- Дата и час: 10 Яну 2025, 23:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отказ да бъде получено постаноление за привличане на обв.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
отказ да бъде получено постаноление за привличане на обв.
Здравейте колеги, аз работя като разследващ полицай в една от големите дирекции на МВр в страната. С мой много добър приятел адвокат имаме следния спор: може ли обвияемия да откаже да получи респ. подпише постановлението на дознателя и какво може да направи в този случай разследващия? Моля за вашите мнения?
- priko
- Нов потребител
Re: отказ да бъде получено постаноление за привличане на обв.
Може да откаже. Полицая може да напише, че е отказал и свидетели и толкова. После полицая може да отиде в ансамбъла на Веселин Маринов.
If you are good at something, never do it for free.
- voltron
- Потребител
не може да отказва да подписва каквото и колкото му дават, как така...
ако не иска - бой до спукване /на далака/!
ще отказва той....къде се намира тоя бе....
ако не иска - бой до спукване /на далака/!
ще отказва той....къде се намира тоя бе....
- usra_ovcova
- Потребител
Да разбира се , че може да откаже, в този случай това се отбелязва в самото постановление, отбелязвате че постановлението е било прочетено на обвиняемият т.е. той се е запознал с него , и че е отказал да го подпише, отбелязва се също, че тона е станало в присъствието на свидетели поне двама , които удостоверяват това с подписите си.
- krasiii
- Нов потребител
Всичко е така, само без свидетелите.НПК не предвижда подобна процедура, подписва го само органа на досъдебното, като сочи причината за неподписването.
- 1968
- Потребител
Без свидетели все едно е непривличане
От етичния кодекс на следователа
От етичния кодекс на следователа
If you are good at something, never do it for free.
- voltron
- Потребител
Явно е нещо такова
- 1968
- Потребител
В НПК си е изрично предвидено какво се прави при отказ да подписване на документи
-
delo_1981 - Младши потребител
delo_1981 написа:В НПК си е изрично предвидено какво се прави при отказ да подписване на документи
тц. няма, само на едно местенце "изрично" са предвидили отказът за подписване на протоколи за действия по разследване ...
- marek972
- Потребител
Нима предявяването на обвинение и разпита на обвиняем не са процесуално- следствени действия по разследването?
-
delo_1981 написа:Нима предявяването на обвинение и разпита на обвиняем не са процесуално- следствени действия по разследването?
е, то сега е модерно да се прави разлика между процесуално действие и действие по разследването (думите "следствие" и "следствени" са забранени със закон, навявали нещо си ..), както е в случая между първото и второто, "мъдрият " законодател е предвидил процедура само за действия по разследването, какъвто е разпита на обвиняем
- marek972
- Потребител
Напълно съм съгласна Винаги ми е била странна тая "екзотика", да речем; ) В тая връзка особено ми е любима хипотезата на предявяване на обвинение по 269 НПК - когато обвиняемият фактически го няма и разпит не се прави , т. е. фактически по делото няма и от ония, забранените и навяващи негативни мисли действия
-
разпит се прави и при предявяване на обвинение при условията на 269.
- i.s.k.r.a
- Потребител
Ами обвиняемият може всичко да направи - има всички права, за разлика от полицая, който няма никакви. В този случай наистина постановлението се предявява при отказ - удостоверява се с подпис на свидетел/и. Виждала съм и в двата варианта - и с един, и с двама свидетели. И двата случая минават - въпрос наа тълкуване и субективизъм от страна на по-висшестоящия
А обвинението пореда на чл. 269 НПК е един много интересен вариант - изпитвам див ужас накой ден да не се събудя с осъдителна присъда, а аз да не знам Преди време беше въприета практиката това производство да не се води, ако лицето не е привличано в това му качество. След това не знам какво се случи, но масово започнаха да се привличат към наказателна отговорност нищо неподозиращи граждани. И ето ти - без беля - беля. Ужас просто!
А обвинението пореда на чл. 269 НПК е един много интересен вариант - изпитвам див ужас накой ден да не се събудя с осъдителна присъда, а аз да не знам Преди време беше въприета практиката това производство да не се води, ако лицето не е привличано в това му качество. След това не знам какво се случи, но масово започнаха да се привличат към наказателна отговорност нищо неподозиращи граждани. И ето ти - без беля - беля. Ужас просто!
- lexiss
- Младши потребител
Стига с този сведел/и, ням такова нещо.Съгласно НПК само извършващия следственото действие се подписва и посочва причината за неподписването.Практиката със свидетели я въведоха някои разследващи и някои прокурори още през 1998 година по криворазбрана аналогия от ГПК.
Относно задочното и сега НПК предвижда първо да има обвиняем, независимо от начина на конституирането му - 206 НПК.
Относно задочното и сега НПК предвижда първо да има обвиняем, независимо от начина на конституирането му - 206 НПК.
- 1968
- Потребител
Не съм сигурна дали е въведено по аналогия от ГПК или идва от института на поемните лица, който, за съжление, не отпадна и с новия НПК.
Не съм сигурна и в последните години /поне последните 10/ точно колко такива следствени действия без подобни свидетели са минали дори пред съдията-докладчик. В подкрепа на тезата си ще дам неписаното, но изискуемо задължението за призоваването по телефона, което, съгласно 178 НПК, се удостоверява само от извършилия призоваването. Но я да видим на практика точно колко такива протокола са минали? Аз поне не знам за нито един!
А за задочното водене на наказателно производство нещо не те разбрах - според теб трябва ли лицето да знае, че срещу него е образувано такова или не е нужно, за да се приложи 269?
Не съм сигурна и в последните години /поне последните 10/ точно колко такива следствени действия без подобни свидетели са минали дори пред съдията-докладчик. В подкрепа на тезата си ще дам неписаното, но изискуемо задължението за призоваването по телефона, което, съгласно 178 НПК, се удостоверява само от извършилия призоваването. Но я да видим на практика точно колко такива протокола са минали? Аз поне не знам за нито един!
А за задочното водене на наказателно производство нещо не те разбрах - според теб трябва ли лицето да знае, че срещу него е образувано такова или не е нужно, за да се приложи 269?
- lexiss
- Младши потребител
1968 написа:Стига с този сведел/и, ням такова нещо.Съгласно НПК само извършващия следственото действие се подписва и посочва причината за неподписването.П
е даде, но само за протоколите, никъде не става въпрос за постановленията ...
нищо не им пречеше да го предвидят в новите промени, но тъй като последното нещо при тези промени е да се облекчи по някакъв начин работата на разследващите, никой не се е сетил от прокуратура и съд да го предложи в предварителното обсъждане "по колективи" ..
а следователите им е през оная работа, те дела на бюрото нямат, камо ли да привличат ...
- marek972
- Потребител
За 269 категорично следва да е обвиняем, независимо дали е с предявено постановление или по друг начин е конституиран като такъв /в бързото или незабавното/.За свидетелите - случва се да внасям актове с ДП, по които има откази от подписване на протоколи, както и постановления по 219.По същество това е протокол за извършено следствено действие - по предявяването на постановлението.До сега никога не съм имал проблеми със съда.
- 1968
- Потребител
1968 написа:За 269 категорично следва да е обвиняем, независимо дали е с предявено постановление или по друг начин е конституиран като такъв /в бързото или незабавното/.За свидетелите - случва се да внасям актове с ДП, по които има откази от подписване на протоколи, както и постановления по 219.По същество това е протокол за извършено следствено действие - по предявяването на постановлението.До сега никога не съм имал проблеми със съда.
Съгласно новия НПК обвиняемият придобива това си качество от момента, в който постановлението а привличането му бъде подписано от прокурора, когато ще разбере самият обвиняем е съвсем отделен въпрос.
Казваш, че обвиняемият трябва да е конституиран като такъв /предявяване или по друг начин, но да знае, че е такъв/ - напълно съм съгласна с теб. На сто процента. Но почти ежедневно се натъквам точно на обратния вариант - ако лицето, което следва да бъде привлечено като обвиняем, не бъде открито, да се приключи делото по реда на чл. 269 НПК, което според мен е абсолютно грубо процесуално нарушение.
По отошение на последното изречение - колко от тези откази за подпис не са били удостоверени с подписи на свидетели?
- lexiss
- Младши потребител
Нито един не е подписван от свидетел/и.Относно подписа на прокурора, НПК никъде не изисква постановлението да се подписва от прокурора.Друг е въпроса, че има такива вътрешни правила и бланките ги изготвиха едно време така, но аз никога не подписвам постановлението, просто защото НПК не изиква подобно нещо.Разбира се че е нарушение, НПК е категоричен, че 269 е приложим само по тоношение на обвиняем.Друг е въпроса, че за да се замажат очите на обществото, се творят свободни съчинения.
- 1968
- Потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|