но общо взето след удара му указах първа помощ, почина преди идването на бързата помощ. Не бях употребил алкохол, дрегера отчете 0.00. Това беше накратко, та да минем на въпроса.... Веднага след случая си наех адвокат, според които максималната присъда която може да ми бъда дадена е условна, това според Вас така ли е или не е баш максималната? Не съм осъждан до момента.
Благодаря за отделеното време!

Убийството, което си извършил не е по непредпазливост, а съвсем умишлено - т.е. ти умишлено си управлявал с превишена скорост търсейки екстремни усещания.Напълно наясно си бил с възможността за смъртен случай, както и със задължението ти да намалиш скоростта преди пешеходна пътека.Човек си убил, присъдата трябва да е ефективна, и не съм съгласен с практиката да се плащат по 30 000 лв за човешки живот. Ще работиш докато си жив в акумулаторния завод в Пазарджик, ще дишаш олово и сяра и заплатата ще ти върви за даплащаш обезщетения.Така ще ти секне състезателния хъс.

Още един Цветановист!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Предишна

Назад към Наказателно право