начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Вещи за разпознаване

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вещи за разпознаване

Мнениеот elica82 » 22 Яну 2012, 15:00

Здравейте,

Преди четири години домът на родителите ми беше разбит и ограбен.Направиха ми пълномощно, според което мога да ги представлявам пред съд, прокуратура и следствие, че мога да подавам, подписвам и получавам документи. Докато течеше досъдебното производство извършителите и вещите бяха открити, но така и не ни извикаха за разпознаване. Вещите, открити в домовете на извършителите съвпадат с номерата на производство - за всичко сме предоставили касови бележки и гаранционни карти. Когато пуснах молба да бъда допусната до разпознаване до районния прокурор с копие на пълномощното, тя отхвърли искането ми с доводите, че няма данни дали мога да упражнявам адвокатска професия.
Към момента делото е внесено в окръжен съд и на няколко пъти се отлага неговото разглеждане, по необясними за нас причини. Ходих в деловодството на наказателния отдел с молба да бъда допусната до такова разпознаванме, оттам ме препратиха в районното, където се складират вещите.Когато отидох там дознателката ми обясни, че тези вещи са задържани като веществени доказателства и е трябвало да бъда извикана на такова разпознаване още в етапа на досъдебното производство.Жената се оплака, че въпросните господа са откраднали вещи за два тира и нямала място. Когато се обадила на районния прокърор да разпореди разпознаване на вещите, същата и отвърнала, че не и се занимавало и Окръжния съдия да ррешавал, когато му дойдело времето.Получава се такъв порочен кръг, в който е ясно, че някой някъде не си е свършил работата. Въпросът ми е:
Мога ли да си разпозная вещите и по какъв начин да стане това?
elica82
Нов потребител

Re: Вещи за разпознаване

Мнениеот sunshine_75 » 23 Яну 2012, 19:09

Няма да разпознавате нищо. Разпознават се вещи, за които има съмнения, спор. Щом сте представили документи, удостоверяващи правото Ви на собственост, щом сте била запозната с правата на пострадал, това означава, че Вашите вещи са индивидуализирани. Вероятно тези вещи са и веществени доказателства. Разследващият полицай има правомощието да даде становище за връщането само, когато делото е във фазата на разследването, а прокурорът е този, който решава дали връщането може или не може да попречи на решаването на делото. Ако искате да ги получите преди да е приключило делото, пуснете молба до съда, пред който се гледа и поискайте да Ви бъдат върнати (защото решаването на делото е излязло вече от властта на проурора). Това е редът. Дали и кога обаче ще стане това, в крайна сметка решава органът, пред който е висящо делото.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот marek972 » 25 Яну 2012, 20:27

разпознаването на вещи е едно процесуално безумие !!
само аз си знам как успях да намеря 3 идентични с разпознавания предмет .... саморъчно направени електрожена !!!
marek972
Потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Яну 2012, 14:30

marek972 написа:разпознаването на вещи е едно процесуално безумие !!
само аз си знам как успях да намеря 3 идентични с разпознавания предмет .... саморъчно направени електрожена !!!

Да не си поръчал на някого да ги направи?

А три черно-бели прасета около 70-80 кг.,подобни на намереното в дома на обвиняемия ? :) Или пък кокошки :oops:

То затова и съдиите не обръщат кой знае колко внимание на липсата на разпознаване,ако има разпит с подробни описания Макар че по едно дело, по отношение една от кражбите от продължаваното п-е наистина нямаше никакви данни за установена идентичност,доколкото и първоначалния разпит на свидетеля-собственик бе опорочен и в действителност същият обяснява(при втория си разпит)-отново на ДП ( а делото беше по Съкр.Съд.Сл-е)какви са му били вещите,едва след като си ги е получил.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 03 Фев 2012, 23:06

Да уточня във връзка с последния пост,някой може да се е почудил защо се поставя въпрос за разпознаване при условие,че делото е при съкратено С.С. Беше по Гл. 37,но не при признание на фактите,т.к.колегата така реши,да не се признават(а само за един не може съкратено) ,а относно разпитите на свидетелите и експертите.

Интересното,което се сещам, е момента от мотивите,където,съдията,явно затруднен до известна степен(макар и не кой знае колко много), да обоснове идентичността на вещите на пострадалия с тия,намерени у единия от съучастниците пише ...че макар и да нямало разпознаване,именно това са откраднатите от дома на Х. Имало разписка за връщането,едната вещ била много специфична(будилник с формата на хеликоптер), а при другия съучастник/за едното от деянията/- ТВизорите били именно отнетите от дома на У (макар и при върщането им на постр. същият да не дава показания).И тук имаме разписки,но смятам че писаното в разписката,че си "бил получил вещите обратно на дата Х " , не е ДС. Но от тук-от там,ги понавърза нещата,като добави и инетресния момент в смисъл "..липсата на разпознаване в случая не значи...че на тъжителя са му били върнати чужди вещи" :!: )

Не е лесно и на съдията де,особено когато си допуснал Съкр.СС и впоследствие констатираш,че част от протоколите са незаконни.То и производството е недопустимо тогава.
А разписката какво доказва? Че дадени вещи,са върнати на Х,относно които той твърди(в самата разписка) че са негови.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право